Μανώλης Κοζαδίνος, Ιατρός θερμαλιστής,Επιστημονικός συνεργάτης του Πανελλήνιου Συλλόγου φίλωνΙαματικών Πηγών και Ιαματικών Πόλεων Ελλάδας, loutropoleis.comΑθήνα, Ελλάδα, kosadinos@hotmail.com, +30 6937 762 930

0

ΠΑΝΕΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ . ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΙΜΟΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΖΑΔΙΝΟ

Παρούσες προκλήσεις για τον Ελληνικό Θερμαλισμό

Μανώλης Κοζαδίνος, Ιατρός θερμαλιστής,Επιστημονικός συνεργάτης του Πανελλήνιου Συλλόγου φίλωνΙαματικών Πηγών και Ιαματικών Πόλεων Ελλάδας, loutropoleis.comΑθήνα, Ελλάδα, kosadinos@hotmail.com, +30 6937 762 930

Εισαγωγή

Η σύγχρονη θεραπευτική χρήση των ιαματικών πηγών περιλαμβάνειπαγκοσμίως ένα ευρύ φάσμα μέσων για την εφαρμογή ιατρικήςθεραπείας και επίτευξη ευεξίας γενικότερα. Το πλαίσιο τουΕλληνικού Θερμαλισμού εμπεριέχει ελπιδοφόρες προοπτικές για τηναξιοποίηση των ιαματικών φυσικών πόρων (ΙΦΠ).  Οι πρωτοβουλίεςσυνεργασίας με διεθνείς ειδικούς μπορούν να βοηθήσουν τηνΕλλάδα να ανέλθει στην πρώτη γραμμή του τουρισμού spa καιευεξίας διεθνώς.

Η ενσωμάτωση της τεκμηριωμένης έρευνας και ιατρικήςπαρέμβασης στις προσφορές υπηρεσιών spa μπορεί να ενισχύσειτην αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπειών.

Επιπλέον, η προβολή της Ελλάδας ως προορισμού αναζήτησηςολιστικής ψυχοσωματικής ευεξίας, χάρη στην αξιοποίηση των θεραπευτικών ευεργετημάτων των ιαματικών φυσικών πόρων της,μπορεί να προσελκύσει το υγειονομικά συνειδητοποιημένο κοινόδιεθνών επισκεπτών. Ευθυγραμμιζόμενος με τις παγκόσμιες τάσειςκαι δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και την καινοτομία, οΕλληνικός Θερμαλισμός έχει την δυνατότητα κατάκτησης ηγετικήςθέσης στο εξελισσόμενο διεθνές τοπίο του spa και των υπηρεσιών ευεξίας.

Ιατρική χρήση Ιαματικών Φυσικών Πόρων (ΙΦΠ) ως έγκριτησυμπληρωματική θεραπεία

Οι θερμές πηγές και τα μεταλλικά νερά, πιστεύεται ότι έχουνθεραπευτικές ιδιότητες και οι άνθρωποι τα αναζητούν για νααντιμετωπίσουν διάφορες ιατρικές παθήσεις.  Αν και οιεπιστημονικές ενδείξεις ποικίλλουν σε εγκυρότητα, οι ομάδεςπαθήσεων που μπορούν να ωφεληθούν από τις θεραπείες με χρήση ΙΦΠ περιλαμβάνουν:

  1. Μυοσκελετικές παθήσεις όπως αρθρίτιδα, ρευματισμούς καιμυϊκούς πόνους.
  2. Δερματικές παθήσεις όπως ψωρίαση και έκζεμα.
  3. Μετεγχειρητικούς και μετατραυματικούς πόνους καιαποκατάσταση.
  4. Παθήσεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού, ακόμα άσθμα καιχρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
  5. Διαταραχές της περιφερικής κυκλοφορίας

 

  1. Στρες, άγχος και διαταραχές ύπνου
  2. Παθήσεις του πεπτικού συστήματος
  3. Αποτοξίνωση

Πριν όμως αναζητηθούν για τις συγκεκριμένες παθήσεις θεραπείεςμε χρήση ΙΦΠ, θα πρέπει να έχει ζητηθεί η γνώμη επαγγελματιών υγείας.

Η ανακούφιση που επιτυγχάνεται μέσω ιαματικών θεραπειών είναι ογενικός κανόνας, όμως οι ατομικές αντιδράσεις ποικίλλουν.

Από τις προαναφερθείσες ιατρικές καταστάσεις, δυστυχώς, μόνο οιτρεις πρώτες είναι επιλέξιμες για κάλυψη κόστους από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι ιαματικές πηγές περιέχουν χημικά στοιχεία που πιστεύεται ότιέχουν θεραπευτικές ιδιότητες, υποβοηθώντας την ανάπαυση καιτην ανάρρωση.  Τα ιαματικά καταστήματα προτείνουν θεραπείεςόπως υδροθεραπεία, λασπόλουτρα, και μασάζ με χρήση ιαματικούνερού, με στόχο την ανακούφιση των ιατρικών παθήσεων και τη αύξηση της συνολικής ευεξίας.

Ο Ελληνικός Θερμαλισμός στο γεωγραφικό και πολιτικό του πλαίσιο

Οι ιαματικές πηγές έχουν, στην Ελλάδα ειδικά, μακρά ιστορίαθεραπευτικής χρήσης, που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Στην εποχή μας, οι ευρωπαϊκοί και παγκόσμιοι ιαματικοί προορισμοίαξιοποιούν τις πηγές ώστε να παράγουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία.

Η δημοτικότητα ιαματικού τουρισμού εξακολουθεί να αυξάνεται.  Προορισμοί όπως το Baden-Baden στη Γερμανία και το Pamukkaleστην Τουρκία προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών.  Ιστορικά, οιπεριοχές των Βαλκανίων και της Μεσογείου είναι γνωστές για την πλούσια παράδοση στη λουτροθεραπεία. Οι προσπάθειες για την προώθηση του τουρισμού υγείας σε αυτές τις περιοχές παραμένουνενεργές έως σήμερα.  Αυτό ισχύει ενδεικτικά για κρατικούς καιιδιωτικούς φορείς σε χώρες όπως η Κροατία, η Σλοβενία, η Ελλάδακαι η Τουρκία, που επενδύουν στην ανάπτυξη του τουρισμού spa καιευεξίας, αξιοποιώντας τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικώνπηγών τους.

Η ελληνική οικονομική κρίση, η οποία κορυφώθηκε τα έτη 2010-2012, είχε σημαντικές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του τομέα των ιαματικών φυσικώνπόρων. Η κρίση επηρέασε τον τομέα με διάφορους τρόπους.

  1. Μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα για την πλειοψηφία των Ελλήνων.