Πτώχευσε η κορυφαία Silicon Valley Bank 12 Μαρτίου 2023

0

Πτώχευσε η κορυφαία Silicon Valley Bank

12 Μαρτίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι ρυθμιστικές Αρχές έσπευσαν την Παρασκευή να δεσμεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία μιας από τις κορυφαίες τράπεζες, της Silicon Valley Bank, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη αποτυχία ενός αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος από την κορύφωση της οικονομικής κρίσης πριν από σχεδόν 15 χρόνια.

Παράλληλα, την Κυριακή, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα διασώσει την τράπεζα, αλλά εργάζεται για να βοηθήσει τους καταθέτες που ανησυχούν για τα χρήματά τους. Η Federal Deposit Insurance Corporation ασφαλίζει καταθέσεις έως και $250.000, αλλά πολλές από τις εταιρείες και τους πλούσιους που χρησιμοποίησαν την τράπεζα.

Η Γέλεν σε μια συνέντευξη στο «Face the Nation» του «CBS», έδωσε λίγες λεπτομέρειες για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Ωστόσο, τόνισε ότι η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική από την οικονομική κρίση πριν από σχεδόν 15 χρόνια, η οποία οδήγησε σε προγράμματα διάσωσης τραπεζών για την προστασία του κλάδου.

Η Silicon Valley Bank, η 16η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, απέτυχε αφού οι καταθέτες έσπευσαν να αποσύρουν χρήματα αυτή την εβδομάδα, εν μέσω ανησυχίας για την υγεία της τράπεζας. Ηταν η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην Ιστορία των ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Washington Mutual, το 2008.

«Πρόκειται για μια περίπτωση σε επίπεδο εξαφάνισης για νεοφυείς επιχειρήσεις», δήλωσε ο Γκάρι Ταν (Garry Tan), διευθύνων σύμβουλος της «Y Combinator», ενός εκκολαπτηρίου νεοφυών επιχειρήσεων που κυκλοφόρησε τα «Airbnb», «Door Dash» και «Dropbox» και παρέπεμψε εκατοντάδες επιχειρηματίες στην τράπεζα. «Κυριολεκτικά άκουσα από εκατοντάδες ιδρυτές μας να ζητούν βοήθεια για το πώς μπορούν να το ξεπεράσουν αυτό. Ρωτούν, ‘πρέπει να απολύσω τους εργάτες μου;’».

Φάνηκε να υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να εξαπλωθεί το χάος στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα, όπως συνέβη τους μήνες πριν από τη Μεγάλη Υφεση. Οι μεγαλύτερες τράπεζες -αυτές που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν οικονομική κατάρρευση- έχουν υγιείς ισολογισμούς και άφθονο κεφάλαιο.

Σχεδόν οι μισές από τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης που εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο πέρυσι, αφού έλαβαν πρόωρη χρηματοδότηση από εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, ήταν πελάτες της Silicon Valley Bank, σύμφωνα με τον ιστότοπο της τράπεζας. Η τράπεζα καυχιόταν επίσης για τις διασυνδέσεις της με κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας όπως η «Shopify», η «Zip Recruiter» και μια από τις κορυφαίες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, η «Andreesson Horowitz».

Ο Ταν εκτίμησε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των startups του «Y Combinator» δεν θα μπορέσουν να κάνουν μισθοδοσία κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο μήνα, εάν δεν έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους. Ο πάροχος διαδικτυακής τηλεόρασης «Roku» ήταν μεταξύ των θυμάτων της κατάρρευσης της τράπεζας.

Ως μέρος της κατάσχεσης, οι ρυθμιστικές Αρχές των τραπεζών της Καλιφόρνιας και η FDIC μετέφεραν τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας σε ένα νεοσύστατο ίδρυμα – την Τράπεζα Ασφάλισης Καταθέσεων της Σάντα Κλάρα. Η νέα τράπεζα θα ξεκινήσει την πληρωμή ασφαλισμένων καταθέσεων τη Δευτέρα. Στη συνέχεια, οι ρυθμιστικές Αρχές της FDIC και της Καλιφόρνιας σχεδιάζουν να πουλήσουν τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία για να αποζημιώσουν άλλους καταθέτες. Ανησυχία επικράτησε στον τραπεζικό κλάδο όλη την εβδομάδα, με τις μετοχές να υποχωρούν διψήφια. Στη συνέχεια, η είδηση της δυσφορίας της Silicon Valley Bank ώθησε τις μετοχές σχεδόν όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ακόμη πιο χαμηλά την Παρασκευή.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, «παρακολουθεί το θέμα στενά».