0

Απαντήσεις ΤΙΕΔΑ για την κατάσταση στα Ιαματικά Λουτρά Τραϊανούπολης

Από τον πρόεδρο της επιχείρησης Β. Δέλκο, μετά από ερώτηση του δημοτικού συμβούλου Θέμη Κυριακίδη
Πού βρίσκεται η υπόθεση του ειδικού σήματος λειτουργίας και πότε προβλέπεται να λειτουργήσει ξανά υδροθεραπευτήριο και ξενοδοχείο

 

Το θέμα των Ιαματικών Λουτρών της ΤΙΕΔΑ, που από τον Οκτώβριο του 2020, λίγες εβδομάδες, αφότου ανέλαβε η δημοτική αρχή του Γιάννη Ζαμπούκη, έχουν βάλει λουκέτο, συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης το μεσημέρι της Τετάρτης 14/4.

Η συζήτηση προκλήθηκε μετά από ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Πόλη & Πολίτες» Θέμη Κυριακίδη, στην οποία ζητούσε να πληροφορηθεί τόσο για την υφιστάμενη κατάσταση του χώρου και τις κινήσεις της δημοτικής αρχής, όσο και για την ανάγκη φύλαξης των ιστορικών λουτρώνων από τυχόν βανδαλισμούς.

Ο πρόεδρος της ΤΙΕΔΑ Βασίλης Δέλκος αναφέρθηκε εκτενώς σε όσα έχει αποφασίσει και δρομολογήσει η δημοτική αρχή για το θέμα. Όπως είπε, περιγράφοντας την κατάσταση που παρέλαβε το φθινόπωρο του 2020, «ήταν μαύρο χάλι και συγνώμη για την έκφραση… Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η νοοτροπία και οι κινήσεις της νέας δημοτικής αρχής βασίζονται   πάνω στη  νομιμότητα. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε μια ιαματική πηγή όταν δεν έχει τα εχέγγυα της νομιμότητας, δηλαδή το ειδικό σήμα λειτουργίας… Όσο είμαι πρόεδρος της ΤΙΕΔΑ και όσο ο δήμαρχος μού εμπιστεύεται αυτή τη θέση, δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσω να ανοίξουν τα λουτρά, έστω και μόνο το υδροθεραπευτήριο, χωρίς να έχει εκδοθεί το ειδικό σήμα λειτουργίας. Από την πρώτη  στιγμή, το κύριο μέλημά μας, ήταν πώς θα γίνει νόμιμη η εγκατάσταση, έστω και στην κατάσταση που βρίσκεται, που, ιδίως  στο υδροθεραπευτήριο είναι οικτρή, με πλαστικές μπανιέρες πάνω σε τσιμεντόλιθους, σπασμένα πλακάκια, σκουριασμένες βρύσες … με ελλείψεις τεράστιες τόσο στο υδροθεραπευτήριο, όσο και στο ξενοδοχείο, το οποίο, για να εκδοθεί το ειδικό σήμα, πρέπει να έχει 3 αστέρια, κι αν περάσει το δικό μας από κατάταξη, αυτή την στιγμή, δεν θα πάρει ούτε μισό. Οι ελλείψεις είναι πολύ σημαντικές και δαπανηρές».

Όπως τόνισε ο κ. Δέλκος, έχουν γίνει από την πλευρά της ΤΙΕΔΑ όλες οι κινήσεις προς την Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων του Υπουργείου Τουρισμού, προκειμένου να λάβει ο δήμος το πολυπόθητο σήμα λειτουργίας. Αναφερόμενος στο ιστορικό της προσπάθειας, σημείωσε πως το 2017, από την προηγούμενη δημοτική αρχή, κατατέθηκε για πρώτη φορά ο φάκελος για την έκδοση της άδειας.

«Όταν ανέλαβα,  ρώτησα στην υπηρεσία τι πρέπει να γίνει, για να λειτουργήσει έστω το υδροθεραπευτήριο. Μου ζητήθηκε υπεύθυνη δήλωση ότι δεν θα λειτουργήσουμε το ξενοδοχείο, την οποία έστειλα την επόμενη μέρα», ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Δέλκος, πέρασαν μήνες και παρά την ανταπόκριση του δήμου σε οποιαδήποτε πρόσθετα δικαιολογητικά ζητήθηκαν , παρά τις πιέσεις ακόμη και προς τον υπουργό, δεν υπήρξε κάποια θετική εξέλιξη. Μέχρι τον φετινό Φεβρουάριο, όταν, μετά από νέο ερώτημα, η υπηρεσία απάντησε στο δήμο ότι το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν έχει κατατεθεί επίσημα στην υπηρεσία, αλλά ότι υπήρχε ένα  συνημμένο πρόχειρο και ελλιπές τεύχος στον αρχικό φάκελο του 2017, ζητώντας αλλαγές στη ΜΠΕ για να προχωρήσει η διαδικασία. Ο κ. Δέλκος τόνισε πως οι αλλαγές αυτές έχουν ήδη γίνει και εκτίμησε πως στο προσεχές μέλλον η ΤΙΕΔΑ θα καταφέρει να πάρει το ειδικό σήμα λειτουργίας, ενώ παράλληλα, υπάρχει συνεννόηση με την περιφέρεια ΑΜΘ, ώστε να γίνουν οι ενέργειες που πρέπει και να μπορέσει ο δήμος να λάβει χρηματοδότηση για επεμβάσεις στα λουτρά και το ξενοδοχείο, ενώ στόχος είναι να εκπονηθεί και ένα master plan, ώστε να διεκδικηθούν πόροι και μέσα από διασυνοριακά προγράμματα. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να σχολιάσει με καυστικό τρόπο το «αποτυχημένο πανηγύρι της γιορτής κρασιού», που αν δεν γινόταν για ένα χρόνο, θα μπορούσε η ΤΙΕΔΑ να διαθέσει τα χρήματα αυτά για τα ιαματικά λουτρά και σήμερα να παρουσιάζουν μια τελείως διαφορετική εικ