Θέμα:  Αίτηση Διεξαγωγής Μελέτης Καταλληλότητας Υδάτων της Πηγής Ιαματικών Λουτρών στη θέση “Λουμπάρδα” Αγίας Μαρίνας Αλυκού του Δήμου Κρωπίας.

0

 

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ-ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΑΣΜΑΡΙΝΑΣΑΛΥΚΟΥ

ΛΕΩΦ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-ΚΟΡΩΠΙΟΥ  & ΛΕΩΦ. ΑΘΗΝΩΝ –ΣΟΥΝΙΟΥ

Τηλ..: +306936900954, Email:  sylagmarinas@gmail.com

Ημερομηνία: 17/02/2022

Αριθμ. Πρωτ.: 22001

Προς: Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών, Σπύρου Λούη 1, Ολυμπιακό Χωριό, Αχαρναί Αττικής, Τ.Κ. 13677.

Υπ’ όψιν: Προϊσταμένου Τμήματος Γεωθερμίας & Ιαματικών Φυσικών Πόρων, Γεωλόγου κ. Απόστολο Αρβανίτη

Θέμα:  Αίτηση Διεξαγωγής Μελέτης Καταλληλότητας Υδάτων της Πηγής Ιαματικών Λουτρών στη θέση “Λουμπάρδα” Αγίας Μαρίνας Αλυκού του Δήμου Κρωπίας.

Στην περιοχή της “Λουμπάρδας” στην όχθη του έλους, το οποίο σήμερα δεν υφίσταται, λειτουργούσαν Ιαματικά Λουτρά στο δεξιό τμήμα της παλαιάς οδού Αθηνών-Σουνίου. Τα Ιαματικά ύδατα κατεβαίνουν από τον ορεινό όγκο Κριεζή – Μπαρακου. Τα πρώτα Λουτρά ήταν υπαίθρια σε γούρνες τα οποία στα τέλη του 1940 στεγάστηκαν σε οίκημα το οποίο υφίσταται ερειπωμένο μέχρι σήμερα. Τα Λουτρά αυτά έπαψαν να λειτουργούν επίσημα από το 1962 και την θέση τους πήραν τα Λουτρά Βουλιαγμένης μετά και την διάνοιξη της Λεωφ. Σουνίου μετά αποφάσεως της τότε κυβέρνησης Κ. Καραμανλή για ανάπτυξη τουριστικών έργων.

Μετά και την πρόθεση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη για προώθηση και ανάδειξη των ιαματικών πηγών της πατρίδας μας η οποία εκφράστηκε με κατ’ ιδίαν συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) κ. Σταμάτη Γαρδέρη και τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου, κ. Μάρκο Δανά στις 12/10/2021, αιτούμαστε στην υπηρεσία σας όπως προβεί σε διεξαγωγή μελέτης καταλληλότητας των υδάτων των Ιαματικών Πηγών στη θέση “Λουμπάρδα” Αγίας Μαρίνας Αλυκού του Δήμου Κρωπίας με σκοπό να διευκρινιστεί η ποιότητα των υδάτων των Ιαματικών Πηγών και να ορισθεί επισήμως  αν τα ύδατα είναι κατάλληλα προς χρήση. Το αίτημα μας γίνεται με σκοπό να προχωρήσουμε σε επίσημο αίτημα στο Δήμο Κρωπίας, στην Περιφέρεια Αττικής και στο Υπουργείο Εσωτερικών για την επαναλειτουργία και την ανάδειξη τους.

Σας γνωστοποιούμε πως τα οικονομικά δεδομένα του Συλλόγου μας καθιστούν την χρηματοδότηση της μελέτης από το Σύλλογο αδύνατη. Για το λόγο αυτό ζητούμε να εξεταστεί η πιθανότητα να χρηματοδοτηθεί η μελέτη από ιδία κεφάλαια της Υπηρεσίας σας, κάποια από τα οποία πιθανόν να διατίθενται για τέτοιου είδους Εθνικές έρευνες με αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Είναι προφανές και κοινώς αντιληπτό πως η επαναλειτουργία τους θα έχει πολλαπλά οφέλη στην ανάπτυξη της γενικότερης περιοχής τόσο τουριστικά όσο και σε τοπικό επίπεδο, ευελπιστούμε στην κατανόηση σας.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία – διευκρίνηση.

 

Με εκτίμηση

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Χρήστος Σταύρου

Η Γραμματέας

Μαρίνα Καλτσή – Πλατή