ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

0

kotroniasgΟ Βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς με επιστολή του προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ριχάρδο Λαμπίρη, θέτει το ζήτημα της μη λειτουργίας του υδροθεραπευτηρίου «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» των Καμένων Βούρλων και προτείνει τρόπους για την αξιοποίηση του σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του συγκροτήματος «ΓΑΛΗΝΗ» .

Παρατίθεται το κείμενο της επιστολής :
« Κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε,
Τα Καμένα Βούρλα, μία από τις πιο γνωστές αλλά και ιστορικές λουτροπόλεις της Ελλάδας, ήρθαν τις προηγούμενες μέρες ξαφνικά στην επικαιρότητα αφού σε κάποια, μη λειτουργούντα ξενοδοχεία, έφεραν προς φιλοξενία ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, με γνωστές τις αντιδράσεις του τοπικού πληθυσμού.
Αν θέλουμε πραγματικά να δούμε το βάθος της ιστορίας αυτής θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε γιατί υπήρχαν ξενοδοχεία κλειστά σε μια φημισμένη λουτρόπολη στα οποία ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, σε συμφωνία με τους ξενοδόχους, έφερε προς φιλοξενία τα ασυνόδευτα παιδιά ;
Η απάντηση κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε, έρχεται από την διαπίστωση ότι τα Καμένα Βούρλα αυτή τη στιγμή είναι μία λουτρόπολη, χωρίς ιαματικά λουτρά.
Και εξηγώ.
Η βασική ιαματική πηγή είναι αυτή που εκμεταλλεύεται το ξενοδοχείο «ΓΑΛΗΝΗ». Είναι γνωστό ότι το ξενοδοχείο είχε παραχωρηθεί μέχρι το 2015 σε επενδυτή, η παραχώρηση πήρε παράταση μέχρι το 2017 και έκτοτε το ξενοδοχείο λειτουργεί με προφορικές ετήσιες παρατάσεις, τις οποίες δίνετε εσείς ως ΤΑΙΠΕΔ.
Ας σημειωθεί δε ότι, αυτό το διάστημα, ενώ ο επενδυτής λειτουργεί το ξενοδοχείο «ΓΑΛΗΝΗ» και τις δύο ιαματικές πισίνες του (κλειστή και ανοιχτή) το υδροθεραπευτήριο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ, με αποτέλεσμα μία σειρά μικρών ξενοδοχείων και άλλων επιχειρήσεων, που συνδέουν την λειτουργία τους με αυτήν του υδροθεραπευτηρίου, να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα συντήρησης και να κλείνουν.
Ας σημειωθεί επίσης ότι, επειδή το «ΓΑΛΗΝΗ» σε λίγες μέρες από σήμερα (που γράφεται η επιστολή, δηλαδή την 28η Σεπτεμβρίου του 2020) θα σταματήσει τη λειτουργία του για την χειμερινή περίοδο, στα Καμένα Βούρλα δεν θα υπάρχει κανένα ενεργό σε λειτουργία υδροθεραπευτήριο.
Ας μην ξεχνάμε και τον ντόπιο πληθυσμό, ο οποίος θα στερείται την λουτροθεραπεία με στοιχειωδώς αξιοπρεπείς συνθήκες, αφού είναι γνωστό ότι δεν έχει δυνατότητα χρήσης των πηγών «Κουνιαβίτη» που είναι υγειονομικά ακατάλληλες .
Αξίζει να αναφέρω ότι, στα Λουτρά Υπάτης, όπου λειτουργεί και ανοιχτή ιαματική πισίνα, με μία πολύ καλή τιμολογιακή πολιτική, υπάρχει επισκεψιμότητα, έστω και αν δεν επιτυγχάνονται οι επιθυμητοί στόχοι.
Πρέπει επίσης να τονίσω ότι, την καλή ποιότητα του ιαματικού νερού στον «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ», μπορούμε να την εξασφαλίσουμε από γεωτρήσεις, κρατικές ή δημοτικές, που υπάρχουν δίπλα από το Υδροθεραπευτήριο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ».
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα και βλέποντας ότι, Η ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΜΑΤΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΩΝ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ ΒΥΘΙΖΕΙ ΤΗΝ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΑΡΑΣΜΟ, προχωρώ στις παρακάτω προτάσεις:

1) Να προκηρυχθεί άμεσα η εκμετάλλευση του συγκροτήματος «ΓΑΛΗΝΗ», η οποία σήμερα είναι κυριολεκτικά στον αέρα, με τον όρο μάλιστα, ο επενδυτής να λειτουργεί και το υδροθεραπευτήριο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ».
Επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω την πληροφορία μου ότι, εν μέσω κορωνοϊού και πανδημίας, η πληρότητα του ξενοδοχείου «ΓΑΛΗΝΗ» ήταν μεγάλη και φέτος, πράγμα που δείχνει την δυναμική μιας τέτοιας επιχείρησης, παρότι έχει σταματήσει να κάνει επενδύσεις εδώ και χρόνια λόγω της μη ύπαρξης σύμβασης, (αφού συντηρεί τα απολύτως απαραίτητα), που σημαίνει ότι θα υπάρξει άμεσο ενδιαφέρον από επενδυτές.

2) Να προκηρυχθεί άμεσα και για δύο (2) χρόνια το υδροθεραπευτήριο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» για το οποίο είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν επενδυτές ακόμα και με συμπράξεις επιχειρηματιών των Καμένων Βούρλων .

3) Στην προκήρυξη αυτή για το υδροθεραπευτήριο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» να συμπεριληφθεί όρος ότι : «…όταν υπάρξει επενδυτής για το «ΓΑΛΗΝΗ» λύεται αυτομάτως η σύμβαση του επενδυτού που το έχει αναλάβει..».

4) Επαναλαμβάνω ότι, στο συμβόλαιο του επενδυτή που θα αναλάβει την λειτουργία του συγκροτήματος «ΓΑΛΗΝΗ» θα πρέπει να αναγράφεται ότι θα έχει και την υποχρέωση της καθόλο το έτος λειτουργίας του υδροθεραπευτηρίου «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ».

Με την υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων εξασφαλίζουμε, για όσο διάστημα θα διαρκέσει η δημοπράτηση του συγκροτήματος «ΓΑΛΗΝΗ», την λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» και την οικονομική επιβίωση των ξενοδοχειακών, και όχι μόνον, μονάδων στην λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων και συγχρόνως τρέχουμε και την βασική δημοπρασία της αξιοποίησης της ναυαρχίδας του ιαματικού τουρισμού των Καμένων Βούρλων δηλ. του συγκροτήματος «ΓΑΛΗΝΗ».

Δείτε επίσης….