0

Χωρίζουν ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς μετά από 27 χρόνια γάμου

Αssociated Press

Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, στις 4 Μαϊού 2001, στο University of Washington (AP Photo/Andy Rogers, File)

ΣΙΑΤΛ. («ΑΡ»). Ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς δήλωσαν τη Δευτέρα ότι χωρίζουν, αλλά θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στο Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, ένα από τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά ιδρύματα στον κόσμο.

Σε πανομοιότυπα tweets, ο συνιδρυτής της Microsoft και η σύζυγός του δήλωσαν ότι είχαν πάρει την απόφαση να τερματίσουν τον 27χρονο γάμο τους.

«Εχουμε μεγαλώσει τρία απίστευτα παιδιά και χτίσαμε ένα ίδρυμα που λειτουργεί σε όλο τον κόσμο για να επιτρέψει σε όλους τους ανθρώπους να ζήσουν υγιείς, παραγωγικές ζωές», ανέφεραν σε δήλωσή τους. «Ζητάμε χώρο και ιδιωτικότητα για την οικογένειά μας καθώς αρχίζουμε να περιηγούμαστε σε αυτή τη νέα ζωή».

Ο Μπιλ Γκέιτς ήταν προηγουμένως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και τώρα είναι, σύμφωνα με την τελευταία κατάταξη του «Forbes», ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με εκτιμώμενη περιουσία στα $124 δισ. Βρίσκεται πίσω από τους Τζεφ Μπέζος και τον Ελον Μασκ και τον Γάλλο Μπερνάρ Αρνό, και μπροστά από τον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζάκεμπεργκ.

Ο τρόπος με τον οποίο το ζευγάρι καταλήγει να μοιράσει την περιουσία του και το κάθε αντίκτυπο στο ίδρυμα θα παρακολουθείται στενά, ειδικά μετά από ένα άλλο υψηλόβαθμο ζευγάρι δισεκατομμυριούχου της περιοχής του Σιάτλ που τερμάτισε πρόσφατα το γάμο τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Τζεφ Μπέζος και η Μακένζι Μπέζος ολοκλήρωσαν το διαζύγιό τους το 2019. Η κα Μακένζι έκτοτε ξαναπαντρεύτηκε και τώρα επικεντρώνεται στη δική της φιλανθρωπία αφού έλαβε μερίδιο 4% στην Amazon, αξίας άνω των $36 δισ.

Οι Γκέιτς είχαν παντρευτεί το 1994 στη Χαβάη. Γνωρίστηκαν όταν η Μελίντα ξεκίνησε να εργάζεται στη Μάικροσοφτ ως υπεύθυνη παραγωγής το 1987.

Στα απομνημονεύματά της το 2019, «The Moment of Lift», η Μελίντα Γκέιτς έγραψε για την παιδική της ηλικία, τη ζωή και τους προσωπικούς της αγώνες ως σύζυγος μιας δημόσιας εικόνας και μαμάς στο σπίτι με τρία παιδιά. Κέρδισε την καρδιά του Μπιλ Γκέιτς αφού συναντήθηκαν σε δείπνο εργασίας, μοιράστηκαν μια αμοιβαία αγάπη για παζλ και τον νίκησε σε ένα παιχνίδι μαθηματικών.

«Ο Μπιλ και εγώ είμαστε ισότιμοι συνεργάτες», είπε η Μελίντα Γκέιτς σε συνέντευξή της το 2019 στο «Associated Press» και πρόσθεσε ότι «οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να είναι ίσοι στη δουλειά».

Το Ιδρυμα Bill and Melinda Gates που εδρεύει στο Σιάτλ είναι το πιο σημαντικό ιδιωτικό ίδρυμα στον κόσμο, με μια δωρεά αξίας περίπου $50 δισ. Εχει επικεντρωθεί σε παγκόσμια θέματα υγείας, ανάπτυξης και εκπαίδευσης των ΗΠΑ από την ίδρυσή του το 2000.