Ιαματικοί πόροι με ξεχωριστή ταυτότητα της Γεωγιας Χαλατση

0

Ιαματικοί πόροι με ξεχωριστή ταυτότητα

Έτοιμοι πλέον να συμβάλλουν στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της Ηπείρου είναι οι ιαματικοί πόροι, με το έργο Alternative Tourism – ALΤTOUR, να προσφέρει σημαντικά «εργαλεία» στην προβολή και την στρατηγική μάρκετινγκ που μπορούν να αξιοποιήσουν οι δήμοι και οι εμπλεκόμενοι φορείς, για την ανάδειξη των ιαματικών πηγών.

Με τις παρεμβάσεις αναβάθμισης των ιαματικών πηγών σε Κόνιτσα, Άρτα και Πρέβεζα να προχωρούν, το συγκεκριμένο έργο, που υλοποιεί ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, έρχεται να ενισχύσει την προβολή των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων, αλλά και να τους δώσει μια ξεχωριστή ταυτότητα σε κάθε περιοχή. Για παράδειγμα, για τις πηγές Αμαράντου, ο τίτλος που δόθηκε είναι «Ανάσα υγείας και ευεξίας», ενώ για τις πηγές Πρέβεζας «Στα βήματα της ιστορίας». Αυτό προέκυψε από τη μελέτη τεκμηρίωσης που προηγήθηκε, με στόχο να αναζητηθούν και να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, αφού το συγκεκριμένο έργο αφορά την προβολή και τουριστική αξιοποίηση των ιαματικών πόρων των δήμων Κόνιτσας, Άργους Ορεστικού, Άρτας, Αμυνταίου, Γρεβενών, Ζακύνθου και Πρεβέζης.
Στη σχετική ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος στα Γιάννενα την προηγούμενη εβδομάδα, τονίστηκε πως το έργο, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020, αποσκοπεί στην ενίσχυση του ιαματικού τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Αλβανίας μέσω της ενσωμάτωσης των ιαματικών πόρων της περιοχής εφαρμογής στο ευρύτερο πλαίσιο των υφιστάμενων συγκριτικών πλεονεκτημάτων των κατά τόπους περιοχών ώστε αυτοί να ενταχθούν στα πακέτα εκδρομικών διαδρομών
Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Γ.Γ. του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας αναφέρθηκε στη στρατηγική που ακολουθεί ο Σύνδεσμος ως προς την περαιτέρω ανάδειξη των ιαματικών πηγών της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και στο πρόγραμμα επιμόρφωσης αιρετών και ειδικών συνεργατών της τοπικής αυτοδιοίκησης που αποτελεί τμήμα του έργου.
«Ο ιαματικός τουρισμός εδώ στην Ήπειρο περπατάει καλά και σε 1-2 χρόνια φαντάζομαι ότι θα έχουμε ολοκληρωμένα τουριστικά πακέτα και θα μπορούμε να λέμε ότι ο τουρισμός της Ηπείρου θα πάρει τα οφέλη και από τον ιαματικό τουρισμό. Αυτού του είδους του τουρισμού το έχει ανάγκη η χώρα, το “ήλιος και θάλασσα” είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα, έδωσε πλούτο και θα συνεχίσει να φέρνει πλούτο στη χώρα, αλλά οφείλουμε να εμπλουτίσουμε το προϊόν», τόνισε
Όπως τόνισε ο επικοινωνιολόγος Χριστόφορος Εδιάρογλου, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας αναδείχθηκε ως μεγάλο πλεονέκτημα για την περιοχή και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, δημιουργήθηκε η βάση για την ιδιαίτερη ταυτότητα σε κάθε ιαματική πηγή και στην γύρω από αυτή στην περιοχή, ενώ διαμορφώθηκαν τουριστικά πακέτα, τα οποία θα προταθούν στους επαγγελματίες και επισκέπτες, όπως και συγκεκριμένη επικοινωνιακή στρατηγική για κάθε περιοχή, με μια από τις βασικές προσπάθειες να αφορά τη «διόρθωση» της εκτίμησης ετών πως οι ιαματικές πηγές αφορούν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Στη συνέχεια, στελέχη της ομάδας υλοποίησης των δράσεων δημοσιότητας του έργου, ανάμεσά τους η διευθύνων σύμβουλος της Butterfly Communication, επικοινωνιολόγος Ρόζα Εδιάρογλου, και η πολιτισμολόγος Δήμη Τζιβοπούλου, παρουσίασαν τους επικοινωνιακούς στόχους και τα μέσα δημοσιότητας του έργου.
Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν προσχέδιο marketing, ψηφιακά φυλλάδια προβολής των ιαματικών πόρων, βίντεο προβολής των ιαματικών πόρων, προβολή των ιαματικών πόρων στα social media, τουριστικός οδηγός άυλου πολιτισμού και εξειδικευμένα τουριστικά πακέτα τουρισμού υγείας – ευεξίας για τις περιοχές εφαρμογής του έργου.
Στην ολοκλήρωση της παρουσίασης, ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος τόνισε την κρισιμότητα του έργου ως προς την ανάδειξη των ιαματικών πηγών και τη συμβολή τους στη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού των περιοχών εφαρμογής όσο και τη χρησιμότητα των δράσεων δημοσιότητας για την πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μερών αλλά και του γενικού κοινού.