Τι πρέπει να γίνει στα Λουτρά Θερμοπυλών ;» του Παναγιώτη Ιακωβή 28 Ιουνίου, 2023

0

Τι πρέπει να γίνει στα Λουτρά Θερμοπυλών ;» του Παναγιώτη Ιακωβή

Ο θερμαλιστικός πόρος των Θερμοπυλών ανήκει στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου -ΤΑΙΠΕΔ –  το οποίο προτίθεται να τον εκποιήσει μετά την ολοκλήρωση του Ειδικού Σχεδιασμού Χωρικής Ανάπτυξης -ΕΣΧΑΔΑ. Η σκέψη όλων μας, φυσικά, πηγαίνει στην ιδιωτικοποίηση και την εξαγορά του Ακινήτου από κάποια εταιρεία. Είναι όμως έτσι; Υπάρχουν άλλες επιλογές πλην της εκποίησης;

Είναι σαφές ότι ο νερό είναι δημόσια περιουσία. Δεν είναι δημόσια περιουσία μόνο τα πόσιμα ύδατα των κατά τόπους ΔΕΥΑ, αλλά και τα Ιαματικά ύδατα που αναβλύζουν από τα έγκατα της Φθιωτικής γης και ως εκ των ανωτέρω, δεν δύνανται ως δημόσια αγαθά που είναι, να εκποιούνται. Πέραν τούτων, η εκποίηση του θερμαλιστικού πόρου και του Ακινήτου θα οδηγήσει σε αποικιοκρατικά φαινόμενα στην περιοχή μας, αφού ένας ιδιώτης θα κατέχει το σύνολο της υποδομής περιορίζοντας την πρόσβαση των κυρίων και κατόχων του πόρου, που είναι οι Πολίτες. Επιπλέον, όπως έχουμε δει και σε διπλανά μας αντίστοιχα παραδείγματα, μια τέτοια ενέργεια θα έχει και αντι – αναπτυξιακό χαρακτήρα, αφού το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών θα παρέχονται μονοπωλιακά από τον πλειοδότη της δημοπράτησης του ΤΑΙΠΕΔ, κι έτσι θα δούμε φαινόμενα αποικιοκρατικού τύπου τουρισμού. Δηλαδή, τουρίστες με «βραχιολάκια» που δεν θα αφήνουν ούτε ευρώ στην τοπική οικονομία, εργολάβους εργαζομένων με μισθούς πείνας και αδυναμία των τοπικών επιχειρήσεων να προσφέρουν ανταγωνιστικές ή συμπληρωματικές υπηρεσίες, αφού το σύνολο των χώρων και πλεονεκτημάτων του Ακινήτου θα κατέχεται μονοπωλιακά . Τα φαινόμενα αυθαιρεσιών στον αποικιοκρατικού τύπου τουρισμό είναι γνωστά, άλλωστε,  από τη σχετική ειδησεογραφία. Σε αυτά, οφείλουμε να προσθέσουμε και το γεγονός του περιορισμού και άλλων ιδιωτών επαγγελματιών και επιχειρηματιών στην εκμετάλλευση του πλούτου της περιοχής μας, όπως έχουμε δει και σε όμορες περιοχές.

Αυτή την ψευδο – ανάπτυξη για τους λίγους και τους προύχοντες επιθυμούμε στον Τόπο μας;

Η δική μας απάντηση είναι σαφής: Θέλουμε αναπτυξιακή προοπτική για το σύνολο των Πολιτών και όχι για τα μεγάλα συμφέροντα.

Πώς όμως θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο; Μήπως είναι απλώς ουτοπικές επιθυμίες που δεν έχουν βρει εφαρμογή πουθενά αλλού;

Κατηγορηματικά όχι. Και θα αναφέρουμε την εξαιρετικά επιτυχημένη περίπτωση των Λουτρών Πόζαρ στην Αριδαία. Τα λουτρά αυτά λειτουργούν υποδειγματικά, αναπτυξιακά, με εξωστρέφεια και είναι κερδοφόρα όχι μόνο για τον Δήμο αλλά για το σύνολο της τοπικής Ιδιωτικής Οικονομίας. Και είναι Δημοτικά Λουτρά.

Έτσι, με βάση την ανωτέρω επιχειρηματολογία και παραδείγματα από την πραγματική ζωή, προτείνουμε:

Ο Δήμος Λαμιέων οφείλει να συμμετέχει στην διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ για το Ακίνητο θερμαλιστικής υποδομής των Θερμοπυλών. Αυτό οφείλει να γίνει μέσω Νομικού Προσώπου που δυνητικά θα συμμετέχουν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και το Επιμελητήριο Φθιώτιδος. Έτσι, η περιουσία των Πολιτών της Φθιώτιδας θα επιστρέψει εκεί που ανήκει: στους Πολίτες της Φθιώτιδας.

Η αξιοποίηση του πόρου μπορεί να γίνει με κριτήρια ιδιωτικής οικονομίας, με τις δεσμεύσεις της διαφάνειας και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του Τόπου μας, ως προς τις προσλήψεις, τις ανοιχτές διαδικασίες, τις προμήθειες και τις συνεργασίες με επαγγελματίες της περιοχής μας. Οι ανωτέρω δεσμεύσεις οφείλουν να περιέχονται στις καταστατικές πράξεις ίδρυσης του φορέα αξιοποίησης. Επιπλέον, μέσω αυτής της διαδικασίας εξασφαλίζεται η δημόσια λογοδοσία ως προς τον απόλυτο σεβασμό του ιερού χώρου θυσίας των Θερμοπυλών. Η γεωγραφική συνάφεια άλλωστε του θερμαλιστικού πόρου με τον ιστορικό χώρο θυσίας, αποτελεί ένα ακόμα επιχείρημα για την αξιοποίηση από δημοτικό φορέα. Ας μην ξεχνάμε και την υψηλή πολιτιστική, ιστορική, ανθρώπινη και οικονομική προστιθέμενη αξία που μπορεί να έχει αυτή η ολιστική εμπειρία για τον επισκέπτη και προσκυνητή των Θερμοπυλών μας.

Για εμάς, ο κεντρικός αναπτυξιακός άξονας της πόλης και η κατεύθυνσή της, οφείλουν να είναι τα 2Θ: Θερμοπύλες και Θερμαλισμός. Ας αποκτήσει, επιτέλους, κατεύθυνση ο Τόπος μας.

Ας έχει κεντρική στόχευση.

 Παναγιώτης Ιακωβής

Υποψήφιος Δήμαρχος Λαμιέων

«Πρώτα η ΛΑΜΙΑ»