ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 23/10/2023 ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

0

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ .LOYTROPOLEIS.COM 2310905164 THESSALONIKI

Δελτίο Τύπου 31-10-2023

Αφιερωμένη στον ιαματικό πλούτο της Ελλάδας ήταν η συνεδρίαση  του Διοικητικού Συμβούλιου και των ομάδων εργασίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχής της Άνω Τούμπα στη Θεσσαλονίκη. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η κατάσταση των ελληνικών λουτροπόλεων και η προοπτική ανάπτυξης τους, το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών (ESPA) στο Κάρλοβιβάρι της Τσεχίας και πολλά ακόμη θέματα.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ανέστης Αναστασιάδης έδωσε ευχές σε όλους τους δημάρχους και περιφερειάρχες, αλλά και τους περιφερειακούς, δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους που εκλεχτήκαν στις πρόσφατες αυτοδιοίκητες εκλογές.

Στην αρχή της συνεδρίασης το διοικητικό συμβούλιο έκανε αποδέκτες τις 52 αιτήσεις για εγγραφή νέων μελών από όλη την Ελλάδα, καθώς και χώρες τις Ευρώπης και ης Αμερικής. Αποφάσισε, επίσης, ομόφωνα να  είναι μελής του συλλόγου και   αν το επιθυμεί να  είναι  επιστημονικό συνεργάτης .

 Ο καθηγητή Μανώλης Κοζαδίνο, ο οποίος έχει έδρα τη Γαλλία και με την ιδιότητα αυτή να μπορεί να συμμετέχει στα συνέδρια που γίνονται στο εξωτερικό.

Εξέφρασε, ακόμη την αποδοκιμασία του στη χρήση βίας, για τον πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε την άμεση κατάπαυση των πολεμικών συγκρούσεων και την προστασία των αμάχων και κυρίως των χιλιάδων παιδιών που βρίσκονται στους δρόμους.


Συνέδριο ESPA στο Κάρλοβιβάρι

Το Δ.Σ. συζήτησε αναλυτικά τις πληροφορίες για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών (ESPA) που πραγματοποιήθηκε στο Κάβρλοβιάρι της Τσεχίας, από τις 4 έως τις 6 Οκτωβρίου, με την παρουσία 300 εκπροσώπων από όλο τον κόσμο του θερμαλισμού. Στο συνέδριο, μεταξύ άλλων, διαβάστηκε η επιστολή του προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Α.  Αναστασιάδη προς τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών.

Συζήτησε την επίσκεψη του προέδρου Ανέστη Αναστασιάδη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τις επαφές με παράγοντες σχετικά με τις ιαματικές πηγές της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Ενημερώθηκε για την εκδήλωση στην βιομηχανία Oxonos snack, του αναπληρωτή προέδρου μας με τον Μανώλη Μητσιά, και είπε ένα μεγάλο αντίο στο φίλο μας Νίκο Σκουλά πρώην πρόεδρος του ΕΟΤ που συνέβαλε τα μέγιστα για την αξιοποίησή του θεραπευτικού τουρισμού στην Ελλάδα και τη δημιουργία του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων ιαματικών πηγών Ελλάδας.

Εξελίξεις

Το Δ.Σ. ασχολήθηκε ιδιαιτέρα με την κατάργηση των 500 και πλέον νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των κοινωφελών επιχειρήσεων των δήμων καθώς και το προσωπικό τους, και τα νέα δεδομένα που αυτό θα δημιουργήσει στην λειτουργία των ιαματικών πηγών.

Ανέλυσε, ακόμη μια παράγραφο στην ομιλία του στην κοινότητα Απολλωνίας του επανεκλεγέντα δημάρχου Βόλβης κ. Λιάμα, που αφορά την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της περιοχής και αποφάσισε να ζητήσει εξηγήσεις για το πως ακριβώς φαντάζεται την αξιοποίηση της πολύπαθης λουτρόπολης της Νέας Απολλωνίας.

Ανάπτυξη

Συζήτησε το θέμα της αξιοποίησης του ακινήτου ιαματική πηγή camping Kονιαβίτη και την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίησή και την προκήρυξη διαγωνισμού για τις λουτροπόλεις Θερμοπυλών και Υπάτης. Καθώς και για τα λουτρά Αμάραντου Κόνιτσας, για τη σημερινή κατάσταση και τις προοπτικές ανάπτυξη στην παραπάνω λουτρόπολη.

Ανέλυσε δημοσιεύματα σχετικά με την «μυστική παραλία» στο νησί της Κω, με τα καυτά νερά που θυμίζει πλανητάριο και οι θερμές πηγές Αγίασμα στη βορειοδυτική Χίο, με τα θαυματουργά νερά που φημίζονται.

Ανέλυσε δημοσίευμα σχετικά με τις ρευματοπάθειες και τις ιαματικές πηγές που τις θεωρεί κλειδί για την ανακούφιση των ασθενών, όπως γράφει η κ Αγγελική ειδικευμένη επισκέπτρια υγείας δημοσίας και κοινοτικής υγείας της ελληνικής εταιρείας αντιρρευματικού αγώνα και αναρωτήθηκε ποια είναι η θέση του συλλόγου για αυτό το ζήτημα, καθώς ορισμένοι ρευματολόγοι δεν αναφέρονται καθόλου ενώ υπάρχουν άλλοι ρευματολόγοι που κάνουν προτάσεις για την αξιοποίηση του  θεραπευτικού τουρισμού.

Το Δ.Σ. εξέτασε, τέλος το θέμα της χρονιάτικης εκδήλωση του συλλόγου και αποφάσισε να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 του Φλεβάρη 2024, στο χώρο του Πλανητάριου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είναι μια προσφορά των αδελφών Κουπατσιάρη.

Ευχαριστούμε για την προβολή, τη μετάδοση και την δημοσίευση.

Για το Γραφείο Τύπου

Αχιλλέας Μεταλούλης

Τηλ. επικ. 6944440224

“mailto:axmetalo@otenet.gr”gmail.coHYPERLINK “mailto:axmetalo@otenet.gr”HYPERLINK mailto:axmetalo@otenet.grm