0

Απίστευτη επίθεση για προδοσία (!) κατά ΚΕΔΕ και ΣΔΙΠΕ εξαπέλυσε ο Υπουργός Τουρισμού

8/3/2021

Ξεκαθάρισε το τοπίο για την “πηγή” του Νομοσχεδίου που «αρπάζει» τις ιαματικές πηγές των Δήμων σε όλη την Ελλάδα για να τις δώσει σε μια Ανώνυμη Εταιρεία, ζήτημα για το οποίο έχουν ήδη εκδοθεί ομόφωνες καταδικαστικές Αποφάσεις, που ζητούν την απόσυρση των άρθρων 7 έως 14 του Ν/Σ, από τον ΣΔΙΠΕ   (Σύλλογο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας), από την ΚΕΔΕ   και από ΠΕΔ (Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων).

Με τον πλέον επίσημο τρόπο, ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, τοποθετήθηκε από το βήμα της Βουλής, “δίνοντας στεγνά” το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς αποσαφήνισε πλήρως ότι δεν πρόκειται για δική του ιδέα αλλά για γραμμή που του έδωσαν κεντρικά. Συγκεκριμένα, δήλωσε:

« Εμείς ως Υπουργείο πήραμε τις κατευθυντήριες γραμμές από το Υπουργικό Συμβούλιο, τις κάναμε νομοθετικές προτάσεις και μπήκαμε σε μια διαδικασία προδιαβούλευσης. »

Εντύπωση προκάλεσε η ευθεία προσβλητική επίθεση κατά της ηγεσίας της Αυτοδιοίκησης και μάλιστα σε υπέρμετρα διχαστικούς τόνους. Ο κ. Θεοχάρης κατηγόρησε τους επίσημους θεσμικούς εκπροσώπους των Δήμων ότι «πρόδωσαν» τις διατάξεις του Ν/Σ που τους έστειλε !

Δείτε πί λέξει τι υποστήριξε:

« Η διαδικασία της διαβούλευσης με τους Φορείς, όπως η ΚΕΔΕ, είναι μια διαδικασία που είναι μη δημόσια και συζητάμε πριν διαμορφώσουμε όλες τις παραμέτρους μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας και βγούμε σε δημόσια διαβούλευση. Μέχρι τότε δεν υπάρχει Ν/Σ. (…) Τίθεται στους αρμόδιους Φορείς, όπως στην ΚΕΔΕ και στον ΣΔΙΠΕ, από σεβασμό στους Φορείς αυτούς, ώστε να κάνουμε τη διαβούλευση και να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο το οποίο θα έχει την κατάλληλη ισορροπία.  Το αν κάποιοι απ’ αυτούς τους Φορείς διαλέγουν ΝΑ ΠΡΟΔΩΣΟΥΝ μια διαδικασία διαβουλευτική και να βγουν δημόσια, με τις όποιες αντιρρήσεις τους, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να απαντήσουν εκείνοι. Πρέπει να απαντήσουν εκείνοι αν σέβονται τη διαβουλευτική διαδικασία, όχι εμείς ως Υπουργείο. »

Ο Υπουργός πίστευε, δηλαδή, ότι τα συλλογικά όργανα των Αιρετών θα έπαιρναν στα χέρια τους τέτοιο αντι-αυτοδιοικητικό Ν/Σ και θα το κρατούσαν μεταξύ τους μυστικό; Θα το έκρυβαν από τους δημότες; Δεν θα κινούσαν άμεσα κάθε θεσμική και πολιτική διαδικασία για να αποτρέψουν την κατάθεσή του;

Αξίζει, επίσης, να τονισθεί ότι ο κ. Θεοχάρης έδωσε τη βασική περιγραφή όσων θα ακολουθήσουν:

« (…) Το αν θα συμφωνήσουμε στην ουσία του Ν/Σ υπάρχει η διαδικασία της Βουλής, υπάρχει η Επιτροπή όταν κατατεθεί. Εκεί θα τσακωθούμε. Θα πείτε εσείς ότι τα θέλετε όλα κρατικά, θα σας πούμε εμείς ότι θέλουμε να έχουμε επενδυτές οι οποίοι να επενδύουν στον πλούτο της χώρας μας. Θα σας πούμε για τα προβλήματα που υπάρχουν, ότι δεν υπάρχει στρατηγική, ούτε σε περιφερειακό ούτε σε εθνικό επίπεδο. (…) Θα σας πούμε ότι δεν υπάρχει περιουσία του Δήμου, διότι ο ιαματικός πόρος είναι δημόσιος πόρος, ανήκει στο Kράτος. Θα σας πούμε ότι δεν αλλάζουμε ουσιαστικά, δεν ασχολούμαστε με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δεν παίρνουμε περιουσία των δήμων. (…) Το κέρδος από τις ιαματικές πηγές δεν είναι το νοίκι που θα πάρει κάποιος, για να μπορέσει να κάνει τις επενδύσεις. Το κέρδος για την τοπική κοινωνία είναι η αναζωογόνηση της δραστηριότητας στην τοπική κοινωνία. Είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι που θα πάνε για λουτρά θα βγούν και έξω να φάνε, θα μείνουν σε κάποια ξενοδοχεία παραδίπλα, θα κάνουν εκδρομές, θα κάνουν ποδήλατο ή άλλες δραστηριότητες. Αυτό είναι το κέρδος από την κοινωνία και αυτό το κέρδος εμείς είμαστε αποφασισμένοι να το φέρουμε το συντομότερο δυνατό στην τοπική κοινωνία. Θα είμαστε, λοιπόν, εδώ να τα συζητήσουμε όλα αυτά, όταν θα έχουμε Ν/Σ προς κατάθεση.

Οι δηλώσεις του Υπουργού έγιναν στη Βουλή, στο πλαίσιο απάντησης Ερωτήσεων του ΣΥΡΙΖΑ (κα Κ. Νοτοπούλου) και του ΜέΡΑ25 (κ. Κρ. Αρσένης).