0

Η τοποθέτηση της αντιδημάρχου Αθηνάς Κωνσταντάκη για τα Ιαματικά Λουτρά – On Prevezas

Στις αρχές τρέχοντος μηνός (Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου) απεστάλη από τον ΣΔΙΠΕ mail προς τα μέλη του (μεταξύ των οποίων ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της ΝΕΔΗΚΕΠ κ. Γρηγόριος Κουμπής και η ομιλούσα, ως εκπρόσωποι του Δήμου Πρέβεζας), με σκοπό την ενημέρωση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο θα υποβάλλονταν άμεσα προς ψήφιση. Στο εν λόγω νομοσχέδιο, και ειδικότερα στα άρθρα 7-14, προβλέπονταν η σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος Α.Ε», με αποκλειστικό σκοπό την απόσπαση των ιαματικών πηγών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την αξιοποίηση και εκμετάλλευσή τους από την ΙΠΕ ΑΕ. Ακολούθησαν ενέργειες (τηλ. επικοινωνία, αποστολή mail) για να ενημερωθούν άμεσα τα μέλη του ΣΔΙΠΕ για τις προθέσεις του Υπουργείου και αφετέρου να ληφθεί το συντομότερο δυνατό μία ομόφωνη απόφαση για την απόσυρση των σχετικών άρθρων.

Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, αφενός ο Δήμαρχος κ. Γεωργάκος επισκέφθηκε τον αρμόδιο Υπουργό κ. Θεοχάρη και ενημερώθηκε άμεσα, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του ΣΔΙΠΕ, στην οποία ομόφωνα αποφασίσθηκε η απόρριψη των άρθρων 7-14 του σχεδίου νόμου. Ακολούθησε εκ μέρους του ΣΔΙΠΕ αποστολή μίας σειράς σχετικών επιστολών προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Τουρισμού, καθώς και του εγγράφου που τέθηκε προς ψήφιση στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης, ψήφισμα εξέδωσε η ΚΕΔΕ και το θέμα θα συζητηθεί στην ΠΕΔ Ηπείρου την επόμενη εβδομάδα.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα:

  • Οι Ιαματικές πηγές του Δήμου Πρέβεζας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης μας και της τοπικής μας ιστορίας. Τα Θειούχα Λουτρά στα Παλιοσάραγα αποτελούν ιαματική πηγή, τις ευεργετικές ιδιότητες της οποίας φαίνεται ότι προσπάθησαν να «εκμεταλλευτούν» ήδη από την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας. Λουτρικές εγκαταστάσεις (bagno) αποτυπώνονται σε ενετικούς χάρτες, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν και νέα ενδιαφέροντα στοιχεία με τις εργασίες που θα ξεκινήσουν.
  • Οι Ιαματικές Πηγές του Δήμου Πρέβεζας έχουν λάβει Ειδικό Σήμα Αναγνώρισης ως φυσικού πόρου. Στο ΦΕΚ της 29ης Δεκεμβρίου 2017 δημοσιεύτηκε η αναγνώριση τους ως “νερό πηγής Πρέβεζας” (γεώτρηση αντλούμενη) με τρόπο χρήσης τη λουτροθεραπεία, ενώ οι ενδείξεις είναι οι χρόνιοι ρευματισμοί, οι ισχιαλγίες, οι οσφυαλγίες και οι παθήσεις του νευρικού συστήματος.
  • Οι Ιαματικές πηγές του Δήμου Πρέβεζας, όπως και τα λουτρά Αμαράντου στην Κόνιτσα, έχουν ενταχθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου στο πρόγραμμα INTERREG «ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2014-2020», με στόχο την ανάδειξη των Ιαματικών Φυσικών Πόρων της Ηπείρου. Το έργο, με τον τίτλο «Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ιαματικών πηγών Πρέβεζας με έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασης” πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα, μετά και την ανάδειξη του αναδόχου. Θα υλοποιηθεί μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με δικαιούχο (φορέα υλοποίησης) την Περιφέρεια Ηπείρου και φορέα πρότασης και λειτουργίας το Δήμο Πρέβεζας και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Πρέβεζας (ΝΕΔΗΚΕΠ). Το δυνατό σημείο των δικών μας λουτρών και εχέγγυο για το μέλλον τους είναι ο μνημειακός τους πυρήνας, με το χαμάμ του Αλή πασά, ο οποίος θα αποκατασταθεί και θα αναδειχθεί -σύμφωνα με την εγκεκριμένη και από το ΚΑΣ μελέτη- με μουσειακό και διδακτικό χαρακτήρα για τους επισκέπτες.

Λαμβάνοντας υπόψη όσα προαναφέρθηκαν θεωρούμε ότι ως Δήμος Πρέβεζας οφείλουμε να δείξουμε την πλήρη στήριξή μας προς την απόφαση του ΣΔΙΠΕ και να ενισχύσουμε την συλλογική προσπάθεια, με μοναδικό σκοπό την διαφύλαξη του φυσικού πόρου των ιαματικών πηγών, αγαθού κατοχυρωμένου από το Σύνταγμα της χώρας. Να τον διαφυλάξουμε από την οικειοποίηση και πλήρη εκμετάλλευση από αμιγώς ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ παράλληλα οφείλουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση να επιτύχουμε την κατά το δυνατό καλύτερη αξιοποίησή τους. Ως εκ τούτου προτείνουμε:

  1. Την άμεση απόσυρση των διατάξεων των άρθρων 7-14 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού που αφορούν στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος, ΙΠΕ Α.Ε.».
  2. Να τεθεί σε μηδενική βάση η συζήτηση για το μέλλον των ιαματικών πηγών της χώρας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΣΔΙΠΕ, Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄Βάθμια και Β΄Βάθμια, Υπουργείο Τουρισμού), αφού ληφθούν υπόψη οι κατά περίπτωση ιδιαιτερότητες των ιαματικών πηγών, καθώς υπάρχουν ποικίλες διαβαθμίσεις ως προς την υφιστάμενη κατάστασή τους. Ας σημειωθεί ότι υπάρχουν μεν δήμοι οι οποίοι δεν έχουν αξιοποιήσει τους πόρους τους ελλείψει χρηματοδότησης ή άλλων προβλημάτων και πιθανώς να ενδιαφέρονται, αλλά σίγουρα υπάρχουν και δήμοι οι οποίοι έχουν επενδύσει στους πόρους τους, και λειτουργούν επιχειρήσεις με προσωπικό και κερδοφορία.

Το Δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος για τις ιαματικές πηγές το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας.