ξανα ημεριδες με τα λουτρα Υπατης οτι ενδιαιφερονται ταχα επενδυτες απο την Ινδια

0

Επενδυτές για τα Ιαματικά της Υπάτης αναζητά το ΤΑΙΠΕΔ στο εξωτερiko

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024 14:48Επενδυτές για τα Ιαματικά της Υπάτης αναζητά το ΤΑΙΠΕΔ στο εξωτερικό

Ευχάριστα νέα για τον τουρισμό στη Φθιώτιδα είχε ο Διευθύνων Συμβουλος του Ταμείου στο Thermopylae Forum ΙΙ, που αναφέρθηκε στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη με επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων. Αναγκαία η στόχευση και αξιοποίηση του τοπικού προϊόντος, μεγαλώνοντας συγχρόνως την  τουριστική σεζόν…

Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του «Thermopylae Forum II» που διεξήχθη το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 στο Καινοτομικό Μουσείο του ιστορικού χώρου των Θερμοπυλών, ήταν η θεματική ενότητα γύρω από το ερώτημα «Μπορεί η Στερεά Ελλάδα να κάνει το άλμα στον Τουρισμό».

Στο πάνελ βρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτριος Πολίτης και μαζί του ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου, ο operation director στο MITSIS GROUP Δημήτρης Αμούντζιας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Γεώργιος Ρούσκας και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Αθανάσιος Κυρίτσης.

Συντονιστής, ήταν ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπασταμούλος.

Ο κ. Πολίτης είχε αρκετά ευχάριστα νέα για τη Φθιώτιδα, ξεκινώντας από τα Καμένα Βούρλα και τα δύο σημαντικά έργα, πρώτα για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της Λουτρόπολης και των παλιών ξενοδοχείων από τον Όμιλο Μήτση, αλλά και για την επιτυχή κατάληξη του διαγωνισμού για την ιαματική πηγή του Κουνιαβίτη και του Κάμπινγκ. Για το πρώτο έργο πιστεύει ότι θα έχει παραδοθεί και επισήμως το αργότερο μέχρι το Μάιο, ενώ το δεύτερο πριν λίγες ημέρες, στις 29 Φεβρουαρίου, ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής. Σε αυτή την περίπτωση όπως επισήμανε ο κ. Πολίτης ακολουθήθηκε το υβριδικό μοντέλο με την παραχώρηση των πηγών στον επενδυτή με την υποχρέωση να τις ανατάξει ώστε να αξιοποιηθούν σωστά και το δικαίωμα πώλησης της ιδιοκτησίας του παλιού χώρου του κάμπινγκ, για ανέγερση ξενοδοχείου ή κατοικιών. Προβλέπονται και εδώ επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ που θα συνάδουν με τη μελέτη ΕΣΧΑΔΑ.

Ανάλογο ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης υπάρχει και για τις Θερμοπύλες, ωστόσο το θέμα είναι πιο πολύπλοκο, σύμφωνα με τον κ. Πολίτη, καθώς μεγάλη ζώνη ανήκει στην αρχαιολογική υπηρεσία και η αξιοποίηση ενός μεγάλου κομματιού αφορά μόνο ζώνη περιπάτου, με τον επενδυτή να καλείται να αξιοποιήσει τελικά τα 115 από τα 800 συνολικά στρέμματα.

Σαφώς πιο ευχάριστα είναι τα νέα για την ιαματική πηγή Υπάτης, για την οποία το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην ανάθεση εκπόνησης ΕΣΧΑΔΑ, ενώ στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Ταμείου, παρουσιάζεται στο εξωτερικό το ακίνητο προς τους υποψήφιους επενδυτές. Μάλιστα το βίντεο που θα δείτε παρακάτω παρουσιάστηκε ήδη σε επενδυτές στην Ινδία στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ανάλογη παρουσίαση θα γίνει και στην έκθεση της παγκόσμιας κοινότητας του real estate στις Κάννες αυτή την εβδομάδα.

Δείτε το βίντεο:

Όπως πρόσθεσε ο κ. Πολίτης δουλειά του ΤΑΙΠΕΔ είναι η αξιοποίηση και όχι το ξεπούλημα της περιουσίας της χώρας. Ως Ταμείο αυτή τη στιγμή έχουν 399 διαγωνισμούς, καθώς έχουν αποδείξει ότι λειτουργούν γρήγορα και με διαφάνεια.

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου, υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα καλό «μομέντουμ» για τη χώρα, με το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρά έργα που είχαν κολλήσει για χρόνια, και την οικονομία και τη γενικότερη εικόνα της χώρας ιδιαίτερα ελκυστική για τους ξένους επενδυτές. Επισήμανε όμως την ανάγκη της εξειδίκευσης του τουριστικού προϊόντος καθώς ειδικά στη Φθιώτιδα, μπορούμε να μιλάμε για ιαματικό, αρχαιολογικό, θρησκευτικό, αθλητικό, γαστρονομικό, ακόμη και οινοποιητικό τουρισμό. Συγχρόνως τόνισε την ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν.

Για όλα τα παραπάνω θα πρέπει να υπάρξει προβολή και προώθηση, ενώ θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που θα μας επισκεφτεί, τόνισε ο Βουλευτής Φθιώτιδας. Αυτό προϋποθέτει εκπαίδευση όπως είπε ο κ. Οικονόμου, που επέμεινε σε ένα προϊόν που θα έχει την ταυτότητα της περιοχής.

Για τη μεγάλη επένδυση στη Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, μίλησε ο Δημήτρης Αμούντζιας που εκτός από το ρόλο του στο Group είναι και πολύ κοντά στην Οικογένεια Μήτση.

«Είμαστε έτοιμοι με άμεσο σχέδιο υλοποίησης», είπε ο κ. Αμούντζιας εξηγώντας ότι υπάρχει ένα πλάνο 2 ετών με τα σχέδια και τις αδειοδοτήσεις και στα επόμενα 2 χρόνια ένα μεγάλο μέρος της επένδυσης θα έχει υλοποιηθεί. Σημαντική η αναφορά του ότι η Οικογένεια Μήτση έχει όραμα για την περιοχή με την επένδυση να έχει στα σχέδια και τη δημιουργία σχολής τουριστικών επαγγελμάτων. Με επίκεντρο την ευεξία και τις ιαματικές πηγές θέτουν ως πυλώνες ανάπτυξης 4 κατευθυντήριες γραμμές:

τη διατροφή (άρα σύνδεση με πρωτογενή τομέα)

τη φυσική δραστηριότητα,

τη συναναστροφή με την τοπική κοινωνία και

την ανάπτυξη δεσμών με την περιοχή και τον τόπο,

στοιχεία απαραίτητα του οργανισμού για την εδραίωση των επενδύσεων.

Ως παιδί της Φθιώτιδας – καταγωγή από την Υπάτη – τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογραφιών Συλλόγων Ελλάδας, Γεώργιος Ρούσκας. Σημείωσε την απορία του γιατί ο τόπος του δεν παίρνει αυτό που μπορεί, ακούγοντας από τους προηγούμενους ομιλητές μια σειρά από ευκαιρίες. «Όλα αυτά τα χρόνια γιατί αυτές οι ευκαιρίες, δεν μετουσιώθηκε σε κάτι αναπτυξιακό; Έχουμε ελέγξει τι θέλει η αγορά; Ποιος ενδιαφέρεται να επισκεφτεί αυτόν τον ιστορικό χώρο; Γιατί να επισκεφτεί τα δικά μας μοναστήρια, τους ορεινούς μας όγκους;», αναρωτήθηκε κάνοντας ειδική αναφορά στην ιαματική πηγή Πλατυστόμου και στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο.