Κουτσούμπας: Αξιοποίηση των ιαματικών πηγών προς όφελος του λαού ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

0

Προχωρούν οι παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού των Ιαματικών Λουτρών Πρέβεζας.

2 Φεβρουαρίου 2023

Με προσεκτικά βήματα λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του, προχωρούν οι παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού των Ιαματικών Λουτρών Πρέβεζας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην έως σήμερα πορεία των εργασιών οι 9 από τους 18 μήνες αναλώθηκαν σε ανασκαφικές και ερευνητικές εργασίες, που έχουν να κάνουν με την ανάδειξη του Οθωμανικού πυρήνα των Ιαματικών Πηγών.

Στις 19 Ιανουαρίου εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού οι απαιτούμενες μελέτες ( αρχιτεκτονική και στατική ) του συγκεκριμένου , ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τμήματος.

Μέχρι σήμερα έχουν εκτελεστεί εργασίες συμβατικού περιεχομένου εκτός των ανασκαφικών και ερευνητικών εργασιών, οι οποίες αφορούν στη θεμελίωση του συνόλου του έργου, την κατασκευή του κτιρίου διοίκησης και των Η/Μ εγκαταστάσεων, καθαιρέσεις παντός τύπου και αρμολογήματα όψεως, ενώ τοποθετήθηκαν 63 κλωβοί αγκυρίων για την ανέγερση του μεταλλικού κτιρίου, το οποίο ήδη βιομηχανοποιείται σε εγκεκριμένο εργοστάσιο.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2023, είναι δε ενταγμένο με προϋπολογισμό 1.149.000,00 ευρώ στο πρόγραμμα Ιnterreg Ελλάδας -Ιταλίας 2014-2020, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου και φορέα πρότασης και λειτουργίας, το Δήμο Πρέβεζας και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Πρέβεζας (ΝΕΔΗΚΕΠ ).

Αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων των Ιαματικών Λουτρών Πρέβεζας (συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης του χαμάμ του Αλή Πασά και την εκτέλεση ανασκαφικών εργασιών στο τμήμα της επέκτασης) και την αναγκαία επέκτασή τους.

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Το ταξίδι στην Ισλανδία και η “βουτιά” στη Γαλάζια ΛίΜΝΗ

CELEBRITIES CELEBRITY CELEBRITY NEWS ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΒΙΤΡΙΟΛΙ ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ INSTAGRAM ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

H Ιωάννα Παλιοσπύρου βρίσκεται στην Ισλανδία, ενώ στις φωτογραφίες που ανέβασε τη βλέπουμε να χαλαρώνει σε φυσικά ιαματικά λουτρά.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου συνεχίζει με δύναμη και αισιοδοξία τη ζωή της. Πλέον, απολαμβάνει στιγμές κανονικότητας, ενώ συνεχίζει τον αγώνα της για την αποκατάστασή της.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

O Manos επέστρεψε στο YouTube μετά από ένα χρόνο και έσπασε κάθε ρεκόρ προβολών (ΒΙΝΤΕΟ)

Όπως μοιράστηκε με τους ακολούθους της στο Instagram, η ίδια βρίσκεται στην Ισλανδία, ενώ στις φωτογραφίες που ανέβασε τη βλέπουμε να χαλαρώνει σε φυσικά ιαματικά λουτρά

Σαν πηγή αγνού νερού, η ειρήνη του Θεού στις καρδιές μας φέρνει κάθαρση και ανανέωση στο μυαλό και το σώμα μας” έγραψε στη λεζάντα των φωτογραφιών της, ενώ η Ιωάννα βρίσκεται στη “Γαλάζια Λίμνη”, ένα γεωθερμικό σπα στη νοτιοδυτική Ισλανδία.

========================================

Κουτσούμπας: Αξιοποίηση των ιαματικών πηγών προς όφελος του λαού

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023, 04:47

«Θέλουμε όχι μόνο να αναδείξουμε αυτό τον πλούτο που διαθέτει η περιοχή μας, η Φθιώτιδα, αλλά και πως αυτός ο πλούτος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού» υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα Καμένα Βούρλα ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η εκδήλωση είχε σαν αντικείμενο την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της Φθιώτιδας και οργανώθηκε στα Καμένα Βούρλα.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών σημειώνοντας πως «οι συγκεκριμένες ιαματικές πηγές θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του ιαματικού τουρισμού, για τις ανάγκες των εργαζομένων, των συνταξιούχων και όχι φυσικά να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι» όπως είπε.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επιχείρησε ένα flash back στην λειτουργία και την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών συνολικά στη Φθιώτιδα σημειώνοντας πως «είτε παραχωρήθηκαν σε επιχειρηματικά κεφάλαια, είτε έχουν εγκαταλειφθεί».

Ο ίδιος κατηγόρησε τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ πως «με την διακυβέρνηση τους παρέδωσαν την τουριστική αξιοποίηση του τόπου στην επιχειρηματική δραστηριότητα ή στην αδράνεια» όπως χαρακτηριστικά είπε και συμπλήρωσε πως «λένε μεγάλα λόγια και δίνουν υποσχέσεις που ποτέ δεν πραγματοποίησαν».

Ο κ. Κουτσούμπας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο ΤΑΙΠΕΔ το οποίο προγραμματικά έχει αναλάβει την αξιοποίηση της περιουσίας σημειώνοντας ότι «όποιες ιαματικές πηγές είχαν προοπτική επιχειρηματικής αξιοποίησης τις έβγαλαν στο σφυρί φροντίζοντας τις προικίσουν με τον χρήσιμο περιβάλλοντα χώρο, ακόμα και με παράνομους τρόπους, όπως συνέβη στο συγκρότημα Θερμοπυλών και με το master plan των Καμένων Βούρλων».

Κατέθεσε την αντίθεσή του ακόμη και στην προοπτική παραχώρησης των ιαματικών πηγών στους δήμους για αξιοποίηση σημειώνοντας ότι «αυτή η πρόταση οδηγεί κατευθείαν σε ιδιωτικοποιήσεις μέσω ΣΔΙΤ» εφόσον όπως λέει «οι δήμοι δεν διαθέτουν επενδυτικά κεφάλαια».

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην περαιτέρω αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων τονίζοντας πως «θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με ανάπτυξη θερμοκηπιακών καλλιεργειών ή ακόμη και να ζεστάνουν χωριά και πόλεις» για να συμπληρώσει πως «θα μπορούσε να επεκταθεί η έρευνα για την διεύρυνση των γεωθερμικών πεδίων από όπου να προκύπτει φθηνή θέρμανση θερμοκηπίων και να αυξηθεί δραστικά η παραγωγικότητα των καλλιεργειών στην περιοχή αντιμετωπίζοντας ορισμένα από τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, αλλά και τα διατροφικά προβλήματα του λαού».

Συμπέρανε ακόμη πως «μέχρι στιγμής τα πάντα παραμένουν βαλτωμένα» και πως «αυτές οι δυνατότητες μένουν αναξιοποίητες, ενώ η γεωθερμία βρίσκεται εκτός του κάδρου».

«Σήμερα οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι δεν βλέπουν την γεωθερμία σαν πεδίο υψηλής κερδοφορίας» είπε ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας και συμπλήρωσε πως «απολαμβάνουν πολύ μεγαλύτερα κέρδη από τις γιγάντιες εγκαταστάσεις ΑΠΕ που φυτρώνουν σαν μανιτάρια». Ο ίδιος εκτίμησε ακόμη ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια προς όλες τις πλευρές έτσι ώστε να προωθηθεί η ανάπτυξη αυτών των περιοχών και τόνισε πως «είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουμε από σήμερα με πρώτο μέλημα να προχωρήσουν άμεσα αναλυτικές έρευνες για τα γεωθερμικά πεδία της περιοχής, για τη θερμοκρασία τους, την παροχή τους, την ικανότητά τους να χρησιμοποιηθούν για χρήση από τον αγροτικό τομέα και την τηλεθέρμανση, να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή ενέργειας και να σταματήσει άμεσα η παράδοση και το ξεπούλημα των γεωθερμικών πεδίων πριν να γίνουν αναλυτικές τέτοιες εκτιμήσεις» όπως είπε για να συμπληρώσει πως «η αξιοποίησή τους πρέπει να γίνει ολόπλευρα από ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέα» και παράλληλα ανέφερε πως «θα πρέπει να υπάρξουν οι αναγκαίες κτιριακές υποδομές με κρατική χρηματοδότηση για το ιαματικό νερό και την αξιοποίησή του» και θα πρέπει «να συντηρούνται ολοκληρωμένα και να λειτουργούν με εξειδικευμένο προσωπικό και με προγραμματισμό».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις πολιτικές που πρέπει να υπάρξουν ειδικά για τη Φθιώτιδα για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών ζητώντας πρώτα από όλα «να ακυρωθούν οι συμφωνίες παραχώρησης των ιαματικών πηγών των Καμένων Βούρλων σε μεγαλοεπιχειρηματία, να διασφαλιστεί η συντήρηση και λειτουργία των δημόσιων υδροθεραπευτηρίων» και παράλληλα ζήτησε «να σταματήσει η εκποίηση των ακινήτων του δημοσίου σε τουριστικές περιοχές» και κάλεσε τους εκπροσώπους φορέων σε κοινή προσπάθεια ζητώντας «να ενισχυθεί στις κάλπες το ΚΚΕ».

Προηγούμενα σε σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος των Καμένων Βούρλων κ. Γιάννης Συκιώτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ιαματικές πηγές των Καμένων Βούρλων σημειώνοντας πως «δεν έχουν αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε» και ότι «στην ατζέντα του δήμου κορυφαία είναι η «αξιοποίηση της μοναδικής ιαματικής πηγής που ανήκει στο δήμο και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην Δήμαρχος αντιστράτηγος ε.α. κ. Βαγγέλης Τετριμύδας που χαρακτήρισε ως «μείζον το πρόβλημα το οποίο υπάρχει με τις ιαματικές πηγές που μένουν αναξιοποίητες εδώ και 50 χρόνια» όπως είπε συμπληρώνοντας πως «ο λαός δικαιούται την αξιοποίησή τους για να της απολαμβάνει».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023, 05:03