0

Σε ιδιώτες επενδυτές τα Λουτρά του Λαγκαδά

Σε ιδιώτη επενδυτή αναθέτει τη διαχείριση των Λουτρών Λαγκαδά ο οικείος δήμος, σε μια προσπάθεια να τα αναπτύξει και να αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις τους, που ήταν εγκαταλειμμένες και απαξιωμένες τα τελευταία χρόνια, αξιοποιώντας παράλληλα τον φυσικό πλούτο της περιοχής

Η “καθίζηση” στα έσοδα που σημειώθηκε στα έσοδα της μονομετοχικής εταιρείας του δήμου, λόγω της πανδημίας του κορονϊού, αποτρέποντας την έλευση επισκεπτών, οδήγησε τη δημοτική αρχή να προχωρήσει συντομότερα από ότι είχε σχεδιάσει στην αναζήτηση ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανάκαμψη των λουτρών.

Ο διαγωνισμός για την ανάθεση της διαχείρισης των Λουτρών, όπως είπε μιλώντας στο makthes.gr ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης θα βγει στον αέρα ως το καλοκαίρι, ενώ ελκυστικά αναμένεται να λειτουργήσει για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές η απόκτηση του ειδικού σήματος λειτουργίας των εγκαταστάσεων από το υπουργείο Τουρισμού.

«Οι εγκαταστάσεις χρειάζονται πλήρη αναβάθμιση και για αυτό απαιτούνται κεφάλαια, τα οποία δεν μπορούν να διαθέσουν ούτε ο δήμος, ούτε η δημοτική επιχείρηση» σημείωσε ο κ. Ταχματζίδης, οπότε η λύση, όπως είπε, θα έρθει με την ιδιωτική πρωτοβουλία. «Αποφασίσαμε να βγάλουμε το διαγωνισμό έως το καλοκαίρι, ούτως ώστε να επισπεύσουμε το αναπτυξιακό σχέδιο των Λουτρών, τα οποία αποκτούν πλεονέκτημα με την απόκτηση του ειδικού σήματος λειτουργίας» σημείωσε ο δήμαρχος Λαγκαδά.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι για τον ιδιώτη αποτελεί σημαντικό κίνητρο το γεγονός ότι τα Λουτρά έχουν εύκολη και καλή πρόσβαση στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο, το λιμάνι αλλά και το Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και ανακατασκευές

Την ίδια ώρα ο δήμος φρόντισε πριν από την διαγωνιστική διαδικασία να προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών στις εγκαταστάσεις των Λουτρών, όπως να αδειοδοτήσει μέρος των κτιρίων των εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν με έναν αυθαίρετο τρόπο, να ανακαινίσει πλήρως πολλούς χώρους και να έχει εγκεκριμένη την απαιτούμενη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να αναβαθμίσει αισθητικά τον προνομιακό εξωτερικό χώρο τους.

«Έπρεπε υποχρεωτικά να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις που στην ουσία δεν έγιναν ποτέ, για να μπορέσουμε να παραδώσουμε τη διαχείριση των Λουτρών σε ιδιώτη χωρίς άλλα προβλήματα. Θέλουμε καθαρές συμφωνίες που θα είναι προς όφελος του δήμου και του ιδιώτη που θα επενδύσει στο χώρο» υπογράμμισε ο δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ταχματζίδης.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι τα Ιαματικά Λουτρά παραδόθηκαν ανακαινισμένα και αισθητικά αναβαθμισμένα, τηρώντας με αυστηρότητα τα μέτρα που προβλέπουν τα υγιεινά πρωτόκολλα, το Ιούλιο του 2020 μετά από δυο και πλέον μήνες που έμεναν κλειστά την περίοδο της πρώτης καραντίνας.

Την περίοδο εκείνη ο δήμος είχε την ευκαιρία να προχωρήσει σε εκτεταμένες εργασίες εντατικού καθαρισμού και απολυμάνσεων στους λουτήρες, τις πισίνες κα των χαμάμ που θα επισκέπτονται οι λουόμενοι, καθώς και των χώρων των επισκεπτών, έκανε τις απαιτούμενες αναλύσεις των νερών, ενώ δημοτικά συνεργεία καθάρισαν και ευπρέπισαν και τους εξωτερικούς χώρους, που καλύπτονται από μεγάλες εκτάσεις πρασίνου.

«Στόχος μας είναι τα Λουτρά του Λαγκαδά, που κάποτε ήταν το brand name της περιοχής, να γυρίσουν σελίδα στο μέλλον και να αποτελέσουν πυλώνα ανάπτυξης και πόλο έλξης για επισκέπτες και τουρίστες» σημείωσε ο δήμαρχος κ. Ταχματζίδης και συμπλήρωσε λέγοντας πως σκοπός είναι να συνδεθούν τα Λουτρά με τη γύρω περιοχή του Λαγκαδά, που είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ένας εναλλακτικός τουριστικός προορισμός.

ΠΗΓΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Φανή Σοβιτσλή