ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΝΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ

0
Αγαπητοί Θερμιώτες
Καλο μήνα
Καλο Μάη
Στις 29 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις του Δ.Σ του νησιού μας. Η 7Η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και η 2η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής.
Η παράταξη μας είχε αποστείλει από τις 15 Απριλίου 2024 στον πρόεδρο του Δ.Σ κύριο Βλαστάρη τα 3 θέματα που θα θέλαμε να τεθούν εκ μέρους της αντιπολίτευσης:
1. Διαχείριση της καθημερινότητας, καθαριότητα, οριοθέτηση καταστημάτων, διαθεσιμότητα χώρων στάθμευσης, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κλπ. στον οικισμό του Μέριχα ενόψει της τουριστικής σεζόν.
Ο Μέριχας λιμάνι υποδοχής, η πρώτη εντύπωση των επισκεπτών για το νησί μας , ένα κέντρο παραθερισμού που δέχεται μεγάλη πληθυσμιακή πίεση.
2.Ενημέρωση σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ιαματικών Πηγών Λουτρών μετά την παραχώρηση για χρονικό διάστημα 99 ετών του δικαιώματος αξιοποίησης του ξενοδοχείου «Ξενία Κύθνος» και του δικαιώματος χρήσης από την ΕΤΑΔ των δύο ιαματικών πηγών.
3. Ο.Τ 29. Ποιες είναι οι προτάσεις για την ανάπλαση της «αλάνας» των Λουτρών και πότε θα έρθουν στο Δ.Σ;
Ποιος έχει αναλάβει την τεχνική μελέτη εκ μέρους του Δήμου; Ισχύει ακόμα η πρόταση του επενδυτή για χρηματοδότηση της μελέτης; Προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε όλα αυτά τα θέματα προτείνουμε την πρόσκληση του επενδυτή κυρίου Ravid ή εκπροσώπου του στην 2η συνεδρίαση ειδικής λογοδοσίας της δημοτικής αρχής.
Ο λόγος που επιλέξαμε να βάλουμε αυτά τα θέματα ΕΜΕΙΣ στο Δ.Σ, όπως κάναμε και στο ζήτημα των ανεμογεννητριών, είναι η μεγάλη καθυστέρηση της δημοτικής αρχής να παρουσιάσει στο δημοτικό συμβούλιο όπως είχε υποσχεθεί από το καλοκαίρι τις 2-3 προτάσεις σχετικά με την αξιοποίηση του οικοπέδου ΟΤ29.
Οι προτάσεις σύμφωνα με δέσμευση του Δημάρχου Κύθνου κυρίου Γαρδέρη θα παρουσιάζονταν δημόσια και από κοινού οι δημότες θα αποφάσιζαν ποια είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή. Η καθυστέρηση της δημοτικής αρχής που άγγιξε τα όρια της κωλυσιεργίας αλλά και οι φήμες που κυκλοφόρησαν ότι ο επενδυτής πρόκειται να διακόψει την ροή των ιαματικών νερών προς την θάλασσα, οδήγησε σε αυτή μας την απόφαση, τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Τη Δευτέρα με την ελάχιστη δυνατή προειδοποίηση προς τους δημότες, συγκλήθηκε η συνεδρίαση ειδικής λογοδοσίας παρουσία του επενδυτή κυρίου Ravid αλλά και του υδρογεωλόγου χημικού κυρίου Ζήση Αγγελίδη.
Ο Δήμαρχος Κύθνου μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν 3 προτάσεις για το ΟΤ29 , 2 από τον επενδυτή και μια από τον Δήμο. Επίσης ο επενδυτής δεσμεύτηκε να συγκαλέσει μια ανοιχτή ενημερωτική συνάντηση εντός του Αυγούστου για να παρουσιάσει την πρότασή του σχετικά με την αξιοποίηση της επένδυσης του, αλλά των προτάσεων του για την διαμόρφωση του ΟΤ29 στους κατοίκους των Λουτρών, ενώ από 1η Σεπτεμβρίου 2024 δήλωσε πως θα ξεκινήσουν οι εργασίες.
Σε ερώτηση της αντιπολίτευσης την οποία θέσαμε δύο φορές αν ο επενδυτής προτίθεται να κλείσει τη ροή του ιαματικού νερού προς την θάλασσα και αν νομιμοποιείται να το πράξει, η απάντηση που πήραμε ήταν αρνητική και τις δύο φορές. Ο κύριος Αγγελίδης δε απάντησε πως είναι αδύνατον να διακοπεί η ροή των ιαματικών νερών προς τη θάλασσα διότι θα προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα.
Αναμένουμε λοιπόν να μάθουμε: Ποιες είναι οι τρεις προτάσεις ; Σε ποιον έχει ανατεθεί τελικά η τεχνική μελέτη; Και γιατί δεν αναλαμβάνει η δημοτική αρχή την ευθύνη ενημέρωσης των δημοτών όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί, παρά αφήνει την πρωτοβουλία στον ιδιώτη επενδυτή;
Θυμίζουμε ότι η δημοτική αρχή είχε φέρει στο Δ.Σ την προσφορά του επενδυτή να χρηματοδοτήσει την τεχνική μελέτη για ΟΤ29 για όποια απόφαση προκρινόταν και εμείς ως παράταξη είχαμε ψηφίσει θετικά την προσφορά αυτή με την προϋπόθεση ότι όλες οι προτάσεις θα έρχονταν ανοιχτά στο Δ.Σ. Και τώρα οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής υπαινίσσονται πως δεν θέλουμε την επένδυση και ότι δημιουργούμε προβλήματα;
Γιατί η δημοτική αρχή δεν ανέφερε την συνάντηση που είχε με τον επενδυτή παρουσία του ιδίου του Δημάρχου Κύθνου, αντιδημάρχων, συνεργατών και του προέδρου του Δ.Σ σε ιδιωτικό χώρο στα Λουτρά, μια μέρα πριν τη συνεδρίαση; Ποιο ήταν το περιεχόμενο των συζητήσεων σε αυτή την ιδιωτική συνάντηση; Μήπως πάρθηκαν ερήμην μας και κυρίως ερήμην των δημοτών κάποιες αποφάσεις;
Η παράταξη «Ώρα Ευθύνης για τα Θερμιά» και ο ίδιος προσωπικά δηλώνω απερίφραστα πως είμαστε ΥΠΕΡ μιας επένδυσης στο Ξενία Λουτρών και τις Ιαματικές Πηγές που θα σεβαστεί και θα αναδείξει τον ιστορικό χαρακτήρα τoυ μνημείου των Λουτρών, θα σεβαστεί και θα προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον, τις ίδιες τις πηγές, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για τους ντόπιους. Μια επένδυση που θα φέρει την Κύθνο στις πρώτες θέσεις μεταξύ των προορισμών ιαματικού τουρισμού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα επεκτείνει ακόμα και την τουριστική περίοδο.
Η επένδυση αυτή που έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για 99 χρόνια, δεν μπορεί να προχωράει εν αγνοία των Θερμιωτών. Έχουμε όλοι οι δημότες δικαίωμα να γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. ΌΧΙ μόνο οι κάτοικοι και οι οικιστές των Λουτρών ή οι ιδιοκτήτες γης και επιχειρήσεων στον εν λόγω οικισμό αλλά όλοι οι Θερμιώτες! Κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών και κανείς δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος όταν διακυβεύεται το μέλλον των επόμενων γενεών του νησιού μας!
Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα, άτομα που κολυμπούν, πλεούμενο, Σαντορίνη και Camogli
<img class=”x16dsc37″ role=”presentation” src=”data:;base64, ” width=”18″ height=”18″ />
<img class=”x16dsc37″ role=”presentation” src=”data:;base64, ” width=”18″ height=”18″ />
Όλες οι αντιδράσεις:

Δημήτρης Βασάλος, Γεώργιος Γονίδης και 37 ακόμη