Αρχική Δελτία τύπου 9ο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θερμαλισμού – Nancy Γαλλίας, 09-11-23

9ο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θερμαλισμού – Nancy Γαλλίας, 09-11-23

0
 • προς ΠΡΟΣ τον προεδρο του πανελληνιο συλλογου ιαματικων πηγων και λουτροπολεων ελλαδας .loytropoleis.com απο το μελος του συλλογου μασ και επιστιμονικο μας συνεργατη Emmanuel Kosadinos <kosadinos@hotmail.com>
  Emmanuel Kosadinos <kosadinos@hotmail.com>
  Προς:Ανέστης (Anestis) Αναστασιάδης (Anastasiadis),axmetaloulis@gmail.com
  Σάβ 11 Νοε στις 11:53 π.μ.
  9ο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θερμαλισμού – Nancy Γαλλίας, 09-11-23

  Έλαβε χώρα, την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, το 9ο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θερμαλισμού στην Πανεπιστημιούπολη της πόλης Nancy Γαλλίας, με εμπρόσωπη και διαδικτυακή συμμετοχή από τις πέντε ηπείρους.
  Την εκδήλωση υποστήριξαν, ή και παραβρέθηκαν, οι τοπικές πανεπιστημιακές και αυτοδιοικητικές αρχές, οι σύλλογοι που εκπροσωπούν τον γαλλικό Ιαματισμό/ Θερμαλισμό, η Γαλλική Ιατρική Ακαδημία, η FEMTEC (Federazione Mondiale del Termalismo e Climatoterapia) και η ESPA (European Spas Association).
  Ο καθηγητής Pedro Cantista, του Πανεπιστημίου Porto Πορτογαλίας, πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ιατρικής Υδρολογίας (ISMH) εισήγαγε την ημερίδα αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλει, στα πλαίσια ειδικής ομάδας εργασίας, για την αναγνώριση της Ιατρικής Ιαματικών Πηγών ως ξεχωριστού κλάδου από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ειδικευμένων Ιατρών (UEMS).
  Ο καθηγητής Cantista αναφέρθηκε στον μεγάλο ιαματικό πλούτο που διαθέτει η Πορτογαλία, εξηγώντας ότι μια τέτοια πληθώρα ιαματικών πόρων δεν μπορεί πλέρια να αξιοποιηθεί από μια χώρα μικρή όπως η Πορτογαλία και ότι θα έπρεπε η χώρα του να προσελκύσει θεραπευόμενους από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε εφαρμογή της αντίστοιχης ευρωπαϊκής οδηγίας.
  Αυτή η επιχειρηματολογία ταιριάζει απόλυτα και στην δική μας χώρα, την Ελλάδα.
  Στην εκδήλωση έκαναν παρουσιάσεις οι:
  Dr Thomas Armingeat (Ιαματικό Κέντρο Hellsgate, στην Rotorua, Νέας Ζηλανδίας),
  Dr Ahmed Belaitar (Αλγερία)
  Prof Antonella Fioravanti (FEMTEC, Παγκόσμια Οργάνωση Θερμαλισμού – OMTh, Πανεπιστήμιο Σιένας, Ιταλία)
  Prof Olga Surdu (Πανεπιστήμιο Κωνστάντζας και Ιαματικό Κέντρο Techirghiol, Ρουμανία)
  Dr Marcus Coplin (Βορειοαμερικανικός Σύλλογος Βαλνεολογίας και Ιαματικό Κέντρο Hot Springs, Colorado, ΗΠΑ)
  Prof Fernando Hellmann (Πανεπιστήμιο Santa Catarina, Βραζιλία)
  Οι καθηγήτριες Fioravanti και Surdu παρουσίασαν τις επιστημονικά αποδεδειγμένες ευεργετικές δράσεις των ιαματικών λουτρών στην θεραπεία και αποκατάσταση των ρευματολογικών και μυοσκελετικών παθήσεων.
  Ο Δρ Belaitar εξέτασε το ενδιαφέρον χρήσης των ιαματικών λουτρών και μεθόδων για την προπόνηση, θεραπεία και αποκατάσταση των υψηλών επιδόσεων αθλητών, όπως αυτά εφαρμόζονται σε ένα πρότυπο κέντρο στην ορεινή Αλγερία.
  Ο Δρ Armingeat παρουσίασε την δημιουργική συνεύρεση παραδοσιακών και επιστημονικών προσεγγίσεων στο Ιαματικό Κέντρο Rotorua, στην Νέα Ζηλανδία, το μοναδικό στο είδος του στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού.
  Ο Δρ Marcus Coplin παρουσίασε ενδελεχώς την απαραίτητη ιατρική πλαισίωση των βαλνεολογικών πρακτικών (στοιχειοθέτηση ένδειξης, επεξεργασία εξατομικευμένου προγράμματος φροντίδας, παρακολούθηση) έτσι ώστε ο Θερμαλισμός να μπορέσει να διεκδικήσει και πάλι μια θέση ως θεραπευτική μέθοδος στις ΗΠΑ, όπου έχει στερηθεί την επιστημονική αναγνώριση εδώ και δεκαετίες.
  Τέλος ο καθηγητής Fernando Hellmann από την Βραζιλία παρουσίασε με λεπτομέρειες την πλήρη ένταξη της Ιατρικής Βαλνεολογίας στην οργάνωση του βραζιλιάνικου ΕΣΥ (Sistema Unico de Saude – SUS), το οποίο είναι δομημένο σε αυτοδιοικητικό, κρατικό και ομοσπονδιακό επίπεδο και καλύπτει αποκλειστικά τις υγειονομικές ανάγκες του 75% του πληθυσμού. Η Ιατρική Βαλνεολογία στην Βραζιλία εντάσσεται σε όλα τα στάδια της ιατρικής φροντίδας (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια) με αντίστοιχες δομές και θεσμιλουτρα ροδου 
  κές γέφυρες επικοινωνίας.
  Η ημερίδα του 9ου Διεθνούς Πανεπιστημίου συνεχίστηκε προς το τέλος της ημέρας με αφιερωμένο στρογγυλό τραπέζι (πάνελ) ενταγμένο στην παράλληλα εξελισσόμενη «Διεθνή συνάντηση για τον Θερμαλισμό και την Ευεξία».
  Το αντικείμενο του πάνελ ήταν «Το Ιαματικό νερό, παγκόσμιο αγαθό για την Υγεία και την Ευεξία» και συμμετείχαν σε αυτό οι Xavier Mari (Ισπανία), Alessandro Pasquale (Ιταλία), Marcus Coplin (ΗΠΑ) και Marie-Catherine Tallot (Γαλλία).
  Στο κλείσιμο της πλούσιας αυτής εκδήλωσης ανακοινώθηκε η διοργάνωση, την επόμενη χρονιά, του 10ου Διεθνούς Πανεπιστημίου Θερμαλισμού που θα επισφραγίσει μια δεκαετία από την λειτουργία του θεσμού.