ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΖΑΔΙΝΟΥ ΑΠΟ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

0

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε

Αξιότιμε κύριε Γραμματέα

Αξιότιμα μέλη του ΔΣ και ομάδων εργασίας του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας

Με αυτό το μήνυμα μου θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε να με δεχθείτε στον Σύλλογό σας, και μάλιστα να μου προτείνετε να γίνω επιστημονικός συνεργάτης και με αυτήν την ιδιότητα να εκπροσωπώ τον Σύλλογο σε διεθνείς εκδηλώσεις για το αντικείμενο των ιαματικών νερών και των πολυπίκιλων χρήσεων τους προς βελτίωση και αναβάθμιση της υγείας των ανθρώπων. Και φυσικά να αποδεχθώ την πρόταση σας.

Ελπίζω να μπορέσω να συνεισφέρω με τις δυνάμεις μου στο κοινό μας έργο.

Θα ήθελα επίσης να σας συγχαρώ ολόκαρδα για την σχεδόν επί εικοσαετία συνεχή παρουσία σας στον χώρο του Ελληνικού Ιαματισμού, για τις αναρίθμητες παρεμβάσεις σας σε θέματα που καλύπτουν όλες τις πτυχές του ζητήματος, για την ακούραστη θετική συμβολή σας δια μέσου όλων των περιπετειών που πέρασε ο τόπος μας τα τελευταία χρόνια.

Θα πρέπει και εγώ μαζί σας να αναφερθώ στον μεγάλο ιαματικό πλούτο της Ελλάδας. Η Ελλάδα διαθέτει περίπου τον ίδιο αριθμό ιαματικών πόρων που διαθέτει η Γαλλία, χώρα με πενταπλάσια έκταση και υπερεξαπλάσιο πληθυσμό. Ωστόσο η αξιοποίηση τους υπολείπεται κατά πολύ των μεγεθών που θα τους αναλογούσαν, ακόμη και στα πλαίσια ενός συγκρατημένου και φιλο-παραδοσιακού μοντέλου ανάπτυξης. Για αυτήν την υστέρηση ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η κρίση που ξέσπασε το 2010, και συνεχίζεται και σήμερα, την δεκαετία μάλιστα που ο Ιαματισμός έλαβε νέα πνοή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Αν τα ιαματικά λουτρά εξακολουθούν να λειτουργούν στην Ελλάδα, αυτό οφείλεται στην επιβίωση δεκάδων αυτοδιοικητικών επιχειρήσεων αξιοποίησης τους. Ως εκ τούτου συνταυτίζομαι πλέρια με τις θέσεις σας για την προάσπιση και ανάπτυξη του αυτοδιοικητικού Ιαματισμού.

Η κυρίαρχη τάση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Πολωνία, κλπ) υπήρξε η ιδιωτικοποίηση, κάπου ολοκληρωτική, κάπου με μορφή ΣΔΙΤ.

Αυτή η πολιτική, σύντομα εξαντλεί τις δυνατότητες για παροχή ανθρώπινων και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, καθώς η ακόρεστη δίψα των ιδιωτών για κέρδος μετατρέπει τα ιαματικά καταστήματα σε φάμπρικες, με τους ιαματιζόμενους να μετατρέπονται σε απλούς αριθμούς και τους εργαζόμενους να παραμένουν σε μόνιμη επισφάλεια.

Στέκομαι επίσης στα ειδικά παραδείγματα ιαματικών πόρων που αναφέρετε στο δελτίο τύπου (Αμάραντος, Θέρμη, Αγιάσματα Χίου, Κως) που χωρίς να εξαντλούν τις περιπτώσεις, απεικονίζουν γλαφυρά την μοναδικότητα και ποικιλότητα του ιαματικού πλούτου της πατρίδας μας.

Όσον αφορά το άτομο μου θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν είμαι καθηγητής αλλά πιστοποιημένος γιατρός ιατρικής ιαματικών πηγών. Ο ακριβής τίτλος του αντικειμένου για το οποίο έχω πιστοποιηθεί είναι «Ιατρική υδρολογία και κλιματολογία». Παράλληλα κατέχω και εξασκώ την ιατρική ειδικότητα του Ψυχιάτρου. Ωστόσο τόσο η παρελθούσα συνεργασία και θητεία μου σε πανεπιστημιακά ιδρύματα (Βρυξελλών 1996-1999) όσο και η παρούσα (Nancy Γαλλίας 2021-2023, ΕΚΠΑ 2022-2023) μου παρέχουν την ιδιότητα του πανεπιστημιακού χωρίς βαθμίδα. Όσον αφορά την έδρα μου στην Γαλλία, αυτή είναι εποχιακή και λήγουσα. Οριστική μου έδρα θα πρέπει να θεωρηθεί η Αθήνα. Σκοπεύω επίσης να προγραμματίσω τακτικές περιοδικές διαμονές στην Θεσσαλονίκη ώστε να βρίσκομαι κοντά σε εκδηλώσεις του ενδιαφέροντος μου, μεταξύ των οποίων οι δραστηριότητες του Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων.

Με εκτίμηση και μεγάλη θετική διάθεση

Μανώλης Κοζαδίνος