ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΛΟΥΤΡΑ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ ΥΠΑΤΗΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΚΛΠ

0

5ον. Ιαματικές Πηγές.

Α. Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων

Υπήρξε, πέρυσι, η πρώτη έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης, δηλαδή του ΕΣΧΑΔΑ, και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δηλαδή της ΣΜΠΕ, από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης Δημόσιας Περιουσίας.

Η διαβούλευση επί της Στρατηγικής Μελέτης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Φεβρουάριο.

Η εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης προβλέπεται να κατατεθεί ένα μήνα αργότερα.

Η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας αναμένεται τον Απρίλιο – Μαίο του 2022.

Με το εγκεκριμένο ΕΣΧΑΔΑ εξασφαλίζονται οι ζώνες προστασίας των ιαματικών πηγών, ευνοείται η ανακατασκευή και η ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων, δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης ενιαίου επενδυτικού σχεδίου σε όλο το ακίνητο, επαυξάνεται ο χώρος πρασίνου και αναβαθμίζεται περιβαλλοντικά και επενδυτικά το ακίνητο και η ευρύτερη περιοχή.

Β. Camping ΕΟΤ Κονιαβίτη

Υπήρξε, στις 9 Δεκεμβρίου 2021, η πρώτη έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης Δημόσιας Περιουσίας.

Η διαβούλευση επί της Στρατηγικής Μελέτης αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μαίο.

Η εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης προβλέπεται τον Ιούνιο.

Η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας εκτιμάται για το 2ο εξάμηνο του 2022.

Γ. Λουτρά Υπάτης

Κατόπιν σύμφωνης γνώμης των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, κατατέθηκε, στις 12 Οκτωβρίου 2021, τροπολογία με τίτλο «Επιτρεπόμενες δικαιοπραξίες σε ακίνητα του δημοσίου με αυθαίρετες κατασκευές ή πολεοδομικές παραβάσεις».

Η εν λόγω τροπολογία αφορά, μεταξύ άλλων, το περιουσιακό στοιχείο των ιαματικών πηγών Υπάτης, το οποίο τελεί υπό την ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ και υπό τη διαχείριση της ΕΤΑΔ.

Με την εν λόγω τροπολογία καθίσταται επιτρεπτή η βραχυπρόθεσμη αξιοποίηση του αδρανούς, έως τώρα, περιουσιακού στοιχείου των ιαματικών πηγών Υπάτης από την ΕΤΑΔ, μέχρι την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ.

6ον. Αξιοποίηση Θερμοπυλών.

Με το Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού, της 9ης Δεκεμβρίου 2021, ανοίγει ο δρόμος για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Αρχαιολογικού Χώρου των Θερμοπυλών, της ιαματικής πηγής και των κτιριακών εγκαταστάσεών της.

Ειδικότερα, το  Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά επί της επικαιροποιημένης μελέτης «Βελτιωτικές Παρεμβάσεις Ήπιας Ανάπλασης – Ανάδειξης Αρχαιολογικού Χώρου Θερμοπυλών», ενώ ταυτόχρονα εγκρίθηκε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Ιαματικής Πηγής Θερμοπυλών από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης Δημόσιας Περιουσίας.

Εργαζόμαστε, με μεθοδικότητα, στη βάση μιας ολιστικής προσέγγισης για την ανάδειξη του διεθνώς προβεβλημένου αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών, αξιοποιώντας, ταυτόχρονα, τις ιαματικές πηγές, που αποτελούν πλουτοπαραγωγικό πόρο της περιοχής.