ΝΕΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 21/2/2022 ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

0

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ .WWW.LOYTROPOLEIS.COM

Δελτίο Τύπου 8-03-2022

Το ζήτημα των επενδύσεων σε ελληνικές λουτροπόλεις βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβούλιου και των ομάδων εργασίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, που συνεδρίασαν στη Θεσσαλονίκη, υπό το πρίσμα των δραματικών γεγονότων στην Ουκρανία και την ξέφρενη άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην κοσμική ταβέρνα (Το Ρέμα) της Θεσσαλονίκης. Στην συνεδρίαση συζητήθηκαν 17 θέματα στην ημερήσια διάταξη  και άλλα αλλά πέντε εκτός ημερήσιας διάταξης.

Αρχικά ο πρόεδρος Ανέστης Αναστασιάδης ενημέρωσε για την επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου προς το Υφυπουργείο Εσωτερικών -Μακεδονίας Θράκης σχετικά με την χρηματοδότηση της επένδυσης στα λουτρά Ελεύθερών Καβάλας και την απάντηση από το Υπουργείο σχετικά με την χρηματοδότηση της επένδυσης με το ποσό των 2.600.000 ευρώ.

Συζήτησε μα βάση δημοσίευμά από το Βήμα της Κω σχετικά με τον απολογισμό του δήμαρχου Νισύρου, όπου αναφέρετε στην λουτρόπολη του νησιού και τον τρόπο ανάπτυξής της, με την χρηματοδότηση με δυο εκ. ευρώ από καταγόμενο από το νησί που ζει στις Η.Π.Α Αμερικής και δυο εκ. από τον δήμο Νισύρου, και την ενημέρωση από τον δήμαρχο ότι θα αξιοποιηθούν τα λουτρά το μέσα στο 2022.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τις πληροφορίες σχετικά με την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της Δυτικής Λέσβου και την προσπάθεια για αξιοποίηση του πεδίου Συκαίων στην περιοχή της Άρτας.

Αναλύθηκε, επίσης δημοσίευμα του Γραμματέα του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας κ. Μάρκου Δανά, με το οποίο ενημερώνει με ποιες προϋποθέσεις οι δήμοι μπορούν να αναπτύξουν τα δικά τους λουτρά σύμφωνα με τον νέο νόμο  με τον οποίο ιδρύθηκε η «Ιαματικές πήγες Ελλάδας Α.Ε.», καθώς και ο απολογισμός του Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα όπου αναφέρεται και στις ιαματικές πηγές της περιοχής της Φθιώτιδας.

Στο ίδιο μήκος και ο Υπουργός Τουρισμού κ. Κικίλιας σε συνέντευξη του αναφέρεται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα σχετικά με τις ιαματικές πηγές.

 

ΚΡΙΤΙΚΗ Π.Κ.Μ.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η επιστολή που στάλθηκε από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ανέστη Αναστασιάδη προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και προς τον περιφερειάρχη κ. Α. Τζιτζικώστα και αφορούσε την απουσία από το σχεδιασμό της Π.Κ.Μ. των λουτροπόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το σώμα συζήτησε και το ζήτημα της διαχείρισης από το δήμο Θεσσαλονίκης των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την τραγική επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής. Σημειώνεται ότι ενώ βρισκόμαστε στο τρίτο μήνα του έτους ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει ακόμη απαντήσει στην πρόταση του Πανελληνίου Συλλόγου για την διοργάνωση ημερίδας σχετικά με τα λουτρά της Θεσσαλονίκης που έμειναν στην πόλη μετά την αποχώρηση των Οθωμανών καθώς και τα λουτρά της Θέρμης.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Στα θετικά νέα καταγράφηκε από το σώμα η είδηση της αναγνώρισης από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού ως ιαματικής της πηγής θερμών Εχίνου του δήμου Μύκης Ξάνθης και την πρόταση σχετικά με τα λουτρά Εχίνου από τον δήμαρχο κ. Ριτβάν Χουσείν.

Αναλύθηκε, επίσης, η απαντητική επιστολή από τον ΕΟΤ σχετικά με τα λουτρά της Ποταμιάς του δήμου Αβδήρων, και τη διευκρίνησή σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, ότι τα λουτρά Ποταμιάς δεν παραχωρήθηκαν στο δήμο της περιοχής.

Συζητήθηκε, ακόμη δημοσίευμα από την εφημερίδα Δημοκρατική της Ρόδου, για το γεγονός ότι εκπνέει ο χρόνος «για την ματαίωση της απαλλοτρίωσης των Ιαματικών πηγών Καλλιθέας του δήμου Ρόδου» από την νεοσύστατη εταιρεία «Ιαματικές πήγες Ελλάδας Α.Ε.».

Η συνεδρίασή έκλεισε με αναλυτική συζήτηση σχετικά με την ενημέρωση από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμος Ιαματικών Πηγών (ESPA) για τις εξελίξεις στον τομέα του θερμαλισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

 

 

 

Ευχαριστούμε για την προβολή, τη μετάδοση και την δημοσίευση.

 

Για το Γραφείο Τύπου

Αχιλλέας Μεταλούλης

Τηλ. επικ. 6944440224

axmetaloulis@HYPERLINK “mailto:axmetalo@otenet.gr”gmail.coHYPERLINK “mailto:axmetalo@otenet.gr”HYPERLINK mailto:axmetalo@otenet.grm