ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε.ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΝΕΔΕΣΜΟ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

0

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ WWW.LOYTROPOLEIS.COM 2310905164

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΝΕΔΣΜΕΣΜΟ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ .

Ειδική Έκθεση 27/2021: Στήριξη της ΕΕ στον τουρισμό – Ανάγκη για νέο στρατηγικό προσανατολισμό και καλύτερη προσέγγιση χρηματοδότησης

Ειδική Έκθεση 27/2021: Στήριξη της ΕΕ στον τουρισμό – Ανάγκη για νέο στρατηγικό προσανατολισμό και καλύτερη προσέγγιση χρηματοδότησης

14/12/2021

Ο τουρισμός είναι βασικός οικονομικός τομέας στην ΕΕ. Η πανδημία του COVID-19 είχε δραματική και άνευ προηγουμένου αντίκτυπο στον τουριστικό τομέα, μειώνοντας απότομα τις τουριστικές ροές και συνεπώς τα έσοδα των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό. Πέρα από αυτό το άμεσο σοκ, ο τουριστικός τομέας αντιμετωπίζει άλλες, πιο μακροπρόθεσμες προκλήσεις που σχετίζονται με τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό του, την ανταγωνιστικότητά του, τη βιωσιμότητά του και την ανθεκτικότητά του.

Η Επιτροπή καθόρισε την τρέχουσα τουριστική στρατηγική της ΕΕ το 2010. Από το 2015 και μέχρι την πανδημία του COVID-19, η Επιτροπή αναθεώρησε τις προτεραιότητες του τουρισμού στο πλαίσιο ευρύτερων στρατηγικών πολιτικής, αλλά δεν μετέφερε αυτές τις προτεραιότητες σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης υποστηρίζουν την εφαρμογή τους. Ως αντίδραση στον δραματικό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στον τουριστικό τομέα της ΕΕ, η Επιτροπή ξεκίνησε ενέργειες για τον καθορισμό τουριστικής ατζέντας για το 2030. Η ανάλυσή μας των έργων του ΕΤΠΑ στον τουρισμό βρήκε μικτά αποτελέσματα:

ορισμένα έργα ήταν βιώσιμα και συνεισέφεραν για την προώθηση της τουριστικής δραστηριότητας στην περιοχή· άλλα είχαν περιορισμένο μόνο αντίκτυπο. Σε αρκετές περιπτώσεις, ελλείψεις στον αρχικό σχεδιασμό του έργου και στις εκτιμήσεις αναγκών καθώς και στο στάδιο της επιλογής του έργου είχαν ως αποτέλεσμα μειώσεις του πεδίου εφαρμογής του έργου, καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους κατά την υλοποίηση του έργου. Η Επιτροπή έχει προτείνει μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης COVID-19 στην τουριστική βιομηχανία της ΕΕ.

Συνιστούμε στην Επιτροπή να χαράξει μια νέα στρατηγική της ΕΕ για τον τουρισμό. Θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν διαδικασίες επιλογής για τουριστικές επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ για να υποστηρίξουν αυτόν τον νέο στρατηγικό προσανατολισμό.

 

​Ειδική έκθεση του ΕΕΣ σύμφωνα με το άρθρο 287 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο, ΣΛΕΕ.