ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΦΕΑ

0

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ  ΤΗΣ 5-6-2022

– ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

– ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2022-2023

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας, που αναδείχθηκε στις εκλογές της 4ης Ιουλίου 2021, καταθέτει, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ισχύοντος Καταστατικού, τον ενδιάμεσο – ετήσιο απολογισμό του που ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, στη συνεδρίασή του της 27/5/2022.

Ο ΣΦΕΑ 1967-1974 έκλεισε ήδη 47 χρόνια (1975-2022), πάντα ζωντανός και δραστήριος, με εκδηλώσεις μνήμης και εγρήγορσης, με συνεχείς πολιτικές παρεμβάσεις εναντίον κάθε επιβουλής κατά των ελευθεριών και των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του ελληνικού Λαού.

Τη χρονιά που πέρασε, έφυγαν από κοντά μας πολλές συναγωνίστριες και συναγωνιστές μας. Ας τους θυμηθούμε και ας εκφωνήσουμε τα ονόματά τους :

Να αποτίσουμε φόρο τιμής και να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή.

Η εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου έγινε μεσούσης της πανδημίας του Covid 19. Ο τρόπος αντιμετώπισης αυτής της θανατηφόρας πανδημίας από τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ , όχι μόνο μεγιστοποίησε την καταστροφική δράση της σε όλους τους τομείς, αλλά έγινε και αφορμή παράνομου πλουτισμού για τους λίγους και εκλεκτούς της ΝΔ. Η πανδημία ανέδειξε , με τον πιο σκληρό τρόπο, το πραγματικό πρόσωπο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που καθοδηγεί την κυβέρνηση της ΝΔ καθώς και την συστηματική συρρίκνωση των κοινωνικών δομών του κράτους. Αυτή την αντικοινωνική πολιτική συνεχίζει η ΝΔ διαλύοντας το ΕΣΥ.

Ο σύνδεσμός μας κράτησε σε ικανοποιητικό βαθμό τη λειτουργία και τη δράση του, παρά τις πολλές απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, ήλθε να προστεθεί το ξέσπασμα της από καιρό σοβούσας γεωστρατηγικής κρίσης με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πολλοί πίστεψαν ότι αυτή η εισβολή θα είχε σύντομο τέλος και ήπιες επιπτώσεις στους λαούς, όχι μόνο  της Ευρώπης, αλλά όλου του κόσμου. Το μέγεθος, η διάρκεια και οι επιπτώσεις αυτού του πολέμου θα είναι ανυπολόγιστες όπως είναι και οι διεθνείς ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις. Για τον λόγο αυτό  εκτιμούμε ότι ο ΣΦΕΑ δεν πρέπει να αρκεστεί μόνο στην κατηγορηματική καταδίκη της Ρωσικής επέμβασης, αλλά πρέπει με όλες του τις δυνάμεις να κινηθεί για την αφύπνιση της κοινωνίας και να πρωτοστατήσει στη συγκρότηση ενός αντιπολεμικού φιλειρηνικού μετώπου.

Σε αυτή τη προσπάθεια πρέπει πρωτίστως να αναδείξουμε και να καταδικάσουμε την πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης , που έσπευσε να δηλώσει την υποταγή της στην αμερικανο-ΝΑΤΟική πολιτική, στέλνοντας όπλα από την πρώτη μέρα στην Ουκρανία, κόβοντας κάθε γέφυρα με τη Ρωσία. Πράξη με τεράστιες αρνητικές οικονομικές συνέπειες για τη χώρα μας.  Συνέπειες που δεν θα είναι μόνο οικονομικές, που ήδη τις υφιστάμεθα, αλλά πολύ πιο μεγάλες και δραματικές  λαμβάνοντας  υπόψη μας τις εντάσεις και στην Ανατολική Μεσόγειο και την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας.

Αγαπητές και αγαπητοί συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

είναι φανερό ότι οι παραπάνω αναφορές αποτελούν λίγες πρώτες σκέψεις για την πολύπλοκη ιστορική συγκυρία που ζούμε, δεν φιλοδοξούμε σε μια πλήρη ανάλυση από την πλευρά μας, εξάλλου δεν είναι αυτός ο ρόλος μας ως ΣΦΕΑ. Υπογραμμίζουμε μόνο ότι η δικιά μας δράση πρέπει να είναι η καταδίκη κάθε φιλοπόλεμης πολιτικής και η ανάδειξη της ανάγκης του αγώνα για ΕΙΡΗΝΗ.

Οι αστάθμητοι παράγοντες είναι αρκετοί, γι’ αυτό χρειάζεται στα Εθνικά θέματα να υπάρχει ένα μίνιμουμ συμφωνίας των Δημοκρατικών Δυνάμεων της χώρας, μακριά από μικροπολιτικές επιδιώξεις, που έχουν προσωρινά μεν οφέλη για κάποιους, αλλά μακροπρόθεσμα σοβαρές βλάβες για τη χώρα. Από τις συγκρούσεις που δεν έχουν τελειώσει, έχουν δημιουργηθεί εκατομμύρια πρόσφυγες ,πολλοί δε από αυτούς συνεχίζουν να θέλουν να  εγκατασταθούν στην  Ευρώπη.

Από την άλλη η Τουρκία βρίσκεται σε παροξυσμό τυχοδιωκτισμού και επιθετικότητας, γιατί οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σ’ αυτή τη χώρα είναι σε αδιέξοδο. Έτσι οι εντάσεις στο Αιγαίο συνεχίζονται με κίνδυνο θερμού επεισοδίου. Επιβάλλεται ψυχραιμία από τη μεριά μας χωρίς επιπολαιότητα και  ανέξοδους παλικαρισμούς, ειδικά από τους μη έχοντες την κύρια ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Με αφορμή την προκλητική επιθετικότητα της Τουρκίας, η κυβέρνηση  επιδίδεται σε υπερβολικούς σχεδιασμούς και συμφωνίες εξοπλισμών με παραγγελίες αεροπλάνων RAFAL και διαπραγματεύσεις παραγγελιών για  F-35, ενώ γίνονται περικοπές στα κονδύλια της Υγείας, της Παιδείας , των μισθών και των συντάξεων.

To Δ.Σ. του ΣΦΕΑ έχει αντιδράσει σ’ όλες αυτές τις ενέργειες της συντήρησης, είτε με καταγγελίες, είτε συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις μαζί με άλλους φορείς για τις αντιλαΐκές – νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Σήμερα, μετά από 75 χρόνια περίπου, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη σε μια πολεμική διαμάχη την οποία πληρώνουν οι λαοί της, όχι μόνο με νεκρούς από της εμπλεκόμενες χώρες, αλλά και με την ακρίβεια στο πετρέλαιο και το αέριο με άγνωστο ακόμη ορίζοντα  στην αγωνία των λαών σχετικά με την επιβίωσή τους. Η ΕΕ συμμετέχει ενεργά στην αμερικανοΝΑΤΟΙΚΗ περικύκλωση της Ρωσίας και ωθεί τις χώρες – μέλη της σε ψυχροπολεμικές – μιλιταριστικές πολιτικές, τη στιγμή που η επισιτιστική κρίση χτυπάει τις πόρτες και της Ευρώπης.

Το Δ.Σ. του ΣΦΕΑ με την από 25/2/2022 σχετική ανακοίνωσή του διακήρυξε  ΟΧΙ στον πόλεμο! ΝΑΙ στην ειρήνη και καμία εμπλοκή της χώρας μας στις πολεμικές επιχειρήσεις με οποιοδήποτε τρόπο, είτε με την χρήση των βάσεων, είτε με την αποστολή πολεμικού υλικού. –  Όχι παζάρια στις πλάτες των λαών. Ναι στη ‘διπλωματία των λαών’!

Καταδικάσαμε απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον Ουκρανικό λαό, ενώ ζητήσαμε και τη στήριξη της Ελληνικής Κοινότητας της Ουκρανίας από την Κυβέρνηση. Δυστυχώς η χώρα μας ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τα Αμερικανονατοικά σχέδια, είναι δεδομένος και προβλέψιμος σύμμαχος και βρέθηκε ανήμπορη να αντιμετωπίσει τις οικονομικές και ενεργειακές επιπτώσεις της πολεμικής κρίσης. Γι’ αυτό και με ανακοίνωσή μας καταγγείλαμε την αποικιακού τύπου συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις που μετατρέπουν τη χώρα μας σε ορμητήριο και μαγνήτη του πολεμικού ολέθρου.

Στην προσπάθειά της να κρατηθεί στην εξουσία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατρακυλάει όλο και περισσότερο σε θέματα δημοκρατίας και δικαιωμάτων. Ο σοβαρότατος τραυματισμός ενός φοιτητή από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, και η αστυνομική βία απέναντι σε φοιτητές που απλώς κρατούσαν ένα πανό διαμαρτυρίας, είναι μόνο μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις για τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης.

Μια σειρά διεθνείς οργανώσεις που ασχολούνται με το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες έχουν ήδη καταγγείλει την κυβέρνηση για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ‘Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα’ έβγαλαν μια έκθεση-χαστούκι για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα. Η Διεθνής Διαφάνεια εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το γεγονός ότι Ελλάδα δεν έχει κυρώσει την ευρωπαϊκή Οδηγία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου ασχολείται σοβαρά με τις τιμωρητικές διώξεις εναντίον εισαγγελέων και δημοσιογράφων. Τώρα ήρθε να προστεθεί και η Διεθνής Αμνηστία που καταγγέλλει τις βάρβαρες επιθέσεις εναντίον των φοιτητών που διαμαρτύρονται για την κατάληψη του ΑΠΘ από τα ΜΑΤ, με πρόσχημα την προβοκατόρικη δράση των ‘μπαχαλάκηδων’.

Ο ΣΦΕΑ ήδη με σχετική ανακοίνωσή του στις 3/5/2022 κατήγγειλε τις παρακολουθήσεις πολιτών και δημοσιογράφων από την ΚΥΠ, γεγονός που έφερε στη μνήμη μας τις μαύρες πρακτικές της χουντικής ΚΥΠ.

Αγαπητές συναγωνίστριες, Αγαπητοί συναγωνιστές

– Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΦΕΑ το χρόνο που μας πέρασε συνεδρίασε    10 φορές.  Οι συνεδριάσεις μας  ήταν ανοιχτές. Η δράση του Δ.Σ. κινήθηκε στα πλαίσια του καταστατικού και των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων.  Υπήρχαν απουσίες από κάποιες συνεδριάσεις που δεν δημιούργησαν όμως πρόβλημα απαρτίας ή λειτουργίας του Δ.Σ.

– Πραγματοποιήθηκαν   εκδηλώσεις , όπως :

α) για την επέτειο του Πολυτεχνείου 17/11/2021 με την κατάθεση στεφάνων και με την ομιλία του προέδρου του ΣΦΕΑ στο χώρο του Πολυτεχνείου και στη συνέχεια με την συμμετοχή μας στην πορεία μέχρι την Αμερικάνικη Πρεσβεία,

β)  για την  21η Απριλίου με την ομιλία στα γραφεία του ΣΦΕΑ του προέδρου του ΣΦΕΑ παρουσία εκπροσώπων των κομμάτων και της βουλής, πολιτικών νεολαίων και άλλων φορέων και στη συνέχεια με την κατάθεση στεφάνων  ,

γ)  για την 23η Ιουλίου 2021 με τις ομιλίες του προέδρου στη Θεσσαλονίκη και του γραμματέα στην Αθήνα και με κατάθεση στεφάνων .

δ) Συνεχής υποδοχή μαθητών και ξενάγηση από μέλη μας στον χώρο του ΕΑΤ – ΕΣΑ , ως και επισκέψεις μας σε σχολεία. Οι ξεναγήσεις στο χώρο του ΕΑΤ -ΕΣΑ ,σε πολίτες και μαθητές, αλλά και οι επισκέψεις στα σχολεία για συζήτηση με τους μαθητές είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία.

Μ’ αυτό τον τρόπο ο ΣΦΕΑ καταξιώνεται στη νεολαία της χώρας μας.

Αυτό φαίνεται και από τις εκδηλώσεις των νέων προς τους συναγωνιστές , είτε εδώ στο ΕΑΤ ΕΣΑ, είτε στα σχολεία που επισκέπτονται συνεχώς μέλη του Δ.Σ.

Ο ΣΦΕΑ στην Αθήνα πραγματοποίησε επίσης τις παρακάτω δραστηριότητες και εκδηλώσεις :

1) Στις 10-7-2021 έγινε σύσκεψη στα γραφεία του ΣΦΕΑ με εκπροσώπους του Δήμου Αθήνας, της “ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ”, Μουσειολόγους, Αρχιτέκτονες, Μηχανολόγους , Ιστορικούς και Δημοσιογράφους για το Μουσείο Μνήμης του κτιρίου 8.

2)  Στις 23-7-2021 έγινε εκδήλωση στα γραφεία του ΣΦΕΑ για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, με ομιλητή τον Γ. Γραμματέα Νίκο Μανιό και με τραγουδιστές και μουσική του Δήμου Αθήνας.

3) Τον Ιούλιο 2021 είχαμε συνάντηση με τον Πρόεδρο και μέλη του ΔΣ των Κυπρίων Αγωνιστών και τους παραθέσαμε δείπνο.

4) Στις 10-9-2021 ο ΣΦΕΑ συμμετείχε στην εκδήλωση του Δήμου Ωρωπού στις παλιές στρατιωτικές φυλακές Ωρωπού, πρώην στρατόπεδο εκτοπισμένων κατά την περίοδο της  δικτατορίας με  χαιρετισμό του προέδρου του ΣΦΕΑ .

5) Ο ΣΦΕΑ συμμετείχε στη κηδεία  του Μίκη Θεοδωράκη  με συμβολική παράσταση των μελών μας στη σορό του  στη Μητρόπολη Αθηνών.

6) Πραγματοποιήθηκε  στα γραφεία μας εκδήλωση και συμμετοχή του ΣΦΕΑ στο Πολιτικό Μνημόσυνο της συναγωνίστριας Δώρας Κουλμανδά, με ομιλία του προέδρου Βαγγέλη Γκιουγκή και  του συναγωνιστή και μέλους του ΔΣ  Αδάμ Δράγα

7) Εγινε συνάντηση με τον Δήμαρχο Αθήνας για τη δημιουργίου χώρου Μνήμης στο κτίριο 8  και συζήτηση για τις σχετικές μελέτες.

8) Πραγματοποιήθηκε παράσταση και διαμαρτυρία του Δ.Σ του ΣΦΕΑ  στη διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου σχετικά με την μη ανανέωση του χρησιδανείου του χώρου Μνήμης Θεσσαλονίκης .

9) Πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια παράσταση του Δ.Σ. στον Υπουργό Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο για την παραμονή μας στο χώρο Μνήμης Θεσσαλονίκης, ως και νέα παράσταση με κατάθεση σχετικού υπομνήματος, με τελική έκβαση την παράταση της παραμονής μας στον χώρο , έως την 31-3-2023, και με ανάκληση της αρχικής απόφασης του για την έξωσή μας από τον χώρο.

10) Επειδή το ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, επικαλούμενο το χουντικό καταστατικό λειτουργίας των Πολεμικών Μουσείων (ΝΔ 132/1969), αρνείται την πέραν του φετινού έτους παράταση της έκθεσης ντοκουμέντων διότι δεν συνεμορφώθην’ στο χώρο Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, γι’ αυτό επιδώσαμε στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων – πλην της Ελληνικής Λύσης – ανοικτή επιστολή με την οποία  καλούνται επί λέξει:

“…Να συνυπογράψουν πρόταση νομοθετικής κατάργησης του παραπάνω διατάγματος-εκτρώματος της Χούντας και να ανακηρύξουν τον εκ 33 τ.μ. απέριττο πυκνό Χώρο Μνήμης του ΣΦΕΑ 1967-1974 στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε χώρο Ιστορικής Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης. Όπως συνέβη και στην ανάλογη περίπτωση του πρώην  ανακριτικού κολαστήριου του ΕΑΤ-ΕΣΑ, όπου εδρεύει ο Σύνδεσμός μας, με την παραχώρηση της κυριότητας των σωζόμενων κτιρίων στην Περιφέρεια Αττικής με τροπολογία μελών μας-τότε βουλευτών- που υιοθέτησε στις 6/6/2017 το Υπουργείου Οικονομικών….

11) Toν Δεκέμβριο 2021  πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη  για την σύνταξη μελετών του χώρου Μνήμης στο κτίριο 8, παρουσία φορέων και αρμοδίων για τις μελέτες του χώρου  και παρά τις χρονοβόρες διαδικασίες  που οφείλονται στις προβλεπόμενες από τον Νόμο  μελέτες και προθεσμίες για τη δημοπρασία της ανάθεσής του, το έργο προχωρεί και θα υπάρξει νέα σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς και την επιτροπή του Μουσείου που έχουμε συστήσει, η οποία αποτελείται από 11 μέλη μας.

12) Στις 17-11-2021  στον χώρο του Πολυτεχνείου (όπως προαναφέραμε), έγινε ομιλία του προέδρου του ΣΦΕΑ και στη συνέχεια  μετά από ανακοίνωση-πρόσκληση του ΣΦΕΑ για συμμετοχή μας στη μεγαλειώδη πορεία του λαού μας και της Νεολαίας, ο ΣΦΕΑ συμμετείχε προπορευόμενος με δικό του πανώ στην πορεία , μέχρι την Αμερικάνικη Πρεσβεία.

13) Μελη του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ παραβρέθηκαν στην εξαιρετική εκδήλωση που διοργάνωσε η ‘Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων για την επέτειο του Πολυτεχνείου με τη Μαρία Φαραντούρη, τον Βασίλη Λέκκα και μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

14) Εγινε συνάντηση με τους φίλους της Επιτροπής Αγώνα Ωρωπού στον χώρο των φυλακών για την  κατοχύρωση του αιτήματός μας, μονίμου χώρου Μνήμης και γραφείων του ΣΦΕΑ.

15) Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΦΕΑ ενέκρινε την εγγραφή νέων μελών όπως αναφέρονται στα Πρακτικά Συνεδριάσεων του Δ.Σ.

16) Το Δ.Σ.  παραχώρησε σε διάφορους φορείς που υπέβαλαν αίτημα την αίθουσα συνεδριάσεων για δικές τους εκδηλώσεις (Σύλλογος Συντ/χων,παρουσιάσεις βιβλίων κλπ).

17) Στο τελευταίο 6μηνο εκδόσαμε διάφορες ανακοινώσεις και δελτία τύπου, που κοινοποιήθηκαν στα μέλη μας, μέσω των email που έχει ο σύνδεσμος στη διάθεσή του.

18) Ο ΣΦΕΑ συμμετείχε επίσης με ομιλία του Γ. Γραμματέα Ν. Μανιού στη πολιτική κηδεία του συναγωνιστή Μ.Δαριώτη, που έγινε στο προαύλιο του Συνδέσμου.  Πάντως ο ΣΦΕΑ είχε και οικονομικό όφελος από την εκδήλωση, μετά από επιθυμία της οικογένειας του Μ.Δαριώτη.

19) Στα Γιάννενα ο συναγωνιστής και μέλος του Δ.Σ. Δανιήλ Σπαρτιάτης, είχε επαφές και συναντήσεις με τον Πρύτανη και άλλους φορείς για τη δημιουργία χώρου μνήμης στη πόλη.
Γι ‘ αυτό θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας .

20 ) Πριν από λίγες μέρες μέλη  του Δ.Σ.  επισκεφθήκαμε το στρατόπεδο της περιοχής Πειραιά στα Καμίνια και συναντήσαμε τον κ. Νίκο Μπελαβίλα επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Πειραιά και καθηγητή ΕΜΠ , προκειμένου να έχουμε συνάντηση  και με τον Δήμαρχο Πειραιά για ενδεχόμενη εγκατάσταση χώρου μνήμης και εκεί όπου κρατήθηκαν και μέλη μας στα χρόνια της Δικτατορίας.

Ο ΣΦΕΑ  στη            ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ πραγματοποίησε τις παρακάτω δραστηριότητες και εκδηλώσεις :

ΣΦΕΑ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

1) Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021, στην αυλή του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 47 χρόνια από την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

2) Εκδήλωση προς τιμήν του Γ. Χαλκίδη 54 χρόνια μετά τη δολοφονία του, την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021 στον τόπο θυσίας του.

3) Εκδώσαμε ανακοίνωση στις 29 Σεπτεμβρίου για τις φασιστικές επιθέσεις στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης και συμμετείχαμε στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο – πορεία στις 9/10 / 2021 στην πλ. Τερψιθέας.

4) 8-11-2021 Την κατάργηση του εισιτηρίου και την ανάδειξη του ιστορικού αρχείου του Γεντί Κουλέ, που τώρα φυλάσσεται στις φυλακές Διαβατών, ζητήσαμε με ανακοίνωση που εκδώσαμε μαζί με την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ) Κεντρικής Μακεδονίας και την Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης – ΕΔΥΕΘ.

5) 17/11/2021:

-11.30 π.μ.: Τιμήσαμε τη μνήμη όσων δικάστηκαν και καταδικάστηκαν από το Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, που έδρευε στο πρώην περίπτερο της Πολωνίας στη ΔΕΘ και τοποθετήσαμε αναμνηστική πλακέτα στην είσοδό του.

-12.00΄: Καταθέσαμε το στεφάνι στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

18.00΄μ.μ. : Συμμετείχαμε με το πανό του Σ.Φ.Ε.Α. στην πορεία προς το Αμερικανικό Προξενείο, που οργάνωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ.

6) την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021, καλέσαμε τα μέλη του Συνδέσμου μας και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης κατά τη συζήτηση της αίτησης ακύρωσης της μετονομασίας της οδού στρ. Αθανάσιου Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ.

7) Κάλεσμα-χαιρετισμός  στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 5/2/2022 στην πλατεία Ευόσμου Θεσσαλονίκη.

8) Με αναλυτική ανακοίνωσή μας στις 8-4-2022 επικρίναμε την από 29-3-2022 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης (Β’ Ακυρωτικό), με την οποία έκρινε παράνομη την μετονομασία της οδού Αθανάσιου. Χρυσοχόου σε οδό Αλβέρτου Ναρ, καθώς αγνόησε εντελώς το γεγονός ότι το όνομα του στρατηγού Αθ. Χρυσοχόου, φρούραρχου Θεσσαλονίκης και  Γενικού Διοικητή Μακεδονίας επί ναζιστικής κατοχής, δόθηκε στην οδό από το Δημοτικό Συμβούλιο που είχε διορίσει η δικτατορία των συνταγματαρχών.

Οι τρεις συναγωνιστές μας που πρωτοστάτησαν στη μετονομασία του δρόμου και ενάγονται από τους απόγονους του στρατηγού, πρόκειται εντός των ημερών να καταθέσουν έφεση κατά της παραπάνω απόφασης στο ΣτΕ.

 

9) Εν όψει της 55ης επετείου του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών και του πολέμου στην Ουκρανία, πραγματοποιήσαμε αντιπολεμική εκδήλωση – συναυλία την Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου 2022, στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

10)  Στείλαμε χαιρετισμό στην αντιπολεμική συναυλία – πάνδημο συλλαλητήριο για την ειρήνη – που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8 Μαΐου.

Σε όλες μας τις παρεμβάσεις οι στόχοι μας είναι :

α) Η σωστή πληροφόρηση και η αντίκρουση της παραχάραξης των ιστορικών γεγονότων που γίνεται από δυνάμεις που υπηρέτησαν ή ενστερνίζονται αυταρχικές λύσεις για την πολιτική ζωή της χώρας μας.

β) Η διατήρηση και η ενίσχυση της αγωνιστικότητας και η επαγρύπνηση εναντίον κάθε προσπάθειας κατά των ελευθεριών του λαού και η υπεράσπιση δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

γ) Η ιδεολογική και πολιτική αντιμετώπιση της ακροδεξιάς και του φασισμού που σηκώνει κεφάλι.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕΧΡΙ  31-5-2023

1.’Αμεσος στόχος η συνέχιση και ολοκλήρωση της προσπάθειας δημιουργίας  του Μουσείου Αντιδικτατορικής Αντίστασης.

2.Πλήρης ανακαίνιση του κτιρίου (8) από Περιφέρεια Αττικής για τη στέγαση του χώρου Μνήμης.

3.Να προγραμματίσουμε τις καθιερωμένες εκδηλώσεις : 23 Ιουλίου 2022, για το  Πολυτεχνείο ,  21 Απριλίου 2023. Να συμμετέχουμε σε όλες τις Εθνικές επετείους.

4.Να ολοκληρωθεί η μηχανοργάνωση των λειτουργιών του ΣΦΕΑ

5.Προγραμματισμός για συνάντηση με τον Δήμαρχο Ωρωπού προκειμένου να ληφθεί απόφαση  παραχώρησης από τον Δήμο χώρου Μνήμης στις παλιές φυλακές Ωρωπού.

  1. Προσπάθεια ώστε το Υπουργείο Παιδείας περάσει στα σχολικά βιβλία τον αντιδικτατορικό αγώνα

7.Αγωνιζόμαστε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων επιβίωσης που ταλανίζουν τον λαό μας και την κοινωνία που αναστενάζει κάτω από τα δυσβάστακτα και ανυπόφορα φορτία  των λογαριασμών παροχής ηλεκτρικού και αερίου, της ακρίβειας, του πληθωρισμού, της λιτότητας και της ανεργίας.

Αθήνα 27-5-2022