ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΖΑΔΙΝΟ

0
Αγαπητοί Ανέστη και Αχιλλέα
Μετά από προσωπική έρευνα επί του θέματος της ημερίδας 13ης Μαΐου 2024 για την οποία έχουμε κάνει λόγο διαπίστωσα τα εξής:
1) Δεν πρόκειται για διεθνή εκδήλωση αλλά για τοπική εκδήλωση με διεθνή απεύθυνση, δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.
2) Διοργανωτής και εμψυχωτής είναι, όπως κάθε χρόνο, ο ιαματικός σταθμός Terme Selce που βρίσκεται στην Κροατία κοντά στην τουριστική πόλη Rijeka.
3) Φέτος η εκδήλωση αντί να γίνει τοπικά, όπως κάθε χρόνο, γίνεται στις Βρυξέλλες κάτι που δεν αλλάζει ουσιαστικά τον χαρακτήρα και το περιεχόμενο της εκδήλωσης.
4) Καμιά από τις ευρωπαϊκές ή διεθνείς οργανώσεις θερμαλισμού ( ESPA, FEMTEC, OMTH κλπ) δεν συμμετέχει ούτε καν ως σπόνσορας, συνεργάτης ή αιγίδα.

5) Το θέμα (σωματική και ψυχική υγεία, ευεξία) είναι αφ’ εαυτού ενδιαφέρον.
6) «Εταίροι» της εκδήλωσης είναι κάποια τουριστική υπηρεσία των Βρυξελλών, μια άλλη άγνωστη ΜΚΟ για την ευεξία και, κυρίως η Επιτροπή Περιφερειών (CoR) της ΕΕ, στον χώρο της οποίας (κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής) στεγάζεται η εκδήλωση.
7) Ο ρόλος της Επιτροπής Περιφερειών (CoR), αρχικά συμβουλευτικός προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει αρκετά υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, εν μέρει για πολιτικούς λόγους. Το γεγονός ότι η Επιτροπή Περιφερειών δίνει λόγο στο θέμα του θερμαλισμού είναι αφ’ εαυτού θετικό.
8) Η συνεργασία αυτή της Επιτροπής Περιφερειών με τον ιαματικό σταθμό Terme Selce είναι αποτέλεσμα δραστηριοποίησης του λόμπι της Κροατίας στις Βρυξέλλες,  πιθανότατα πολύ πιο δραστήριο από το αντίστοιχο ελληνικό.
9) Η ημερομηνία της εκδήλωσης ουδεμία σχέση έχει με τις Ευρωεκλογές γιατί κάθε χρόνο η εκδήλωση γίνεται την ίδια ημερομηνία.
10) Η εκδήλωση απευθύνεται βασικά σε ιδιωτικούς φορείς (corporate) υποθέτω επενδυτές, μεσάζοντες κλπ.
11) Δεν εμφανίζεται πουθενά ούτε οργανωτική ούτε επιστημονική επιτροπή.
Με βάση τα παραπάνω νομίζω ότι δεν υπάρχει θεσμικό ενδιαφέρον για συμμετοχή Ελλήνων στην παραπάνω εκδήλωση παρά μόνο ενδεχομένως προσωπικό, επιστημονικό, οικονομικό, κλπ.
Αν και αρχικά δήλωσα συμμετοχή ( η οποία έγινε αποδεκτή) δεν σκοπεύω να συμμετάσχω λόγω προσωπικών κωλυμάτων.
Η αποστολή επιστολής εκ μέρους του Συλλόγου δεν έχει ομοίως κανένα ενδιαφέρον αφ’ ενός γιατί δεν υπάρχει αποδέκτης (οργανωτική επιτροπή, προεδρείο) αφ’ ετέρου γιατί οι διοργανωτές δεν ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη του θερμαλισμού στην Ελλάδα, ούτε για τον Σύλλογο. Ίσως να ενδιαφέρονταν αν εκπροσωπούσαμε κάποια ελληνικά κεφάλαια που ήθελαν να επενδύσουν στην Κροατία….
Αυτά
Με φιλία και εκτίμηση
Μανώλης Κοζαδίνος
Αφροδίτης 3 Παλαιό Φάληρο, 17561 Αθήνα
τηλ: 6937 762 930