Τον Ιούνιο έτοιμα τα Ιαματικά Αμαράντου, Μάιο τα Καβάσιλα και η Πρέβεζα!

0

Τον Ιούνιο έτοιμα τα Ιαματικά Αμαράντου, Μάιο τα Καβάσιλα και η Πρέβεζα!

iamatika preveza (1)

Στο τέλος Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα εκσυγχρονισμού στα Ιαματικά Λουτρά Αμαράντου ενώ ένα μήνα νωρίτερα εκτιμάται πως θα αποπερατωθούν οι εργασίες στα Καβάσιλα αλλά και  την Πρέβεζα.

Πρόκειται για τρεις σημαντικές παρεμβάσεις που δρομολογήθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου με σκοπό να βάλουν και πάλι δυναμικά στο χάρτη τους  ιαματικούς πόρους της Ηπείρου.

Στον Αμάραντο έχει εκτελεστεί περίπου το 50% του φυσικού αντικειμένου που περιλαμβάνει επέκταση και εκσυγχρονισμό του κτιρίου των ιαματικών λουτρών. Το έργο είχε δημοπρατηθεί τον Αύγουστο του 2022 και έχει συνολικό προυπολογισμό 1,3 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ανάδοχος  έχει ζητήσει παράταση για την ολοκλήρωση των εργασιών ως τις 30 Ιουνίου και η εισήγηση των υπηρεσιών είναι θετική αφού εκτιμάται ότι το διάστημα αυτό επαρκεί για την ολοκλήρωση των έργων.

Ως τις 31 Μαίου παίρνει παράταση η ολοκλήρωση των έργων στα Καβάσιλα ο προυπολογισμός του οποίου ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο στα Καβάσιλα περιλαμβάνει την μετατροπή της υφιστάμενης μονάδας σε μονάδα ιαματικής θεραπείας, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των  κτιριακών εγκαταστάσεων, τον εκσυγχρονισμό των υπαίθριων δεξαμενών και παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο.

Οι εργασίες που έχουν ήδη εκτελεστεί είναι άνω του 50%.

Η αναβάθμιση των Ιαματικών Λουτρών Πρέβεζας είχε δημοπρατηθεί τον Απρίλιο του 2021. Έχει πάρει ήδη δύο παρατάσεις και με την τρίτη που επίκειται οδεύει προς ολοκλήρωση στο τέλος Μαίου.

Σημαντικό είναι ότι έχει εκτελεστεί άνω του 90% των εργασιών γεγονός που δείχνει ότι η νέα παράταση μπορεί να είναι και η τελευταία.

Το αντικείμενο της σύμβασης βασίστηκε σε μελέτη που είχε εκπονηθεί από το Δήμο Πρέβεζας και αφορά την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των Ιαματικών Πηγών Πρέβεζας. Το κτιριολογικό πρόγραμμα των εγκαταστάσεων διαμορφώνεται σε τρείς λειτουργικές ενότητες: Τις κοινόχρηστες λειτουργίες οι οποίες είναι ανοικτές σε επισκέπτες και περιλαμβάνουν την κεντρική είσοδο, χώρο υποδοχής επισκεπτών και καθιστικό με μικρό κυλικείο και χώρους υγιεινής ανδρών γυναικών και ΑΜΕΑ.

Στην ενότητα αυτή εντάσσεται και το Οθωμανικό χαμάμ που προορίζεται να λειτουργήσει ως μουσειακός εκθεσιακός χώρος.

Τους θεραπευτικούς χώρους που οργανώνονται ως κλειστός πυρήνας με επαυξημένη μέριμνα για την υγιεινή και ασφάλεια των λουομένων και περιλαμβάνει τον χώρο των λουτρονόμων, που είναι υπεύθυνη για την λειτουργία των θεραπευτικών χώρων, 2 ομαδικούς Λουτήρες, 11 ατομικούς Λουτήρες, 2 Λουτήρες κατάλληλους για χρήση και από ΑΜΕΑ, αποδυτήρια ανδρών και γυναικών, χώρους υγιεινής λουομένων, (εργασίας και υγιεινής) και χώρους ανάπαυσης.

Τους υποστηρικτικούς χώρους μηχανολογικών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνουν την δεξαμενή του ιαματικού πόρου (απαραίτητη λόγω της μικρής παροχής της πηγής), λεβητοστάσιο, δεξαμενή καυσίμων, χώρους Η/Μ εγκαταστάσεων και κλιματιστικών μονάδων.