ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ

0

Γιώργος Κοτρωνιάς: Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των πηγών — Τι πρέπει να γίνει – προτάσεις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ-ΝΔ

«Πέραν πιέσεων και παρεμβάσεων, που μπορούν να ασκήσουν, στις εθνικής σημασίας ιαματικές πηγές δεν έχουν λόγο και αρμοδιότητα οι Δήμοι της περιοχής»,

σημειώνει ο κύριος Κοτρωνιάς για τις πηγές που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ έχουν λόγο και αρμοδιότητα οι Δήμοι της περιοχής.

Τι πρέπει να γίνει – προτάσεις

Για τα Καμένα Βούρλα έχω ήδη υποβάλει πρόταση στο ΤΑΙΠΕΔ να γίνει ο επί σειρά ετών συνεχώς αναβαλλόμενός διαγωνισμός για το Γαλήνη με ρήτρα στο συμβόλαιο ότιο ανάδοχος που θα αναλάβει το Γαλήνη θα υποχρεούται να λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και το θεραπευτήριο του Ιπποκράτη (ο οποίος δίνει ζωή σε όλα τα μικρά ξενοδοχεία των Καμένων Βούρλων). Ειδάλλως ας προχωρήσουν ένα διαγωνισμό για τον Ιπποκράτη με ρήτρα ότι μόλις ανακηρυχθεί ανάδοχος για το ¨Γαλήνη¨ θα σταματήσει η σύμβαση αυτή, έτσι ώστε να σταματήσει για το διάστημα αυτό ο μαρασμός των μικρών ξενοδοχείων της περιοχής.

Για τις Θερμοπύλες που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην εύρεση επενδυτού για την αξιοποίηση με τρεις άξονας ιαματικό, ιστορικό και πολιτιστικό με βάση τις αμφικτιονίες και έχω καταθέσει γι’ αυτό σχετική πρόταση για την δημιουργία του πλανητικού χωριού (ενός κέντρου διεθνούς διπλωματίας κατά τα πρότυπα της αρχαίας αμφικτιονίας των Θερμοπυλών της Πυλαίας αμφικτιονίας).

Για τα Λουτρά Υπάτης, πρέπει να προχωρήσει η αξιοποίηση του «Ξενία» σε συνεργασία με τους τοπικούς ξενοδόχους και συγχρόνως να αξιοποιηθεί και δεύτερη ιαματική πηγή που βρίσκεται στην άκρη του οικισμού.

Για το Πλατύστομο, πρέπει, πολύ σύντομα και συνδυαστικά με άλλους τουριστικούς και ιαματικούς προορισμούς σε συνεργασία με την τράπεζα η οποία έχει στην κατοχή της αυτή τη στιγμή τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, να προχωρήσουν σε εύρεση επενδυτή και να προχωρήσουν στην αξιοποίηση για ποσιθεραπεία του ονομαστού νερού Πλατυστόμου.

Για τις πηγές Καλλίδρομου (Ψωρονέρια), ως βουλευτής ζήτησα από την ΕΤΑΔ (εταιρεία ακινήτων Δημοσίου), να γίνει μία νέα, ή να ενεργοποιηθεί εκ νέου η από τον Αύγουστο του 2014 υπογεγραμμένη σύμβαση παραχώρησης για 25 χρόνια στον Δήμου Λαμιέων.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση του Υπουργείου Τουρισμού για την ίδρυση της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία Ιαματικές Πήγες Ελλάδος ΙΠΕ Α.Ε , πολύ σύντομα θα πω , ότι , επειδή συμμετείχα ως δήμαρχος στο σύνδεσμο Δήμων ιαματικών πηγών Ελλάδος γνωρίζω τα προβλήματα ,τις καθυστερήσεις, την δυσκολία αναγνώρισης των πηγών, την δυσκολία χρηματοδότησης μελετών και αναπτυξιακών προτάσεων και γι’ αυτό η ίδρυση μίας ανώνυμης εταιρίας από το Υπουργείο Τουρισμού, θεωρώ ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση ώστε με ένα ευέλικτο σχήμα να προωθηθούν σύντομα όλες οι αναγνωρίσεις όλων των ιαματικών πηγών και να δοθεί η δυνατότητα να γίνεται σύντομα παραγωγή μελετών ,επενδυτικών σχεδίων ,κατασκευή έργων και εν γένει μόχλευση κεφαλαίων και ειδικά των ιαματικών πηγών εθνικής σημασίας. Το πρόβλημα θα μπορούσε να προκύψει για τις τοπικού ενδιαφέροντος πηγές που τις εκμεταλλεύονται οι δήμοι της χώρας.

Όμως κατά πληροφορίες μου μετά από συζήτηση μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού και του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών, συμφωνήθηκε (και υπάρχει απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του συνδέσμου) ότι, όταν υπάρχει ειδικό σήμα λειτουργίας, να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου η ιαματική πηγή να ενταχθεί στην ΙΠΕ Α.Ε και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα πρέπει εντός τριών μηνών από την ψήφιση του νόμου, τα δημοτικά συμβούλια να πάρουν αποφάσεις ότι θέλουν να αξιοποιήσουν τις πηγές τους και στη συνέχεια θα έχουν τρία χρόνια περιθώριο προκειμένου να καταθέσουν οικονομοτεχνική μελέτη αξιοποίησης στην ΙΠΕ Α.Ε και πέντε χρόνια για να ολοκληρώσουν τις εργασίες δηλαδή θα έχουν περιθώριο οχτώ ετών από την ψήφιση του νόμου.

Με δεδομένο αυτό νομίζω ότι ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για την γρήγορη αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της χώρας μας», καταλήγει ο κύριος Κοτρωνιάς.

itnnews.gr