0

BUSINESS STORIES

«Ηράκλειον»: Βγαίνει στο σφυρί ένα μέρος της ιστορίας της Αιδηψού

Το ιστορικό ξενοδοχείο της λουτρόπολης της Εύβοιας έχει προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό στις 6 Σεπτεμβρίου, με τιμή πρώτης προσφοράς 502.000 ευρώ – Η ένδοξη πορεία του από τις αρχές του 20ου αιώνα

Είναι κάποιες φορές που τα ακίνητα κρύβουν τόσες ιστορίες, ώστε με το πέρασμα του χρόνου εξελίσσονται σε πυρήνες της συλλογικής μνήμης ενός τόπου.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το ξενοδοχείο «Ηράκλειον» στην Αιδηψό. Ένα εμβληματικό ακίνητο που ξεχωρίζει, όχι μόνο για το ιδιαίτερο χρώμα του καθώς οι εξωτερικοί τοίχοι του είναι βαμμένοι σε έντονο ροδί, αλλά κυρίως για την προνομιακή θέση του και τη μακρά διαδρομή του που το καθιστά «συστατικό στοιχείο» της λουτρόπολης της Εύβοιας.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα

Η τουριστική ανάπτυξη της Αιδηψού στα νεότερα χρόνια, με επίκεντρο φυσικά τα φημισμένα ιαματικά λουτρά της, ξεκίνησε το 1896 όταν ο Ερρίκος Τομπάζης έχτισε το πρώτο σύγχρονο ξενοδοχειακό συγκρότημα, το «Θέρμαι Σύλλα».

Λίγα χρόνια αργότερα, στις αρχές του 20ου αιώνα, ακολουθούν μια σειρά από ιστορικά ξενοδοχεία, με πρώτο το «Ηράκλειον» της οικογένειας Μάλλιου, το 1901 και άλλα, όπως τα «Στάδιον», «Αίγλη», «Αι Πηγαί», «Αύρα», «Ακτή», «Ιστιαία» κ.α.

Παράλληλα λειτουργούν ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια, πολυτελή εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική, με την Αιδηψό να μετατρέπεται σε ένα κοσμοπολίτικο πόλο έλξης για τους επώνυμους της εποχής, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Το «παρών» έδιναν από βιομήχανους και εφοπλιστές μέχρι πολιτικούς, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, καλλιτέχνες, όπως η Μ. Κοτοπούλη και διανοούμενους. Μεταξύ αυτών, ο Κωστής Παλαμάς που ανήκε στους πιστούς του «Ηράκλειον» και συνήθιζε να γράφει στο κιόσκι του κήπου…

Από την Belle Epoque μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Αιδηψός και τα εμβληματικά ξενοδοχεία της γνώρισαν μια «χρυσή» περίοδο ανάπτυξης. Ακόμη και στην Κατοχή, οι γερμανικές δυνάμεις τα χρησιμοποίησαν ως καταλύματα.

Στη συνέχεια, όταν η Ελλάδα βγήκε σιγά σιγά από τη φρίκη του πολέμου ξεκίνησε για τη φημισμένη λουτρόπολη μια δεύτερη περίοδος ακμής καθώς πλέον με τις φυσικές ομορφιές της έγινε «μαγνήτης» για τους πλούσιους και διάσημους της εποχής. Στα ηχηρά ονόματα που πέρασαν από εκεί περιλαμβάνονται από τον Τσώρτσιλ, τον Ωνάση και τη Μαρία Κάλλας μέχρι την ακριβοθώρητη Γκρέτα Γκάρμπο, τον Ομάρ Σαρίφ, ποιητές, συγγραφείς και πολλοί άλλοι.

Το ξενοδοχείο «Ηράκλειον» σε όλη αυτή τη διαδρομή «έζησε» στιγμές δόξας καθώς με τον αρχοντικό χαρακτήρα του ανήκε στις πρώτες προτιμήσεις των χιλιάδων επισκεπτών.

Η τεράστια τραπεζαρία με τις ροτόντες, ντυμένες με λινά τραπεζομάντηλα, οι εντυπωσιακοί πολυέλαιοι, η μαρμάρινη σκάλα με την ξύλινη κουπαστή και τα σιδερένια κάγκελα με τα περίτεχνα σχέδια, τα πολυτελή δωμάτια έμειναν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη όσων πέρασαν από εκεί.

Η παρακμή και το σφυρί

Η συνέχεια, ωστόσο, δεν ήταν αντάξια της ιστορίας του. Για πολλούς και διάφορους λόγους εισήλθε σε μια περίοδο παρακμής, όπως αρκετά ακόμη αντίστοιχα κτίρια της πόλης, με αποτέλεσμα εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες να έχει πάψει η λειτουργία του και να έχει παραδοθεί στην ακατανίκητη φθορά του χρόνου.

Κάπως έτσι πήρε κι αυτό το δρόμο προς το σφυρί. Ο σχετικός πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου, στο ρόλο του επισπεύδοντος βρίσκεται ένα αρχιτεκτονικό γραφείο, ενώ ως ποσό χρέους αναφέρεται «80.000 ευρώ του κεφαλαίου», με την επιφύλαξη της επισπεύδουσας εταιρείας για την είσπραξη του υπολοίπου, «νομιμότοκα μετά των εξόδων εκτελέσεως έως την πλήρη εξόφληση»

Όσο για την εκτιμώμενη εμπορική αξία και την τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται σε 502.000 ευρώ…

Οφειλέτιδα είναι η «Ηράκλειον Ανώνυμη Ξενοδοχειακή-Τουριστική- Εμπορική Εταιρεία» και στο σφυρί θα βγει «μια οικοδομή αποτελούμενη από ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο, η οποία χρησιμοποιείται ως ξενοδοχείο με τον τίτλο «Ηράκλειον» μετά του οικοπέδου της, κείμενης εντός της Λουτροπόλεως Αιδηψού της Δημοτικής Κοινότητας Λουτρών, της Δημοτικής Ενότητας Αδηψού, του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού Ν. Ευβοίας». Το οικόπεδο έχει εμβαδόν κατά τον τίτλο κτήσεως 4.920 τ.μ. και κατά μεταγενέστερη καταμέτρηση του 1995, 4.773,77 τ.μ.

Από το οικόπεδο τμήμα 1.572,05 τ.μ. βρίσκεται εντός σχεδίου και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ένα άλλο τμήμα 869,79 τ.μ. δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και το μεγαλύτερο κομμάτι, εμβαδού 2.331,93 τ.μ. είναι εκτός σχεδίου.

Από τη μία πλευρά του συνορεύει με το ξενοδοχείο «Στάδιον»,το οποίο βρίσκεται ακριβώς μπροστά του, ενώ διαθέτει θέα προς τη θάλασσα.

Η οικοδομή αποτελείται καταρχάς από ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο, με συνολικό εμβαδό 1.450 τ.μ., καθώς και από λιθόκτιστη ερειπ