ΠΡΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΘΕΡΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΑΝΕΣΤΗ

0

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ .LOYTROPOLEIS.COM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ .2310905164 -6948948426

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα 176 74

snfgat@snf.org.

Θέμα: “Αξιοποίηση πρότασης για τα λουτρά Θερμών του δήμου Παρανεστίου Δράμας”

Θα θέλαμε να σας κάνουμε μία ενημέρωση σχετικά με την ανάπτυξη μιας ιαματικής πηγής στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας, πού είναι τα λουτρά στο Παρανέστι Δράμας του ομώνυμου δήμου.

Τα λουτρά βρίσκονται σε ένα καταπράσινο δάσος 25 χιλιόμετρα μετά το Παρανέστι με τον δρόμο να είναι κάπως δύσκολος λόγω κατολισθήσεων.  Ο δήμος σήμερα διαθέτει 500.000 ευρώ για την αποκατάσταση και βελτίωση  του δρόμου προκειμένου αργότερα να λειτουργήσει η ιαματική πηγή της περιοχής.

Τα λουτρά αυτά έχουν αναγνωριστεί με την θερμοκρασία να είναι στους 45 βαθμούς. Στον χώρο αυτό παλαιότερα η Νομαρχία της Δράμας κατασκεύασε μία σύγχρονη εγκατάσταση αλλά αργότερα αφέθηκε στην τύχη της και δεν λειτούργησε σχεδόν ποτέ.

Σας ενημερώνουμε ότι στον χώρο του λουτρών εδώ και πάρα πολλά χρόνια κυνηγοί από όλη την Ελλάδα έχουνε κάνει κάποιες παράγκες. Η κατάσταση είναι κάπως παράξενη καθώς σήμερα οι κυνηγοί δεν υπάρχουν άλλα έχουν μείνει οι παράγκες.

Εμείς σαν Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας έχουμε επισκεφθεί τον χώρο δύο φορές και έχουμε κάνει πρόταση  στη δασική υπηρεσία, στην Περιφέρεια και στο δήμο να καθαριστεί όλη η περιοχή από τις παράγκες και στη συνέχεια να δούμε αν μπορεί να λειτουργήσει η ιαματική πηγή με τις υπάρχουσες υποδομές.  Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάποια ενέργεια από τους αρμόδιους φορείς.

Η γνώμη μας είναι ότι εάν αξιοποιηθεί αυτή η λουτρόπολη που βρίσκεται μέσα στο καταπράσινο δάσος, θα δώσει ζωή όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε όλο το νομό. Η περιοχή όπως γνωρίζετε είναι και βιομηχανική με τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.

Σήμερα μετά την αναγνώριση της ιαματικής πηγής από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού  δεν υπάρχει μελέτη οριστικής ανάπτυξης για το κόστος αυτής της λουτρόπολης.

Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος  που έχει κάνει πάρα πολλά έργα σε όλη την Ελλάδα θα μπορούσε σε αυτήν την ακριτική περιοχή με όχι πολλά χρήματα να δώσει ζωή με την ανάπτυξη αυτής της ιαματική πηγής.

Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τις υποδομές που έχει θα μπορούσε να αποστείλει μία ομάδα τεχνικών μηχανικών για να δούνε από κοντά την όλη κατάσταση.

Ο δήμος συνεχώς μας λέει ότι θα πρέπει ο δρόμος να τελειοποιηθεί και στη συνέχεια αν μπορεί να  βγάλει στη δημοπρασία την ιαματική πηγή (ΘΕΡΜΕ)   μήπως και την αναπτύξει κάποιος ιδιώτης επενδυτής κάτι που είναι δύσκολο.
Η ιαματική πηγή για να μπορέσει να λειτουργήσει θα πρέπει αρχικά να αξιοποιηθεί  και να έχει όλες τις προδιαγραφές για να μπορέσει ο δήμος να την λειτουργήσει με  κέρδη όπως συμβαίνει στα λουτρά του δήμου Αλμωπίας.

Σήμερα γίνονται επισκέψεις στην περιοχή από εκατοντάδες ανθρώπους οι οποίοι πηγαίνουνε για βόλτα και κάνουν τα μπάνια με τα υπάρχοντα νερά σε αυτοσχέδιες μπανιέρες.

Την πρόταση την κάνουμε εμείς σαν Σύλλογος διότι στην τελευταία μας συνεδρίαση που έγινε στη Θέρμη Θεσσαλονίκης πήραμε αυτή την απόφαση για την πρόταση στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μιας και συνεχώς συνεργαζόμαστε με τον παραπάνω  οργανισμό και τον ευχαριστούμε.
Δεν ξέρουμε αν χρειάζεται μία πρόταση πιο τεκμηριωμένη από τον Σύλλογό μας αλλά δεν έχουμε τεχνικά αυτή τη δυνατότητα παρά μόνο ο ίδιος ο οργανισμός του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Θα περιμένουμε μια απάντηση προς το προεδρείο του συλλόγου
μας αλλά και προς τον Δήμο.

Ο σύλλογός μας έχει ιστορία εδώ και 20 χρόνια και στόχοι του συλλόγου είναι η ανάπτυξη και προβολή του θεραπευτικού τουρισμού στην Ελλάδα. Σήμερα από τις 130 Ελληνικές λουτροπόλεις έχουν αναγνωριστεί περίπου οι  97.
Επίσης έχουμε συνεργαστεί με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών SPA που έχει έδρα της Βρυξέλλες όπου συμμετέχουνε 25 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με εκτίμηση

 

Για το Δ.Σ. του πανελλήνιου συλλόγου ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων

Ο πρόεδρος                          Ο Γ .Γραμματέας

 

Ανέστης Αναστασιάδης               Νίκος Κωτσιόπουλος
 

Υ.Γ. κοινοποιείται η επιστολή στο δήμο Παρανεστίου .

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 23/2/2024

===================================================

Παρανέστι: 500.000 €  για την βελτίωση του οδικού δικτύου Παρανέστι – λουτρά Θερμιών

 

– 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: SLIDERΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ – ΓΝΩΜΕΣ

Υπεγράφη εχθές 13/10/2021 από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Κ. Πέτσα Στέλιο η χρηματοδότηση με 500.000 € προς το Δήμο Παρανεστίου για το έργο << Εργασίες άρσης καταπτώσεων και βελτίωση της οδικής ασφάλειας του οδικού δικτύου από Κοινότητα Παρανεστίου προς Λουτρά Θερμιών>>, από το πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού της χωράς. Η αίτηση από το Δήμο Παρανεστίου για την χρηματοδότηση του έργου είχε υποβληθεί στις 15/01/2021 και αφορά τις εργασίες :

– Άρση καταπτώσεων,

– Καθαρισμούς και διανοίξεις τάφρων,

– Καθαρισμός και μόρφωση τάφρου τριγωνικής διατομής ή τάφρου ερείσματος,      εκσκαφή θεμελίων τεχνικών έργων και τάφρων πλάτους έως 5,0 m,

– Κατασκευή ρείθρων,

– Ασφαλτόστρωση,

– Διαγράμμιση οδοστρώματος και

– Πινακίδες σήμανσης

Ο Δήμαρχος Παρανεστίου Τάσος Καγιάογλου σε δηλώσεις του ανέφερε :   << Είμαι πολύ χαρούμενος που το αίτημα μας για χρηματοδότηση της βελτίωσης του δρόμου Παρανεστίου-Θερμιών εγκρίθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών. Ένας δρόμος που λόγω κατολισθήσεων, κατά την χειμερινή κυρίως περίοδο, δημιουργεί πολλά προβλήματα στους υλοτόμους και σε όσους θέλουν να επισκεφτούν την πανέμορφη περιοχή μας. Σύντομα θα έχουμε έναν βελτιωμένο και ασφαλή δρόμο προς τα Θερμιά >>.