Αφιερωμένη στα λουτρά της Θέρμης του δήμου Θεσσαλονίκης ήταν η συνεδρίαση  του Διοικητικού Συμβούλιου και των ομάδων εργασίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στα λουτρά της Θέρμης την Κυριακή 2/4/202.

0

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ.WWW.LOYTROPOLEIS.COM

Δελτίο Τύπου 14-04-2023

Αφιερωμένη στα λουτρά της Θέρμης του δήμου Θεσσαλονίκης ήταν η συνεδρίαση  του Διοικητικού Συμβούλιου και των ομάδων εργασίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στα λουτρά της Θέρμης την Κυριακή 2/4/202.

Πριν την συνεδρίαση πολυμελής αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου επισκέφθηκε τα λουτρά για να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση στην οποία έχουν σήμερα περιέλθει και να ενημερωθεί από το συνεργείο που επιτελεί εργασίες (έλεγχο των γεωτρήσεων) για την προσπάθεια που γίνεται να αξιοποιηθούν. Στην συνάντηση παρόντες ήταν ο πρόεδρος Ανέστης Αναστασιάδης, ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος τύπου Αχιλλέας Μεταλούλης ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Κωτσόπουλος, τα μέλη του Δ.Σ. Φώτης Γούναρης και Χρήστος Γεωρνάς, και ο πρόεδρος και το μέλος της επιτροπής τουρισμού, Γεώργιος Παπαδήμας και Ανδρέας Τσαούσης.

Ο ανάδοχος του έργου, γεωλόγος Αθανάσιος Ναγκούλης, μας ενημέρωσε ότι τρεις γεωτρήσεις προσφέρουν ιαματικό νερό με παροχή 10 με 12 κυβικά την ώρα και η θερμοκρασία του νερού είναι γύρω στους 36 βαθμούς, ενώ η τέταρτη γεώτρηση έχει βουλώσει.

Στη συνέχεια το Δ.Σ. συνεδρίασε στο δημοτικό αναψυκτήριο «Ανέμι» της Ν. Ραιδεστού. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ανέστης Αναστασιάδης αναρωτήθηκε γιατί επί 16 χρόνια τα λουτρά σταμάτησαν να λειτουργούν, καθώς έκλεισαν και αφέθηκαν στην μοίρα τους επί Παπαγεωργόπουλου και ζήτησε από το δήμο Θεσσαλονίκης και το δήμο Θέρμης (στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκονται) «επιτέλους τα 500 στρέμματα και το ιαματικό νερό που υπάρχει να αξιοποιηθούν.

«Για εμάς είναι πολιτική επιλογή η αξιοποίηση όλων των ιαματικών πηγών της χώρας. Ελπίζουμε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν θα σταματήσει αυτή την προσπάθεια και δεν θα είναι προεκλογική και θα αξιοποιηθούν τα 500 στρέμματα και οι ιαματικές πηγές σε αυτή την περιοχή», πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

Παρεμβάσεις

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Α. Αναστασιάδης ενημέρωσε το σώμα για την επιστολή που έστειλε προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με την μη  χρηματοδότηση από την Π.Κ.Μ. προς τις ελληνικές λουτροπόλεις της περιφέρειας.
Ενημέρωσε, επίσης, για την καταγγελία σχετικά με τα γραφειοκρατικά κωλύματα ως προς την ανάπτυξη των λουτρών Ελευθερών Καβάλας και την σχετική επιστολή που απέστειλε προς διάφορους φορείς (Υπουργεία, Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης).και απάντηση  πάνω σε αυτό το θέμα όπου θα συζητηθεί στο επόμενο Δ.Σ.

Ενημέρωσε, ακόμη, για την συνεργασία με τον ευρωπαϊκό σύνδεσμο (ESPA) σχετικά με τη συμμετοχή του ευρωπαϊκού συνδέσμου σε έκθεση τουρισμού για την ευρωπαϊκή ημέρα θερμικής κληρονομιάς καθώς και για την ενημέρωση προς τους Αμερικανούς τουρίστες που ταξιδεύουν, προκειμένου να γνωρίσουν τις Ευρωπαϊκές λουτροπόλεις, όπου «θα ανακαλύψουν έναν κόσμο με αιώνες ακόμη και χιλιετίες παραδόσεις και άφθονη επιστήμη πίσω από τα χαλαρωτικά νερά και τις θεραπείες, που παρέχουν στους επισκέπτες τους πολλά και διαφορετικά επίπεδα περιποίησης και φροντίδας και εμπίπτουν στις κατηγορίες της ευεξίας της υγείας και της ιατρικής».

Βουλγαρία

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και των ομάδων δουλειάς, ενημερωθήκαν, για την κατάσταση που επικρατεί στις λουτροπόλεις της γειτονικής Βουλγαρίας, όπου σχεδόν 1,1 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν μεταξύ 1η Δεκεμβρίου 2022 έως 17 Φλεβάρη 2023 τις λουτροπόλεις της χώρας.
Στις καλές ειδήσεις, για τις οποίες συζήτησε το Δ.Σ. περιλαμβάνεται η ενημέρωση για την αξιοποίηση της ιαματικής πηγής Πολιχνίτου, τις παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού των ιαματικών πηγών της Πρέβεζας, την εκκίνηση της διαδικασίας των λουτρών  Ποταμιάς του δήμου Αβδήρων, των λουτρών στην Ορεινή κοινότητα Θερμών του δήμου Μύκης, των λουτρών του Πόζαρ και την έγκριση από την οικονομική επιτροπή του δήμου δυτικής Λέσβου του διαγωνισμού για την παραπέρα αξιοποίηση των ιαματικών πηγών του δήμου.
Το Δ.Σ. εξέφρασε, την ικανοποίησή του που ο Γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπας σε εκδήλωση στα Καμένα Βούρλα επικαλέστηκε την πρόταση αξιοποίησης των ιαματικών πηγών προς όφελος του λαού που διατύπωσε για όλες τις ελληνικές λουτροπόλεις ο Πανελλήνιος Σύλλογος στην ετήσια εκδήλωσή του στο Πλανητάριο της Θέρμης
Στη συνέχεια το Δ.Σ. ανέλυσε την ανακοίνωση από την Ένωση Ελλήνων χημικών σχετικά με την παγκόσμια ημέρα νερού. Ιδιαίτερη, τέλος, συζήτηση έγινε για την συμβολή του ιαματικού νερού στην αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων, από τα οποία πάσχουν χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα, κάτω από 16 ετών. Συζήτησε τα δημοσιεύματα και τις προτεινόμενες θεραπείες, όπου δεν γίνεται καμία αναφορά  και αποφάσισε αφού εξετάσει περισσότερο το θέμα να το αναδείξει.

Ευχαριστούμε για την προβολή, τη μετάδοση και την δημοσίευση.

Για το Γραφείο Τύπου

Αχιλλέας Μεταλούλης

Τηλ. επικ. 6944440224

axmetaloulis@HYPERLINK “mailto:axmetalo@otenet.gr”gmail.coHYPERLINK “mailto:axmetalo@otenet.gr”HYPERLINK mailto:axmetalo@otenet.grm