απολογισμος του συλλογου για το 2023 -πανελληνιος συλλογος ιαματικων πηγων

0

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΑΝΑΒΛΗΘΗΣΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 19/4/2024 ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

==========================================================

Καλησπέρα σας εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου.
Θέλω γενικά να σας ευχαριστώ  για μία ακόμη φορά και να ενημερώσω ότι η φετινή μας εκδήλωση δεν έγινε για σοβαρούς λόγους υγείας.

Αρχικά η εκδήλωση είχε ανακοινωθεί ότι θα γινόταν 2/2/ 2024 αλλά για λόγους υγείας του προέδρου αναβλήθηκε και έγινε πρόταση να γίνει  στις 19 Απριλίου 2024 και μάλιστα κοντά στη ευρωεκλογές. Η επιδείνωση της υγείας του προέδρου οδήγησε σε εκ νέου αναβολή της εκδήλωσης. Πλέον υπάρχει η πρόταση αν όλα πάνε καλά να γίνει στα μέσα του Οκτωβρίου  του 2024.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τους αδελφούς Κομπατσιάρη Α.Ε.. που για μία φορά προσφέρουνε αυτή την εκδήλωση στο σύλλογό μας στη μνήμη του Αντώνη Γούλα που συμπλήρωσε τα 3,5 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή. Ο Αντώνης ήταν προσωπικός  μου   φίλος. Στα χρόνια της χούντας, για τρία χρόνια ήμασταν στο ίδιο κελί στις φυλακές αλλά και για πολλά χρόνια ήταν σπόνσορας του συλλόγου μας.

Επίσης να ευχαριστήσω το  προσωπικό του μαγαζιού που φιλοξενεί εδώ και 20 χρόνια τις εκδηλώσεις μας και δέχτηκε να αλλάζουμε τις ημερομηνίες σχετικά με την εκδήλωση.

Να ευχαριστήσω εκείνες τους λουτροπόλεις που προσέφεραν  κάποια προσφορά για την λαχειοφόρο αγορά η οποία δίνει σημαντική βοήθεια στο σύλλογό μας.

Επίσης να ευχαριστήσω το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, τον Παναγιώτη  Άκογλαν για την προσφορά των προϊόντων που μας παρέχει και θα τα έχουμε μέχρι να γίνει η εκδήλωση οπότε και εμείς θα τα προσφέρουμε με τη σειρά μας.

Και τέλος να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που εδώ και αρκετά χρόνια δίνουμε τη μάχη για την ανάπτυξη των ελληνικών λουτροπόλεων, που ήμασταν όλοι  νέοι και γεράσαμε.

Επίσης να ευχαριστήσω τον επιστημονικό μας συνεργάτη στο Παρίσι Μανώλη Κοζαδίνο  που εδώ και ένα χρόνο μας προσφέρει ότι του ζητήσουμε και  που μας εκπροσωπεί όπου κι αν γίνεται στο εξωτερικό σε συνέδρια  αλλά  και πάντα μας ενημερώνει για την ανάπτυξη όλων των ευρωπαϊκών σε παγκόσμιο επίπεδο ιαματικών πηγών.

Να ευχαριστήσω τα παραρτήματά μας στο  κοινοτικό κατάστημα του δήμου Τρικαίων, στο Ρίζωμα, στην Κύθνο και στα Καμένα Βούρλα και όλους τους εκεί συνεργάτες μας.

Για πρώτη φορά εκδώσαμε ημερολόγιο για το 2024 με την προσφορά της ohonos snack  και ευχαριστούμε τον Νώντα Όχονο και τον Θανάση Παπάζογλου.

Να σας θυμίσω ότι  έναν μικρό  απολογισμό του συλλόγου μας τον κάναμε στις αρχές της χρονιάς του 2024  στο  πρώτου διοικητικό συμβούλιο που έγινε στη Θέρμη αλλά με την δική μου απουσία για λόγους υγείας. Να ευχαριστώ τον Αντιπρόεδρο μας   κο Αχιλλέα Μεταλούλη  που με εκπροσώπησε αλλά και όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Λόγω της αναβολής της εκδήλωσης του συλλόγου για τον Οκτώβριο είναι σκόπιμο να κάνουμε τώρα έναν ετήσιο απολογισμό.

Το 2023 ήταν χρονιά βουλευτικών, δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να προσφέρουμε αυτό που θέλουμε διότι σε όλη την Ελλάδα δήμαρχοι και η κυβέρνηση ήταν ένας αχταρμάς και κανένας δεν έδινε σημασία σε αυτά  που εμείς φωνάζαμε.

  • Παρόλα αυτά τα γεγονότα, το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας συνεδρίασε 12 φορές σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και κυρίως στην έδρα του που είναι η Θεσσαλονίκη.
  • Και το κάναμε αυτό για να μην χαθεί καμία υπόθεση και πάντα ενημερώνουμε όλους τους υποψηφίους δημάρχους, περιφερειάρχες και βουλευτές ότι σκοπός του συλλόγου μας είναι η ανάπτυξη και προβολή του θεραπευτικού τουρισμού σε όλη την Ελλάδα αλλά και με τη συνεργασία του ευρωπαϊκού συνδέσμου ιαματικών πηγών με έδρα της Βρυξέλλες.
  • Το 2023 έχουμε επενδύσεις στα λασπόλουτρα Κρηνίδων του δήμου Καβάλας με ένα ποσό τριών εκατομμυρίων ευρώ και το καλοκαίρι είναι πιθανό να  έχουμε μια ανακαινισμένη λουτρόπολη.
    Έχουμε επίσης  τη μεγάλη επένδυση στα Καμένα Βούρλα για  30 εκατομμύρια ευρώ  στο ξενοδοχείο Γαλήνη ενώ έχουμε και μια μεγάλη επένδυση στο Πολίχνητο Λέσβου.
  • Έχουμε την προσπάθεια από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης να ξαναβρούμε το νερό στα λουτρά της Θέρμης Θεσσαλονίκης γύρω στους 37 βαθμούς θερμοκρασία  και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα για την αξιοποίηση της ιαματικής πηγής  στην καρδιά της Θεσσαλονίκης στα λουτρά της Θέρμης.
  • Επίσης πρόσφατα έχουμε μία μεγάλη επιτυχία στην περιοχή των Καμένων Βούρλων όπου ένας χώρος που έχει και λουτρά γύρω στα 150 στρέμματα αγοράστηκε από μία ισπανική εταιρεία   με το πόσον περί τα   12 εκατομμύρια  ευρώ και πρόκειται να κάνει μία επένδυση στα επόμενα 5 χρόνια γύρω στα 100 έως 200 εκατ. Ευρώ . Επίσης  έχουμε την ανακαίνιση των λουτρών της Πρέβεζας.

Άλλη μία μεγάλη επένδυση έχουμε στο δήμο Κόνιτσας στα λουτρά ατμόλουτρα και στα λουτρά της Πυξαριάς  όπου ανακαινίζεται ολόκληρη η περιοχή και το καλοκαίρι θα είναι έτοιμα για όλο τον κόσμο. Θα είναι ένας θαυμάσιος χώρος με ένα ποσό 1,3 εκ ευρώ από την Περιφέρεια της Ηπείρου.

  • Η μεγάλη αγωνία μας  είναι αν θα αναπτυχθούν τα λουτρά Ελευθερών Καβάλας που μια μελέτη πηγαινοέρχεται σε διάφορα υπουργεία και δεν λέει να τελειώσει προκειμένου να αρχίσουν οι επενδύσεις σε αυτή την περιοχή.
  • Όπως και τα λουτρά Απολλωνίας του δήμου Βόλβης εδώ και χρόνια παραμένουν κλειστά. Μια  επένδυση  που στοίχησε από ευρωπαϊκά προγράμματα πάνω 24 εκατομμύρια ευρώ και αυτό με ευθύνη 100% του σημερινού δήμαρχου του δήμου παραμένουν θεόκλειστα και κατεστραμμένα στο 60% . Όπως επίσης και τα λουτρά Πλατύστομου που εδώ και χρόνια είναι κλειστά.
  • Η μεγάλη επένδυση στο δήμο της Κύθνου που αγοράστηκε από ισραηλινά συμφέροντακόστισε 10 εκατομμύρια και η μελέτη πηγαινο-έρχεται σε διάφορα Υπουργεία και πιστεύω ότι το 2024 θα αρχίσει να πραγματοποιείται η μεγάλη αυτή επένδυση σε αυτό το νησί.
  • Μετά τις δημοτικές εκλογές προκειμένου να έρθουμε σε επαφή με τους νέους δημάρχους και να τους θυμίσουμε ότι πρέπει να αναπτυχθούν οι ιαματικές πηγές, αποστείλαμε  σαν προεδρείο τις εξής επιστολές σε δήμους:
  • Στο δήμο Λαγκαδά στη νέα πρόεδρο όπου έγινε μία ενημέρωση έπειτα από τηλεφωνική επαφή που είχαμε, γιατί και για ποιος λόγους αυτή η λουτρόπολη  δεν αναπτύχθηκε όπως έπρεπε αλλά πάντα είναι σε λειτουργία.
  • Δεύτερο, στον δήμο Συντίκης στο νέο δήμαρχο για τα λουτρά Σιδηροκάστρου που για λόγους χρεοκοπίας για λίγο χρονικό διάστημα έχουνε κλείσει και εμείς ζητήσαμε την άμεση λειτουργία της λουτρόπολης και την άμεση υποστήριξη των Λουτρών στο Άγκιστρο.
  • Επιστολή στο δήμο στο Παρανέστι της Δράμας όπου ενημερώσαμε  τον δήμαρχο ότι με πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου μας, ζητήσαμε από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος  να αξιοποιήσει τα λουτρά της περιοχής που είναι στα σύνορα της Ελλάδας και ελπίζουμε να γίνει κάτι πάνω σε αυτό το θέμα διότι η πρόταση μάλλον είχε θετικό αντίκτυπο.
  • Επιστολή προς το δήμο Νιγρίτας και τη νέα δήμαρχος σχετικά με τα  λουτρά ΘΕΡΜΙΑ  όπου μέχρι σήμερα τα είχε το ΤΑΙΠΕΔ  και τώρα πέρασαν στο δήμο και ζητήσαμε την άμεση αξιοποίηση.  Αρκετά ραδιόφωνα έχουν ασχοληθεί με το παραπάνω θέμα και ο τοπικός τύπος Σερρών κλπ
    Άλλη επιστολή  στο δήμο της Ρόδου όπου ζητούμε τα ιστορικά Λουτρά που τους άφησαν οι Ιταλοί  να μπορέσουν να λειτουργήσου με τη  νέα διοίκηση.

Επίσης  θυμίσαμε  στον δήμο της Κώ οτι εκεί υπάρχουνε λουτρά στην παραλία του δήμου και δεν είναι καθόλου αξιοποιήσιμα αν και αναγνωριστήκαν από το Υπουργείο Τουρισμού και ο κόσμος κάνει μπάνια δωρεάν  με τα ζεστά νερά και ζητούμε την άμεση αξιοποίηση. Πάνω σε αυτό το θέμα είχαμε μεγάλη προβολή από πλευράς πολλών ραδιοφωνικών σταθμών.
Τέλος ενημερώσαμε και το νέο δήμαρχο στο δήμο Αλμωπίας στα λουτρά πόζαρ και ζητήσαμε  τη συνεργασία μαζί του διότι είναι η λουτρόπολη που προβάλλεται από τα μέσα ενημέρωσης και ο κόσμος κάνει παράπονα διότι δεν υπάρχουν πολλές πισίνες και ο ΚΟΣΜΟΣ ξημεροβραδιάζεται για να κάνει ένα μπάνιο.

Πάνω σε αυτό το θέμα είχαμε και την επίσκεψη των μέσων ενημέρωσης της περιοχής από τον φίλο μας  Πέτρο Σαμάνδη  και μέλος του συλλόγου και ανταλλάξαμε απόψεις για το παραπάνω θέμα.
Αυτές περίπου  είναι οι προσπάθειες που κάναμε και μάλιστα με την απουσία τη δική μου στο νοσοκομείο για το θέμα της υγείας για περίπου δύο μήνες.

  • (Τέλος να ευχαριστήσω, όπως κάνουνε πολλές φορές οι αμερικάνοι, τη γυναίκα μου που έδωσε τη μάχη μαζί μου στη δύσκολες μέρες που πέρασε, μαζί με το γιο μου τον Αλέξανδρο Αναστασιάδη για το θέμα  της υγείας).
  • Επίσης να στείλουμε τα χαιρετίσματα και τις ευχές στον ευρωπαϊκό σύνδεσμο ιαματικών πηγών που συμμετέχουν σχεδόν όλα τα κράτη της Ευρώπης με έδρα τις Βρυξέλες  και να τους ευχαριστήσουμε για τη συνεχή ενημέρωση που μας κάνουνε και μας καλούν σε όλα τα συνέδρία τους όπως το τελευταίο συνέδριο στην Τσεχία. Να θυμίσω ότι  σε αυτόν τον μεγάλο ευρωπαϊκό οργανισμό ήμουν από τα ιδρυτικά του  μέλη και για 4 χρόνια αντιπρόεδρος.
    Το νέο συνέδριο του 2024 θα γίνει σε μία θαυμάσια λουτρόπολη στην ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ τον Σεπτέμβριο και αν τα καταφέρουμε θα είμαστε εκεί.
  • Αυτά τα λίγα έχω να τονίσω και να πω και ξανά 1000 ευχαριστώ για την παρουσία σας έστω μέσον του τύπου μακάρι και του χρόνου να είμαστε καλά και να τα ξαναπούμε.

Ο πρόεδρος

Ανέστης Αναστασιάδης            27 /4/2024