ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ

0

Ιαματικά λουτρά: Οι 10+2 παθήσεις που μπορούν να ανακουφίσουν και να θεραπευσουν

 801
Ιαματικά λουτρά: Οι 10+2 παθήσεις που μπορούν να ανακουφίσουνΕurokinissi

Τα ιαματικά λουτρά συμβάλλουν στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών καθώς και των συμπτωμάτων τους. Επιπλέον, προσφέρουν την πολυπόθητη ψυχική ηρεμία στους δύσκολους ρυθμούς της καθημερινότητας των καιρών μας. Ποιοι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν.

Οι λουτροθεραπεία έχει 5 μορφές. Αυτές είναι:

Η υδροθεραπεία ή λουτροθεραπεία είναι μέρος της φυσικοθεραπείας

Λουτροθεραπεία: χρησιμοποιείται ζεστό ή κρύο νερό ή, σε άλλες περιπτώσεις, νερό με πολυσύνθετες χημικές ενώσεις.Θαλασσοθεραπεία: μπάνια στη θάλασσα,Ποσιθεραπεία: πίνουμε νερό για θεραπευτικούς λόγους

Λασπόλουτρα: η λάσπη τοποθετείται σε όλο το σώμα ή τοπικά ανάλογα με την πάθηση.

Αμμόλουτρα: γίνονται σε άμμο θάλασσας ή ποταμού

Εισπνευσοθεραπεία

Η δράση των ιαματικών λουτρών μπορεί να είναι μηχανική, θερμική και χημική. Με τη μηχανική δράση ο οργανισμός χαλαρώνει λόγω άνωσης, ευκολία κινήσεων και καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και αιμάτωση των νεφρών λόγω υδροστατικής πίεσης του νερού. Από την άλλη στην θερμική δράση,  οι θερμές πηγές προκαλούν μυοχαλάρωση και επηρεάζεται η χροναξία των αισθητικών και κινητικών νεύρων, ενώ ταυτόχρονα εκλύονται ουσίες που επηρεάζουν την κυκλοφορία και την ανταλλαγή της ύλης. Τέλος, με τη χημική δράση οι μεταλλικές ουσίες όπως τα θειούχα, τα ιόντα, τα άλατα, τα αρσενικούχα κλπ. περνούν από το ανθρώπινο σώμα, είτε ως ιόντα είτε σε μοριακή μορφή, και δρουν θεραπευτικά. Η δράση αυτή αμφισβητείται έντονα από πολλούς επιστήμονες.

Μιλήστε με τον γιατρό σας

Ένας προ ιατρικός και εργαστηριακός έλεγχος είναι απαραίτητος για την ασφάλεια του ασθενούς. Θα πρέπει να έχει γίνει διάγνωση της εκάστοτε νόσου για να επιλεχθεί η καταλληλότερη ιαματική πηγή για τη θεραπεία. Τα σημεία του σώματος στα οποία θα γίνει η λουτροθεραπεία ορίζονται αποκλειστικά από τον γιατρό. Είναι αναγκαία η συνέχιση της φαρμακευτικής αγωγής του ασθενούς. Όσοι αποφασίσουν να επισκεφθούν τις ιαματικές πηγές θα πρέπει να ξέρουν ότι η θερμοκρασία του λουτρού εξαρτάται από την ηλικία και τις συνυπάρχουσες ασθένειες.Οι ευπαθείς ομάδες δεν πρέπει να κάνουν λουτρά σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 37 βαθμών Κελσίου. Η διάρκεια της λουτροθεραπείας είναι περίπου τρεις εβδομάδες από 20 έως 25 λεπτά την ημέρα αλλά ο γιατρός είναι αυτός που την ορίζει σε ειδικές περιπτώσεις. Η ιατρική παρακολούθηση του ασθενούς θα πρέπει να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της λουτροθεραπείας.

έχει ιδιαίτερη σύσταση και έτσι μπορεί να μια πηγή μπορεί να ευνοεί περισσότερο μια πάθηση από μια άλλη. Έτσι, ο ασθενής πρέπει να ψάξει ποια πηγή κάνει περισσότερο για τις παθήσεις που τον αφορούν.

LOUTRA2

Οι παθήσεις που μπορούν να επωφεληθούν

Αυχενικό σύνδρομο

Το αυχενικό σύνδρομο αποτελείται από μια σειρά συμπτωμάτων στην περιοχή του αυχένα και γύρω από αυτή. Δημιουργείται κυρίως από επαναλαμβανόμενη και κακή στάση του αυχένα. Λόγω της μυοχαλαρωτικής δράσης των θερμών ιαματικών πηγών ο πόνος βελτιώνεται και τα συμπτώματα μπορεί να μην κάνουν την εμφάνισή τους και για αρκετό καιρό μετά την ολοκλήρωση της λουτροθεραπείας.

Γυναικολογικές Παθήσεις

Σύμφωνα με έρευνες οι ιαματικές πηγές φαίνεται να βελτιώνουν πολλές γυναικολογικές παθήσεις όπως φλεγμονώδεις παθήσεις των γεννητικών οργάνων, λευκόρροια, σαλπιγγίτιδα, διαταραχές του έμμηνου κύκλου, εμμηνόρροια, ενοχλήσεις έπειτα από γυναικολογική επέμβαση, αιδιίτιδα, κολπίτιδα και πυελοπεριτονίτιδα. Τα ιαματικά λουτρά βοηθούν στις γυναικολογικές παθήσεις με δύο τρόπους:το ζεστό νερό δρα μυοχαλαρωτικά και έτσι απαλύνει τους κάτω κοιλιακούς πόνους,τα ιαματικά λουτρά σαν μέσο διαφυγής από την καθημερινότητα προσφέρει ψυχική ηρεμία, αφού είναι αποδεδειγμένο ότι κάποια γυναικολογικά προβλήματα είναι ψυχοσωματική απόρροια του σύγχρονου τρόπου ζωής και των καθημερινών προβλημάτων.

Καρδιολογικά προβλήματα

Πάλι το ζεστό νερό είναι αυτό που επιδρά χαλαρωτικά στην καρδιακή λειτουργία χαλαρώνοντας τους μύες. Αυτή η χαλάρωση οδηγεί τελικά σε πτώση της αρτηριακής πίεσης δρώντας θετικά τόσο στην καρδιά όσο και στα στεφανιαία αγγεία. Οι θετικές επιπτώσεις είναι εμφανείς για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα κυρίως σε ηλικιωμένους.

Δερματοπάθειες

Η λουτροθεραπεία αλλά και η πηλοθεραπεία βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως είναι το έκζεμα, η νεανική ακμή, η ψωρίαση, οι τοπικές δερματίτιδες και το πρήξιμο από διάφορες αιτίες.

Οι ιδανικότερες πηγές για δερματοπάθειες είναι οι θειούχες. Επιπλέον, η έκθεση στον ήλιο μειώνει την συμπτωματολογία των ασθενειών του δέρματος.

Τραυματισμοί και εκφυλιστικές εκβάσεις τραυμάτων

Οι ιαματικές πηγές είναι ιδανικές ως αποθεραπεία από κάποιο τραύμα και έχουν ιδιαίτερα ευεργετικές συνέπειες σε κατάγματα, διαστρέμματα αλλά και αγκυλώσεις τραυματισμένων μελών. Βέβαια, σε περίπτωση που τα

τραύματα είναι ακόμα ανοιχτά, τα ιαματικά λουτρά απαγορεύονται αυστηρά. Τα ιαματικά λουτρά λειτουργούν σαν εναλλακτική φυσικοθεραπεία στην περίπτωση των καταγμάτων και έχουν καλύτερα αποτελέσματα από την παραδοσιακή μέθοδο. Επειδή ο ασθενής είναι μέσα στο νερό καταπονείται λιγότερο και λόγω της θέρμης του νερού χαλαρώνει σε μεγαλύτερο βαθμό βοηθώντας την γρηγορότερη επαναφορά του τραυματισμένου μέλους.

Ημικρανίες και πονοκέφαλοι

Ένα άτομο που πάσχει από ημικρανίες και πονοκεφάλους μπορεί να βοηθηθεί από τα ιαματικά λουτρά μόνο αν δεν προέρχονται από κάποια οργανική πάθηση. Με άλλα λόγια αν οι ημικρανίες δημιουργούνται από άγχος και κακό τρόπο ζωής, οι πάσχοντες μπορούν να χαλαρώσουν και να ευεργετηθούν πολύ από μια λουτροθεραπεία. Η ηρεμία μπορεί να εξαλείψει και τους πονοκεφάλους λόγω ψυχικής κούρασης σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ισχιαλγίες, Οσφυαλγίες, Δισκοπάθεια

Οι ζεστές ιαματικές πηγές είναι βάλσαμο για τις συγκεκριμένες παθήσεις. Το θερμό νερό μαζί ενδεδειγμένη άσκηση κατά τη διάρκεια της λουτροθεραπείας έχουν παρατεταμένα πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μήνες μετά των λουτρεθεραπειών.ΜυαλγίεςΜια ιαματική πηγή με μεγάλη περιεκτικότητα αλάτων μπορεί να μειώσει αισθητά τους μυϊκούς πόνους αν και το αποτέλεσμα είναι παροδικό. Οι λουτροθεραπείες βοηθούν μυαλγίες προερχόμενες από μυϊκές κακώσεις, αρθριτικές παθήσεις ή μυοπάθειες. Οι πόνοι μειώνονται αισθητά, αν και παροδικά, στην περίπτωση που ο ασθενής επισκεφτεί ιαματικά λουτρά που περιέχουν υψηλές ποσότητες αλάτων. Η λουτροθεραπεία ενδείκνυται για μυαλγίες που είναι αποτέλεσμα είτε κακώσεων των μυών είτε αρθριτικών εκδηλώσεων ή μυοπαθειών.

Παθήσεις νευρικού συστήματος

Ο θερμαλισμός βοηθά παθήσεις των κεντρικών και περιφερικών νεύρων που εκδηλώνονται και ως μυαλγίες. Μερικές από αυτές τις ασθένειες είναι η νευραλγία, οι νευρίτιδες και οι πολυνευροπάθειες. Οι μεταλλικές ιαματικές πηγές μέτριας θερμότητας ή φυσιολογικής θερμοκρασίας είναι οι καταλληλότερες για τέτοιες περιπτώσεις. Η καλύτερη και ταχύτερη αποκατάσταση των βλαβών προϋποθέτει συνδυασμό λουτροθεραπείας και παραδοσιακής φυσικοθεραπείας. Στην περίπτωση των εγκεφαλικών επεισοδίων, και ειδικά αν έχουν αφήσει σωματική αναπηρία, η λουτροθεραπεία είναι χρησιμότερη.

Παθήσεις ουροποιητικού

Τα ιαματικά λουτρά ωφελούν παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος αλλά μόνο σε περιπτώσεις λιθιάσεων και κολικών και όχι σε συστημικές παθήσεις όπως είναι η νεφρίτιδα. Μεγάλη σημασία στις ουροποιητικές νόσους έχει και η παράλληλη ποσιθεραπεία δηλαδή η χορήγηση μεγάλων ποσοτήτων υγρών από το στόμα.
Παθήσεις αναπνευστικού

Τις αναπνευστικές παθήσεις όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το βρογχικό άσθμα, η λουτροθεραπεία μέσω της εισπνοθεραπείας είναι ιδανική για να συμπληρώσει τη φαρμακευτική αγωγή που χορηγεί ο γιατρός. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ουσίες που εκρήγνυνται από τις ιαματικές πηγές κατά τη διάρκεια της εισπνοθεραπείας δρουν βλενολυτικά προκαλώντας άφθονη απόχρεμψη και έτσι ο ασθενής ανακουφίζεται. Οι θειούχες πηγές που βγάζουν ατμούς είναι οι πιο κατάλληλες.

Παχυσαρκία

Ο μοναδικός τρόπος που τα ιαματικά λουτρά δρουν στην περίπτωση αυτή είναι μέσω της άσκησης μέσα στο νερό, της δίαιτας και του τρόπου ζωής που ακολουθούν όσοι επισκέπτονται τα ιαματικά λουτρά.

Ρευματικά νοσήματα

Ικανοποιητικά αποτελέσματα έχουν τα θερμά νερά των ιαματικών πηγών στους ρευματισμούς, στη ρευματοειδή και παραμορφωτική αρθρίτιδα, στη σπονδυλοαρθρίτιδα και στη ραχίτιδα. Συνδυασμένα με φαρμακευτική αγωγή και άσκηση μειώνουν τους πόνους για μεγάλο χρονικό διάστημα και χαλαρώνονται οι αρθρώσεις.

Παθήσεις κυκλοφορικού

Τα θερμά ιαματικά λουτρά μπορούν να συμβάλλουν μόνο στην αντιμετώπισή του.