TA NEA ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

0

Ιαματικός τουρισμός στην Ξάνθη: Τα λουτρά της κοιλάδας του ορεινού οικισμού των Θερμών

10:08, 23.02.202

Λουτρά μέσα στη φύση – Tα λουτρά της Ποταμιάς στη Νέα Κεσσάνη του δήμου Αβδήρων και τα λουτρά στην ορεινή κοινότητα Θερμών του δήμου Μύκης, προσελκύσουν πλήθος επισκεπτών

Ένας σημαντικός θησαυρός είναι από αιώνες κρυμμένος στα έγκατα της ξανθιώτικης γης. Πρόκειται για το πλούσιο γεωθερμικό της πεδίο, το οποίο σε δυο τουλάχιστον περιπτώσεις έχει αξιοποιηθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση με τη δημιουργία υποδομών για τη λειτουργία ιαματικών λουτρών.

Τα λουτρά της Ποταμιάς στη Νέα Κεσσάνη του δήμου Αβδήρων και τα λουτρά στην ορεινή κοινότητα Θερμών του δήμου Μύκης, προσελκύσουν πλήθος επισκεπτών καθώς διακρίνονται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, προσφέροντας ταυτόχρονα μια σημαντική εναλλακτική μορφή τουρισμού.

Τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται μια συστηματική προσπάθεια για την αναβάθμιση των υποδομών και τη βελτίωση των λουτρικών εγκαταστάσεων με την κατασκευή καινούργιων ξενώνων και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, καθώς γίνεται αντιληπτή η μεγάλη συνεισφορά των ιαματικών πηγών στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ιαματικών λουτρών στην κοιλάδα του ορεινού οικισμού των Θερμών που πλέον προσελκύουν Έλληνες και ξένους, άτομα κάθε ηλικίας, που γοητεύονται από την ομορφιά της φύσης. Η αίσθηση πως μπορείς να κάνεις υπαίθρια ιαματικά λουτρά, απολαμβάνοντας τη φυσική ομορφιά και αντικρίζοντας απέναντί σου τις κατάφυτες πλαγιές της οροσειράς της Ροδόπης, γοητεύει κάθε επισκέπτη προσφέροντας μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας.

Τα ιάματα της φύσης και ο καπνός

Η κοινότητα των Θερμών περιλαμβάνει τέσσερεις ορεινούς πομακικούς οικισμούς, τις Άνω Θέρμες, τις Μέσες Θέρμες, τις Κάτω Θέρμες και τα Λουτρά Θερμών. Είναι οικισμοί χτισμένοι μέσα στη φύση κατά μήκος χειμάρρων και ρεμάτων, όπου αναβλύζει θερμό νερό. Στην πλειονότητά τους, οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την υλοτομία και κυρίως την καπνοκαλλιέργεια.

Οι Πομάκοι καλλιεργούν μια εξαιρετική ποικιλία καπνού, τον μπασμά, που συγκαταλέγεται στις καλύτερες του κόσμου. Μάλιστα, λόγω έλλειψης καλλιεργήσιμης έκτασης εκμεταλλεύονται κάθε σπιθαμή γης. Ο επισκέπτης θα συναντήσει μικρά καπνοχώραφα σε λωρίδες γης δίπλα στις όχθες των παραποτάμων ή πάνω στις απότομες βουνοπλαγιές. Κατά μήκος του δρόμου, αίσθηση προκαλούν ακόμα τα ξύλινα ξηραντήρια ή «κρεβάτια» όπου τοποθετούνται το καλοκαίρι οι αρμαθιές των φύλλων καπνού ή αλλιώς «κιουστένια» προκειμένου να γίνει η ξήρανσή τους με φυσικό τρόπο. Αυτές οι αγροτικές εικόνες «ξεδιπλώνονται» μπροστά στα μάτια του επισκέπτη καθώς διασχίζει τον δρόμο που οδηγεί από τον Εχίνο στους οικισμούς των Θερμών και στα ομώνυμα ιαματικά λουτρά της περιοχής, η λειτουργία των οποίων πρόσφερε νέες ευκαιρίες επαγγελματικής ενασχόλησης στους ντόπιους κατοίκους.

Η ζωή στα Πομακοχώρια κυλά σε άλλους ρυθμούς

Είναι γεγονός πως η ζωή στα Πομακοχώρια της Ξάνθης κυλά σε άλλους ρυθμούς, πιο ήρεμους. Η περιοχή είναι ιδιαίτερη, με τις δικές της συνήθειες, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της. Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά βρίσκονται και τα ιαματικά λουτρά Θερμών. Απέχουν 45 χλμ. από την πόλη της Ξάνθης και λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Η ιστορία αναφέρει πως στις φυσικές μπανιέρες με το ιαματικό νερό που δημιουργούνται στις πλαγιές των λόφων, οι Πομάκοι έβαζαν στο παρελθόν τα αιγοπρόβατά τους για να τα γιατρέψουν από ορθοπεδικά και άλλα προβλήματα. Μάλιστα, στην περιοχή είναι καταγεγραμμένες πάνω από 40 πηγές όπου αναβλύζει ιαματικό νερό.

Στις μέρες μας, τα ιαματικά λουτρά Θερμών αποτελούν πόλο έλξης δεκάδων επισκεπτών από ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη Θεσσαλονίκη και περιοχές της νότιας Βαλκανικής.

Λουτρά μέσα στη φύση

Από τις πιο ιδιαίτερες εμπειρίες είναι τα λουτρά στις υπαίθριες ατομικές δεξαμενές (μπανιέρες) που διαμορφώθηκαν τα δυο τελευταία χρόνια και προσελκύουν δεκάδες επισκέπτες όλους του μήνες του έτους κυρίως όμως την Άνοιξη και το Καλοκαίρι, όπου η ομορφιά της φύσης είναι καθηλωτική.

Η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται από τους 30 έως και 53 βαθμούς Κελσίου. Είναι νερά μικρής περιεκτικότητας σε άλατα, περιέχουν σημαντική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, λίγο μεθάνιο και καθόλου υδρόθειο. Τα λουτρά ενδείκνυνται για νοσήματα του μυοσκελετικού, αγγειακού και νευρικού συστήματος αλλά και για δερματικές παθήσεις.

Στην κεντρική πλατεία των Θερμών υπάρχει το κλειστό υδροθεραπευτήριο, ενώ λειτουργούν ξενώνες με ενοικιαζόμενα δωμάτια που κάποια διαθέτουν κλειστή πισίνα με ιαματικό νερό για λουτροθεραπεία. Επίσης, υπάρχουν ταβέρνες όπου ο επισκέπτης μπορεί να γευθεί παραδοσιακές νοστιμιές και κυρίως εκλεκτά κρέατα χάρη στην κτηνοτροφία που είναι αναπτυγμένη στην περιοχή.

Ένας μικρός χριστιανικός ναός απέναντι από ένα μουσουλμανικό τζαμί μαρτυρούν την πάντα ειρηνική συνύπαρξη των δυο θρησκευτικών κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, αλλά και τον σεβασμό που οφείλουν να επιδεικνύουν όλοι στους κατοίκους δυο διαφορετικών πολιτισμών που χρόνια τώρα πορεύονται μαζί.

Μπορεί η περιοχή των ιαματικών λουτρών στις Θέρμες να μην είναι ιδιαίτερα τουριστικά ανεπτυγμένη, σε σύγκριση με αντίστοιχες περιοχές της Ελλάδας, ωστόσο διαθέτει μια δική της γοητεία, όπου τα ιάματα της φύσης προσφέρονται απλόχερα και το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από μια μοναδικότητα που σε γοητεύει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΒΤΑ: Σημαντικό Ενδιαφέρον Για Τον Ιαματικό Τουρισμό Καταγράφηκε Το 2022 Στη Βουλγαρία

22 Φεβρουαρίου, 2023

Ειδήσεις

Το 2022 καταγράφηκε σημαντικό ενδιαφέρον για τον ιαματικό τουρισμό στη Βουλγαρία, σύμφωνα με το βουλγαρικό υπουργείο Τουρισμού.

Σύμφωνα με συνοπτικά στοιχεία του Integrated Tourism Information System, πάνω από το 13% των τουριστικών εγγραφών στη Βουλγαρία ήταν σε πολλούς δήμους της χώρας, μεταξύ άλλων το Βέλιγκραντ, τη Χισάρια, Σαντάνσκι, Πάβελ Μπάνια.

Το πραγματικό μερίδιο του ιαματικού τουρισμού είναι πολύ υψηλότερο, καθώς αυτός προσφέρεται επίσης σε κύρια παραθαλάσσια και ορεινά θέρετρα, καθώς και σε πολλούς άλλους προορισμούς στο εσωτερικό της χώρας, όπου μπορούν να λάβουν μέρος διαφορετικές μορφές τουρισμού και να συνδυαστούν με επιτυχία, υπογραμμίζει το υπουργείο Τουρισμού

Στους περισσότερους από τους καταγεγραμμένους δήμους, το μερίδιο των Βούλγαρων τουριστών ξεπέρασε το 90%. Ο συνολικός αριθμός ξένων τουριστών για τους καταγεγραμμένους δήμους ήταν πάνω από 70.000.

Οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες ήταν από τη Βόρεια Μακεδονία, το Ισραήλ, τη Ρουμανία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Σερβία, μεταξύ άλλων.

Το ενδιαφέρον για τον ιαματικό τουρισμό προέρχεται από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τουρίστες νεότερων ηλικιών συνοδεύουν τον ιαματικό τουρισμό συνήθως με αναψυχή και χαλάρωση και τουρίστες μεγαλύτερων ηλικιών τον επιλέγουν για βελτίωση της υγείας τους. Σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία από τους 15 βουλγαρικούς δήμους, το υψηλότερο μερίδιο των τουριστών (32%) ήταν ηλικίες 45 και 59 ετών.

Λέσβος: Ξεκινά η αξιοποίηση της ιαματικής πηγής Πολιχνίτου

Η σύμβαση για την αξιοποίηση της ιαματική πηγής Πολιχνίτου “Ιπποκράτης”, υπεγράφη σήμερα, από το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο και τον εκπρόσωπο της επενδυτικής εταιρίας, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στον ιαματικό τουρισμό και στον τουρισμό υγείας και ευεξίας της Δυτικής Λέσβου.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι, “με την εξέλιξη αυτή επισφραγίζει την αξιοποίηση των αναγνωρισμένων πλέον ιαματικών πηγών, των ακινήτων στο οποίο εντοπίζονται και την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών (κτίσματα λουτρών και ξενώνα), μετά από χρόνια που βρίσκονταν σε απαξίωση“.

Να θυμίσουμε ότι μοναδικός μειοδότης στον διεθνή διαγωνισμό αξιοποίησης των πηγών Πολιχνίτου που προκήρυξε ο δήμος ήταν   εταιρία  Τ.K.C. AE, πρόεδρος στην οποία είναι ο Πολιχνιάτης  Θεόδωρος Κούσκος και η πρόταση περιλαμβάνει τη μίσθωση 4 ακινήτων, που βρίσκονται στον χώρο, και του ιαματικού πόρου των 15 κυβικών ανά ώρα, από τις θερμότερες πήγες της ΕυρώΘερμοπύλες: Το ιστορικό «Μολών Λαβέ» και οι ιαματικές πηγές που θεράπευαν τους Σπαρτιάτες

=======================================

Θερμοπύλες: Το ιστορικό «Μολών Λαβέ» και οι ιαματικές πηγές που θεράπευαν τους Σπαρτιάτε

Τα λουτρά Θερμοπυλών βρίσκονται 15 χλμ. από την πόλη της Λαμίας. Η περιοχή είναι γνωστή από τη μάχη των Θερμοπυλών μεταξύ Ελλήνων και Περσών το 480 π.Χ. Δίπλα στο δρόμο βρίσκεται το άγαλμα του Λεωνίδα και ο ιερός λόφος, όπου έπεσαν μαχόμενοι ο Λεωνίδας με τους 300 Σπαρτιάτες και τους 700 Θεσπιείς.

Κατά τη μυθολογία, ο Ήφαιστος, μετά από παράκληση της θεάς Αθηνάς, δημιούργησε τις πηγές για να πλένεται και να ανακτά τις δυνάμεις του ο Ηρακλής μετά τους άθλους του.
========================

Το Πειρατολόγιο στα Ιαματικά Λουτρά Θερμών

Στην ορεινή Ξάνθη και συγκεκριμένα στον δήμο Μύκης βρίσκεται κρυμμένος ένας πραγματικός θησαυρός, ένα πλούσιο γεωθερμικό της πεδίο!

Τα λουτρά στην ορεινή κοινότητα Θερμών του δήμου Μύκης προσελκύουν πλήθος επισκεπτών καθώς διακρίνονται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, προσφέροντας ταυτόχρονα μια σημαντική εναλλακτική μορφή τουρισμού.

Η κοινότητα των Θερμών περιλαμβάνει τέσσερεις ορεινούς οικισμούς, τις Άνω Θέρμες, τις Μέσες Θέρμες, τις Κάτω Θέρμες και τα Λουτρά Θερμών. Είναι οικισμοί χτισμένοι μέσα στη φύση κατά μήκος χειμάρρων και ρεμάτων, όπου αναβλύζει θερμό νερό από 46 πηγές.

Η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται από τους 40 έως και 53 βαθμούς Κελσίου και είναι πόσιμο. Είναι νερά μικρής περιεκτικότητας σε άλατα, περιέχουν σημαντική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, λίγο μεθάνιο και καθόλου υδρόθειο. Τα λουτρά ενδείκνυνται για νοσήματα του μυοσκελετικού, αγγειακού και νευρικού συστήματος αλλά και για δερματικές παθήσεις.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τον επίγειο θησαυρό της ορεινής Ξάνθης:

======================

Πώς είναι σήμερα η Στέλλα Γεωργιάδου: Δείτε τη με μαγιό σε ιαματικά λουτρά [φωτο]

Μαρ 15, 2023

Ήταν το όνειρο κάθε άντρα την δεκαετία του 90, αφού όχι μόνο με την φωνή της αλλά και με την ομορφιά της μάγευε πολλούς.

Τα χρόνια πέρασαν και η αοιδός αποφάσισε εδώ και καιρό να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και να ζήσει μία πιο ήρεμη ζωή.

Πώς είναι όμως σήμερα και τι κάνει η Στέλλα Γεωργιάδου;

Η τραγουδίστρια πλέον μένει μόνιμα στην Κύπρο και ασχολείται με κάτι εντελώς διαφορετικό από το τραγούδι, αφού διαθέτει το δικό της ταξιδιωτικό blog.

Η Στέλλα Γεωργιάδου ποζάρει σήμερα στην Βουδαπέστη, κάνοντας μπάνιο στα ιαματικά λουτρά της πόλης και όπως βλέπετε αν και έχει μεγαλώσει συνεχίζει να μην περνά απαρατήρητη και μπράβο της.

===========================================

Αιδηψός: Για να την επισκέπτονταν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, κάτι ήξεραν

Αν κάποιος ακούσει τη λέξη «Αιδηψός» θα σκεφτεί αμέσως «ιαματικά λουτρά». Και από τη στιγμή που θα σκεφτεί τα ιαματικά λουτρά, θα συνδυάσει τον τόπο με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, εξαφανίζοντας από το μυαλό του την νεολαία.

Κάτι τέτοιο, όμως, θα είναι λάθος, γιατί η Αιδηψός κερδίζει έδαφος και στις νεότερες ηλικίες πλέον, αλλάζοντας ή εκσυγχρονίζοντας το προφίλ της.

Αξίζει, επομένως, να την επισκεφθεί κανείς, στην Εύβοια, για να σχηματίσει ιδία άποψη για τον τόπο που κάποτε επισκέπτονται μέχρι και Ρωμαίοι αυτοκράτορες. Είναι δυνατόν να μην πάμε εμείς;

Με περισσότερες από 60 ιαματικές πηγές, οι οποίες βγάζουν σταθερά θερμό νερό όλο τον χρόνο χάρη στο ρήγμα του Βόρειου Ευβοϊκού, είναι απολύτως λογικό η Αιδηψός να αποτελεί επί δεκαετίες τον πιο πιστό προορισμό για ανθρώπους της τρίτης

Αριδαία: Τον τσάκωσαν για ναρκωτικά χάπια και διαπίστωσαν πως κυκλοφορούσε με στοιχεία άλλου και είχε κηρυχθεί ανεπιθύμητος στη χώρα

Συνελήφθη χθες (17 Μαρτίου 2023) το απόγευμα στην Αριδαία, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Αριδαίας, ένας αλλοδαπός άνδρας, καθώς στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν

  • 271 ναρκωτικά δισκία, για τα οποία δεν διέθετε την απαιτούμενη ιατρική συνταγή,
    • πλήθος εξειδικευμένων διαρρηκτικών εργαλείων,
    • το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ και
    • 2 κινητά τηλέφωνα.

Κατά τον αστυνομικό έλεγχο κατείχε και υπέδειξε δελτίο ταυτότητας, διαβατήριο και άδεια ικανότητας οδήγησης αλλοδαπών Αρχών, που ανήκαν σε άλλο άτομο.

Επίσης προέκυψε ότι σε βάρος του έχει επιβληθεί το μέτρο απαγόρευσης εισόδου σε χώρα Schengen και είναι εγγεγραμμένος στον εθνικό κατάλογο ανεπιθύμητων αλλοδαπών. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αλμωπίας.

=====================================================

 Θρυλικό πανδοχείο με ιαματικά λουτρά στην Ιαπωνία παραδέχεται ότι άλλαζε νερό κάθε 6 μήνες! Βακτήρια 3.700 φορές πάνω από το κανονικό

Το Daimaru Besso inn στην Ιαπωνία (instagram/daimarubesso)

Ένα παραδοσιακό πανδοχείο στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, το οποίο λειτουργεί εδώ και έναν αιώνα, άλλαζε το νερό του μπάνιου του μόνο δύο φορές το χρόνο, με αποτέλεσμα τα επίπεδα βακτηρίων λεγεωνέλλας να ξεπερνούν κατά 3.700 φορές τα τυπικά όρια, δήλωσαν την Παρασκευή οι τοπικοί αξιωματούχοι

Το πανδοχείο Daimaru Besso στο Chikushino, στο νομό Φουκουόκα, στην ιστοσελίδα του οποίου αναφέρεται ότι μεταξύ των παλαιότερων επισκεπτών περιλαμβάνεται ο αυτοκράτορας Χιροχίτο, μεταθανάτια γνωστός ως αυτοκράτορας Showa, είναι ύποπτο ότι παρέχει ψευδείς πληροφορίες σχετικά με το πόσο συχνά αλλάζει το νερό του μπάνιου. Η τοπική νομοθεσία λέει ότι οι ιαματικές πηγές πρέπει να αλλάζουν το νερό του μπάνιου τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Το πανδοχείο ζήτησε συγγνώμη στον ιστότοπό του για την πρόκληση ανησυχιών, ενώ σημείωσε ότι επανέλαβε τη λειτουργία του κύριου κοινού λουτρού του από τα τέλη Δεκεμβρίου, αφού πληρούσε τις προδιαγραφές υγιεινής.

Σύμφωνα με τη νομαρχιακή κυβέρνηση της Φουκουόκα, η υπόθεση ήρθε στο φως μετά τη διαπίστωση ότι βακτήρια λεγεωνέλλας προκάλεσαν την ασθένεια ενός ατόμου, το οποίο είχε επισκεφθεί πολλές τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων και το Daimaru Besso.

Δευτέρα, 27-Φεβ-2023 20:26

Βουλγαρία: Σχεδόν 1,1 εκατ. τουριστικές κρατήσεις μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2022 και 17ης Φεβρουαρίου 2023

============================================================

Μια ξεχωριστή αθλητική διοργάνωση φιλοξενεί ο χώρος των Ιαματικών Λουτρών Λαγκαδά την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023.

Ο λόγος για τον Περιφερειακό Ανώμαλο Δρόμο του ΣΕΓΑΣ, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία του ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης, του Δήμου Λαγκαδά, της Δημοτικής Επιχείρησης Εκμετάλλευσης Ιαματικών Πηγών Λαγκαδά και της ΥΚΠΑΑΠ.

Στους αγώνες που θα διεξαχθούν από τις 10.30 έως τις 13.15 στον χώρο των Λουτρών Λαγκαδά, θα συμμετέχει πλήθος αθλητών και αθλητριών από τα σωματεία της Κεντρικής Μακεδονίας, σε όλες τις αγωνιστικές κατηγορίες, δηλαδή από ανδρών γυναικών έως παιδιά οκτώ ετώ

Η χειμερινή τουριστική περίοδος στη Βουλγαρία προχωρά με επιτυχία μέχρι στιγμής, ανακοίνωσε σήμερα το βουλγαρικό υπουργείο Τουρισμού. Μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου 2022 και της 17ης Φεβρουαρίου 2023 οι τουριστικές κρατήσεις ανέρχονται σχεδόν σε 1,1 εκατομμύρια. Η αύξηση είναι 28% σε σύγκριση με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο και τα τελικά δεδομένα θα επηρεαστούν από τη διάρκεια της χιονοδρομικής περιόδου. Οι τουρίστες έχουν αυξηθεί κυρίως στις μεγαλύτερες πόλεις και στα θέρετρα με ιαματικά λουτρά.

Μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2022 και 17 Φεβρουαρίου 2023, ο μεγαλύτερος αριθμός κρατήσεων έγινε από Βούλγαρους τουρίστες (800.000), Έλληνες (43.000), Ρουμάνους (38.800), Τούρκους (29.000), Ισραηλινούς (28.000), Βρετανούς ( 28.000) και 20.000 τουρίστες από την Βόρεια Μακεδονία.

Το αξιοσημείωτο αυτής της χειμερινής περιόδου είναι η επιστροφή των Ελλήνων τουριστών μετά από μια μακρά περίοδο κατά την οποία λόγω της πανδημίας της Covid, οι Έλληνες δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν.

Χιονοδρομικά κέντρα

Σε αυτό το στάδιο το Μπάνσκο καταγράφει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Τον δήμο έχουν επισκεφτεί πάνω από 120.000 τουρίστες και υπάρχουν προϋποθέσεις η σεζόν να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

Οι Βούλγαροι τουρίστες αντιπροσωπεύουν το 35% του συνόλου των τουριστών στον δήμο του Μπάνσκο και οι ξένοι τουρίστες περίπου το 65%. Οι Έλληνες τουρίστες στον δήμο του Μπάνσκο ξεπέρασαν τις 22.000. Ρουμάνοι τουρίστες πάνω από 14.000, Βρετανοί τουρίστες πάνω από 9.000 και Ισραηλινοί τουρίστες πάνω από 9.000.

Ο δήμος Σάμοκοβ που περιλαμβάνει το θέρετρο Μπόροβετς φιλοξένησε σχεδόν 65.000 τουρίστες. Οι δήμοι Σμόλιαν και Τσεπελάρε, που περιλαμβάνουν το χιονοδρομικό κέντρο του Παμπόροβο, κατέγραψαν σχεδόν 58.000 τουρίστες. Για το Παμπόροβο και το Μπόροβετς η κορυφαία αγορά είναι η βουλγαρική, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον από τη Ρουμανία, την Ελλάδα, τη Σερβία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Ιαματικός Τουρισμός

Το υπουργείο κατέγραφε μεγαλύτερο ενδιαφέρον και για τον ιαματικό τουρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία για την περίοδο μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2022 και 17 Φεβρουαρίου 2023, πολλοί δήμοι της χώρας φιλοξένησαν συνολικά 216.000 τουρίστες και η αύξηση είναι κατά 40.000 σε σύγκριση με την προηγούμενη χειμερινή περίοδο

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ξεπέρασαν τα επίπεδα προ πανδημίας τα ιαματικά λουτρά της Αριδαίας – Νέες υποδομές για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών σχεδιάζει ο δήμος Αλμωπίας

Ρεκόρ επισκεψιμότητας κατέγραψαν τα Λουτρά Πόζαρ μέσα στο 2022. Τα φημισμένα ιαματικά λουτρά της Αριδαίας κατάφεραν να ανεβούν ακόμα πιο ψηλά στην προτίμηση των επισκεπτών, αναγκάζοντας τον δήμο Αλμωπίας να βάλει μπρος το σχέδιο για την επέκτασή τους.

Η λουτρόπολη με τα φυσικά σπα, που βρίσκεται δίπλα στο Λουτράκι Πέλλας, 13 χιλιόμετρα δυτικά της Αριδαίας, έχουν προ πολλού κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης, αποτελώντας πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συνδυάζουν τη λουτροθεραπεία με το όμορφο φυσικό περιβάλλον της κοιλάδας του ρέματος του Αγίου Νικολάου, στους πρόποδες του Καϊμάκτσαλαν. Σταθερά αποτελεί δημοφιλή προορισμό τεσσάρων μάλιστα εποχών, η καθεμία από τις οποίες έχει τη δική της ομορφιά, την άνοιξη και το φθινόπωρο με τα ιδιαίτερα χρώματα, το καλοκαίρι με τη δροσιά και τον χειμώνα με τα χιόνια στις εξωτερικές πισίνες με το καυτό νερό. Μετά τα δύσκολα χρόνια με τις απαγορεύσεις που επέβαλε η πανδημία, άρχισαν να διαγράφουν ανοδική πορεία και πλέον έχουν σπάσει τα κοντέρ.

«Η προσέλευση τα καλά χρόνια προ κορωνοϊού, το διάστημα 2018-19, ήταν 1,5 με 2 εκ. επισκέπτες στον χώρο της λουτρόπολης. Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει αυτό το νούμερο και το έχουμε ξεπεράσει. Είχαμε και μετά το τέλος της καραντίνας πολύ κόσμο, αλλά τώρα μιλάμε για κάτι μοναδικό», είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Αλμωπίας, Χρήστος Μπάτσης, ο οποίος χαρακτήρισε τα λουτρά «ένα στολίδι που έχει τη δική του ιστορία στο τουριστικό αποτύπωμα της Κεντρικής Μακεδονίας».

Αναβάθμιση και επέκταση

Προκειμένου να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες, ο δήμος έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών. «Αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε τις τουαλέτες, ενώ βγάλαμε άδεια για άλλες 20. Έχουμε τοποθετήσει καινούργια ερμάρια, γίνονται ανακατασκευές σε σκάλες με αντιολισθητικά μάρμαρα, βάζουμε νέα πλακάκια και γενικά αλλάζουμε ό,τι χρειάζεται σε υδραυλικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό. Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι ολοκληρώθηκε και λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός. Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από τη Δημοτική Επιχείρηση Λουτρών, για να υπάρχει σωστή αντιμετώπιση των τόσο πολλών επισκεπτών», ανέφερε ο δήμαρχος.

Παράλληλα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξημένη προσέλευση η διοίκηση του δήμου σχεδιάζει την επέκταση των εγκαταστάσεων. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε συζητήσεις με τους μηχανικούς για να αδειοδοτήσουμε και να κατασκευάσουμε νέες πισίνες. Ταυτόχρονα, είμαστε στη φάση σύνταξης και μίας οικονομοτεχνικής μελέτης που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής των Λουτρών για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια», τόνισε.

Αγκάθι η οδική πρόσβαση

Πέρα από το φυσικό περιβάλλον με τα δάση και τις περιπατητικές διαδρομές, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής συγκαταλέγονται τα πολλά μοναστήρια, όπως αυτά των Προμάχων και του Αρχαγγέλου, καθώς επίσης το κάστρο της Χρυσής, την αποκατάσταση του οποίου έχει χρηματοδοτήσει ο δήμος με 2 εκ. ευρώ, με τις εργασίες να έχουν ήδη αρχίσει, ώστε να καταστεί επισκέψιμο από την επόμενη χρονιά. Επιπλέον, διαθέτει πάρα πολλές διαδρομές για τζιπ, καθώς και μία πλαγιά στους Προμάχους, όπου γίνονται πανελλήνιοι και πανευρωπαϊκοί αγώνες αλεξίπτωτου πλαγιάς (παρά πέντε). Στην περιοχή, εξάλλου, τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει από ντόπιους και ξένους ιδιώτες επενδυτές νέες μονάδες φιλοξενίας με πολύ καλή σχέση ποιότητας – τιμής, ενώ λειτουργούν πολλά εστιατόρια, που προσφέρουν υψηλή γαστρονομία με τοπικά προϊόντα.

Μοναδικό αγκάθι για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής είναι η οδική πρόσβαση, καθώς δεν υπάρχει σύνδεση με την Εγνατία Οδό, ενώ οι επισκέπτες από Θεσσαλονίκη είναι υποχρεωμένοι να περάσουν από τον ανεπαρκή και συχνά επικίνδυνο δρόμο που διέρχεται από Χαλκηδόνα και Γιαννιτσά.

«Είμαστε ο μοναδικός νομός που δεν έχει κάθετη σύνδεση με την Εγνατία Οδό. Το φωνάζουμε εδώ και 20 χρόνια ότι πρέπει να γίνει αυτός ο δρόμος, το έχουμε ανάγκη. Από την άλλη ακούμε να λένε για άλλους δρόμους, όπως πχ για τα Σκόπια με τελωνειακή σύνδεση. Αν δεν έχουμε δρόμο από Εγνατία, πώς θα κάνουμε τελωνείο σε τυφλό σημείο, στο πουθενά και μετά πώς θα πάει ο κάθε οδηγός κάργκο; Πρέπει να γίνει ένας δρόμος να έρχονται οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι επισκέπτες από σύγχρονες οδούς και πάνω απ’ όλα με ασφάλεια. Το κομμάτι από Χαλκηδόνα προς Γιαννιτσά το αποκαλούμε ο δρόμος… με τα εκκλησάκια (σ.σ. εξαιτίας των τροχαίων που έχουν σημειωθεί). Είναι μία ευθεία και θα έπρεπε από τη στιγμή που υπάρχει χάραξη, έχει απαλλοτριωθεί η γη κι έχουν πληρωθεί τα πάντα να γίνει, αφού δεν χρειάζονται ούτε γέφυρες, ούτε τούνελ. Απορούμε κι εμείς τόσα χρόνια εδώ, σ’ αυτήν την ακριτική γωνιά της Ελλάδας, για ποιον λόγο δεν προχωράει. Είναι κρίμα και άδικο», τόνισε ο κ. Μπάτσης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η βελτίωση της οδικής πρόσβασης θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην περιοχή, η οποία προσφέρει πολλά στην τοπική οικονο