ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΗΞΗ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΛΥΚΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ

0
Από Προοδευτικό – Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγίας Μαρίνας Αλυκού.
 

Προς Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών
Υπ’ όψιν: Προϊσταμένου τμήματος Γεωθερμίας & Ιαματικών Φυσικών Πόρων, Γεωλόγο κ. Απόστολο Αρβανίτη.

Κοινοποίηση:

1. Υπουργό Εσωτερικών, κ Μάκη Βορίδη
2. Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα.
3. Εκπρόσωπος Γραφείου Υπουργού Εσωτερικών, κ. Ανδρέα Μπέκα.
4. Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.
5. Πανελλήνιο Σύλλογο Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδος.
6. Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γεώργιο Πατούλη.

7. Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, κ. Αθανάσιο Αυγερινό.
8. Δήμαρχο Δήμου Κρωπίας, κ. Δημήτρη Κιούση.
9. Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Κρωπίας, κ. Διονύση Κερασιώτη.

Ημερομηνία: 17.02.2022

ΘΕΜΑ: Αίτηση Διεξαγωγής Μελέτης Καταλληλότητας Υδάτων της Πηγής Ιαματικών Λουτρών στη θέση “Λουμπάρδα” Αγίας Μαρίνας Αλυκού του Δήμου Κρωπίας.


Αγαπητέ κύριε Αρβανίτη,Μετά και την τηλεφωνική συνομιλία που είχατε με μέλος του Συλλόγου μας, σας αποστέλλουμε επίσημο αίτημα για διεξαγωγή γεωθερμικής μελέτης με σκοπό να διευκρινιστεί η ποιότητα των υδάτων των ιαματικών πηγών της περιοχής “Λουμπάρδα” στην Αγία Μαρίνα Αλυκού του Δήμου Κρωπίας και να ορισθεί επισήμως αν τα ύδατα είναι κατάλληλα προς χρήση. Το αίτημα μας γίνεται με σκοπό να προχωρήσουμε σε επίσημο αίτημα στο Δήμο Κρωπίας, στην Περιφέρεια Αττικής και στο Υπουργείο Εσωτερικών για την επαναλειτουργία και την ανάδειξη τους.
Όπως είχε αναφερθεί και στην τηλεφωνική αυτή συνομιλία, τα οικονομικά δεδομένα του Συλλόγου μας καθιστούν την χρηματοδότηση της μελέτης από το Σύλλογο αδύνατη. Ζητούμε να εξεταστεί η πιθανότητα να χρηματοδοτηθεί η μελέτη από ιδία κεφάλαια της Υπηρεσίας σας, κάποια από τα οποία πιθανόν να διατίθενται για τέτοιου είδους Εθνικές έρευνες με αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Σας παραθέτουμε ένα σύντομο ιστορικό της προσπάθειας μας:

Την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, του Προέδρου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) Σταμάτη Γαρδέρη και τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου, Μάρκο Δανά.
Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η προώθηση και ανάδειξη των ιαματικών πηγών της πατρίδας μας. Στο πλαίσιο αυτό ενημερώσαμε τον Υπουργό για την ύπαρξη των Ιαματικών Πηγών της παραλίας της Λουμπάρδας στην Αγία Μαρίνα Αλυκού του Δήμου Κρωπίας και ζητήσαμε να μεριμνήσει ώστε αυτές οι πηγές να επαναλειτουργήσουν. Ο εκπρόσωπος του Υπουργού κ. Ανδρέας Μπέκας ήρθε σε επικοινωνία μαζί μας, ενημερώθηκε για την προσπάθεια μας, επικοινώνησε με τον δήμαρχο Κρωπίας κ. Δημήτρη Κιούση και τέλος μας ενημέρωσε για την ανάγκη ύπαρξης μιας μελέτης καταλληλότητας των υδάτων.
Οι ιαματικές αυτές πηγές βρίσκονται σε κατάσταση εγκατάλειψης εδώ και σχεδόν 60 χρόνια. Θεωρούμε πως η επαναλειτουργία τους θα έχει πολλαπλά οφέλη στην ανάπτυξη της γενικότερης περιοχής τόσο τουριστικά όσο και σε τοπικό επίπεδο.Λίγα ιστορικά στοιχεία για τα Ιαματικά Λουτρά της Λουμπάρδας:

Στην περιοχή Λουμπαρδας (αρβανίτικα λιουμι μπαρδε – άσπρο ποτάμι) στην όχθη του έλους (αρβανιτικα κινετα – ελος), το οποίο έλος με τα βούρλα δεν υπάρχει σήμερα, λειτουργούσαν ιαματικά Λουτρά υπό την επιμέλεια και συνιδιοκτησία του Δήμου Κρωπίας (δεξιά τμήματος της παλιάς οδού Αθηνών – Σουνίου). Τα ιαματικά νερά κατεβαίνουν από τον ορεινό όγκο Κριεζή – Μπαρακου. Τα πρώτα Λουτρά ήταν υπαίθρια σε γούρνες (αρβανίτικα κορυτα- γουρνα) τα οποία στα τέλη του 1940 στεγάστηκαν σε οίκημα το οποίο υφίσταται ερειπωμένο μέχρι σήμερα (υπάρχουν και τοπωνύμια Κορυτες και Ελμι Κορυτα  στον Αλυκό στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας όπου διέρχεται ο ποταμός Ξερέας και σχηματιζόντουσαν γούρνες – λεκάνες). Τα Λουτρά αυτά έπαψαν να λειτουργούν επίσημα από το 1962 (ανεπίσημα το 1965 – 66) και την θέση τους πήραν τα Λουτρά Βουλιαγμένης μετά και την διάνοιξη της Λεωφ. Σουνίου μετά αποφάσεως της τότε κυβέρνησης Κ. Καραμανλή για ανάπτυξη τουριστικών έργων. Τα ιαματικά νερά της Λουμπάρδας είναι τα ίδια με τα ιαματικά νερά των λουτρών Βουλιαγμένης.

Κάποιες πληροφορίες που μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες κατά την έρευνα:

1. Έχουμε την υποστήριξη του Υπουργού εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη η οποία εκφράστηκε μέσω του εκπροσώπου του κ. Ανδρέα Μπέκα.
2. Έχουμε την υποστήριξη του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, κ. Αθανάσιου Αυγερινού η οποία εκφράστηκε μέσω του εκπροσώπου του κ. Μάνου Καβαρνού.
3. Έχουμε την υποστήριξη του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδος η οποία εκφράστηκε μέσω του προέδρου του συλλόγου κ. Ανέστη Αναστασιάδη.
4. Υπάρχουν πληροφορίες πως ο διακεκριμένος μακαρίτης καθηγητής κ. Σπύρος Λέκκας (καθηγητής Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος) είχε αναφέρει σε έκθεση του ότι τα νερά της Λουμπάρδας όχι μόνο είναι κατάλληλα για χρήση αλλά ότι είναι ανώτερα των Λουτρών της Βουλιαγμένης. Επίσης υπάρχει πληροφορία για δεύτερη μελέτη την οποία συνέταξε φοιτητής του καθηγητή σε συνεργασία με τον ίδιο.  Είμαστε σε αναζήτηση αυτών των μελετών και αναμένουμε απάντηση από συγγενικό του πρόσωπο το οποίο αναζητεί τις μελέτες αυτές.
5. Οι αρχιτέκτονες κ. Αθηνά Πιστικού και κ. Μαρία Παπαχρήστου έχουν συντάξει, πριν περίπου 17 περίπου χρόνια ως Πτυχιακή Εργασία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, μελέτη και μακέτα με θέμα την ανάπλαση της παραλίας της Λουμπάρδας. Στην μελέτη αυτή έχει συμπεριληφθεί φυσικά η επαναλειτουργία των Ιαματικών Λουτρών λαμβάνοντας τότε πληροφορίες όπως μας είπαν από τον ίδιο τον κ. Λέκκα. Έχουμε επικοινωνήσει μαζί τους, είναι σε αναζήτηση πληροφοριών από την μελέτη τους και αναμένουμε να μας ενημερώσουν.

6. Από τον Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Κρωπίας, κ. Διονύση Κερασιώτη ενημερωθήκαμε πως πριν περίπου 5 χρόνια ο ίδιος ο κ. Σπύρος Λέκκας είχε προβεί σε ξενάγηση στην περιοχή της Λουμπάρδας. Εκτός των άλλων είχε αναφερθεί και στα υψηλά επίπεδα της ποιότητας των ιαματικών νερών της Λουμπάρδας.

Επισυνάπτεται η αίτηση μας καθώς και φωτογραφίες από την σημερινή κατάσταση των υποδομών των λουτρών, οπού διακρίνονται οι “μπανιέρες” κλπ, όπως υπήρχαν τότε.

Βρισκόμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε βοήθεια ή πληροφορία χρειαστεί.
Με εκτίμηση

Ο πρόεδρος
Χρήστος Σταύρου
Η Γραμματεας
Μαρίνα Πλατή

Προοδευτικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίας Μαρίνας Αλυκού
Διεύθυνση: Λεωφόρος Αγ. Μαρίνας-Κορωπίου & Λεωφόρος Αθηνών-Σουνίου
Τηλέφωνο: +306936900954
Email: sylagmarinas@gmail.com

Λήψη όλων των συνημμένων ως αρχείο zip

  • iamatika loutra loumpardas 1.jpg
    40kB
  • iamatika loutra loumpardas 5.jpg
    38.2kB
  • iamatika loutra loumpardas 2.jpg
    39.7kB
  • iamatika loutra loumpardas 4.jpg
    63kB
  • iamatika loutra loumpardas 3.jpg
    59.2kB
  • iamatika loutra loumpardas 9.jpg
    53.6kB
  • iamatika loutra loumpardas 10.jpg
    60.6kB
  • Αίτηση Διεξαγωγής Μελέτης Καταλληλότητας Υδάτων Πηγής Ιαματικών Λουτρών Λουμπάρδας.docx
    22.6kB
  • iamatika loutra loumpardas 8.jpg
    51.2kB
  • iamatika loutra loumpardas 6.jpg
    44.7kB