ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ. ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 27/11/2023

0

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΡΑΓΕΙΑ ΙΒΗΡΙΔΟΣ 9 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ LOYTROPOLEIS.COM anestis_anastasiadis@yahoo.gr

Πρόταση για την επόμενη συνεδρίαση στο Δ.Σ. του πανελλήνιου συλλόγου ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων Ελλάδος του πρόεδρου Ανέστη Αναστασιάδη

  • ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΗΞΗ ΤΩΝ 130 ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ
  • Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό για το Σύλλογο μας, την ιστορία μας, τις προτάσεις μας σχετικά με το θεραπευτικό τουρισμό στην Ελλάδα. Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, είμαστε υποχρεωμένοι, να πάρουμε θέση σε ό,τι αφορά στο αύριο του ιαματικού τουρισμού.
  • Και το λέω αυτό επειδή η κυβέρνηση πριν ένα χρόνο ίδρυσετην Ιαματικές Πηγές Α.Ε. και πριν από λίγες μέρες η ίδια κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Τουρισμού αυτή την κατήργησε θεωρώντας ότι δεν έχει ούτε αρμοδιότητες ούτε μέλλον. Ο προβληματισμός σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη των ιαματικών πηγών είναι έντονος αν την κατάργηση αυτή τη συνδυάσουμε με την αυτοδιάλυση των δημοτικών επιχειρήσεων με τη λήξη του έτους.
  • Από την άλλη, δεν ξέρω αν οι ιαματικές πηγές δημοτικών επιχειρήσεωνενταχθούν σε υπηρεσίεςτου δήμου ήθα παραχωρήσει σε ιδιώτες. Το δικό μας ερώτημα είναι τι θέσε η έχουμε από εδώ και στο εξής από τη στιγμή που από την ίδρυση του συλλόγου ήμασταν υπέρ των ΟΤΑ.
  • Αν θεωρήσουμε ότι οι ιαματικές πηγέςθα πρέπει να λειτουργήσουν με ιδιωτικά κριτήρια, τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες επενδύσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση έχουν περιοριστεί στην αγορά ακινήτων, ακόμα και στην περίπτωση επενδύσεων στον τουρισμό σε όλες τις περιπτώσεις ένα ακίνητο-φιλέτο περνάει σε ξένα χέρια. Οπότε καταλαβαίνεται τι έπεται… Αν λάβουμε υπόψη και τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, αξιοποίηση ιαματικής πηγής που δεν ανήκει σε ήδη ανεπτυγμένη τουριστικά ζώνη, μοιραία θα κλείσει.
  • Σε αυτήν τη συνεδρίαση προτείνω να καλέσουμε κάποιον ειδικό οικονομολόγο και να μας πει τι συμφέρει σήμερα για αυτό το τεράστιο θέμα που αφορά στην ανάπτυξη των 130 Ελληνικών λουτροπόλεων.
  • Ως πρόεδρος του συλλόγου, ιδρυτής του Συνδέσμου δήμων ιαματικών πηγών Ελλάδας,αλλά και ως ιδρυτικό μέλος του συνδέσμου ευρωπαϊκών λουτροπόλεων συμπεραίνωότι η κυβέρνηση κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την ευρωπαϊκή λογική όπου οι λουτροπόλεις έχουν άμεση στήριξη από τους τοπικούς ΟΤΑ και από την κεντρική κυβέρνηση. Στην Ιταλία, δεν ξέρω αν ακόμα επικρατεί το ίδιο καθεστώς, πολλές λουτροπόλεις τις είχαν οι δήμοι, ενώ οι ιδιώτες είχαν επενδύσεις περιμετρικά αυτών όπως στην ελλάδα συμβαίνει με τα λουτρά Αγίας Παρασκευής,Πόζαρ κλπ.
  • Για όλους αυτούς τους λόγους θα πρέπει να πάρουμε θέση, μολονότι εκτιμώ ότι κανένας πολιτικός φορέας δεν μάς βλέπει με καλό μάτι.
  • Αν δοθούν τα λουτρά σε ιδιώτες,καλό θα ήταν στη διοίκηση (διοικητικό συμβούλιο) να συμμετέχει υποχρεωτικά και ο δήμος προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την ανάπτυξη της Λουτρόπολης.
  • Αν δεν υπάρχουν επενδυτές, τότε η Λουτρόπολη θα πρέπει να λειτουργήσει ως υπηρεσία του δήμου.Εδώ, δυστυχώς, ελλοχεύει ο κίνδυνος η νοοτροπία του δημοσίου να απορροφήσει τις λουτροπόλεις.
  • Στη σημερινή συζήτηση θα πρέπει να καταλήξουμε σε πάγια από εδώ και στο εξής θέση, ειδάλλως θα αγωνιζόμαστε στον αέρα.
  • Σχετικά με την Ευρώπη ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος στο (Carlo-vivari) πήρε μία απόφαση να προτείνει Ευρωβουλευτές που θα βοηθήσουν το θεραπευτικό τουρισμό σε όλη την Ευρώπη με επενδύσεις κλπ και τη χρηματοδότηση σε αυτόν το μεγάλο θέμα κάτι που μπορούμε και εμείς να το κάνουμε στις ευρώ-εκλογές.
  • Να σας θυμίσω ότι η επένδυση στα λουτρά Ελευθερών Καβάλας ταλαιπωρείται εδώ και τέσσερα χρόνια και ακόμη   δεν έχει στα χέρια την άδεια για να συνεχίσει αυτή την επένδυση και που είναι ένας μεγάλος  κίνδυνος να μη γίνει αυτή η επένδυση για λόγους γραφειοκρατίας.
  • Προσωπικά βρίσκομαι σε δύσκολη θέση, αν θέλετε και για λόγους ιστορικούς, καθώς ξεκινήσαμε από τα Καμένα Βούρλα το 1983 και από τη Θεσσαλονίκη το 2004 με τον πανελλήνιο σύλλογος ιαματικών πηγών για να βοηθήσουμε το τεράστιο αυτό θέμα αν μπορούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του.
  • Η δική μας η επιμονή με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ από το 1981 ήτανε να γίνουν δημοτικές επιχειρήσεις για τους απλούς ανθρώπους και τις ανάγκες της κοινωνίας.Αυτά τα λίγα θέλω να τονίσω και με καλεσμένους σε αυτή τη συνεδρίαση οικονομολόγους όπως είναι ο Γιώργος Αρβανίτης δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος σε οικονομικά του δήμου.
  • Σε μια απλή συζήτηση που είχαμε, τον ρώτησατη θέση του για τα λουτρά Θέρμης και η απάντηση ήταν ότι δεν ξέρει αν συμφέρει να αναπτυχθούν!!!
  • Ο πρόεδρος
  • Ανέστης Αναστασιάδης 3/11/2023