ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΑΙΔΗΨΟΥ

0

ΟΙ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΙΔΗΨΟΥ ΠΑΝΕ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Το αίτημα να περάσουν στον Δήμο σβήνει – Μαζικές αντιδράσεις από 58 Δήμους της χώρας που χάνουν τη διαχείριση των Πηγών τους

Ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού έχει επανειλημμένα διεκδικήσει την εκχώρηση των ιαματικών πηγών του Δήμου προκειμένου να αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα και να εξασφαλιστούν τα οφέλη ότι θα επιστρέφουν στην τοπική κοινωνία.
Σήμερα όχι μόνο δεν μπορεί να ονειρεύεται κάτι τέτοιο αλλά αντίθετα, με το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, οι Ιαματικές Πηγές που ανήκουν σε Δήμους θα μπορούν να ιδιωτικοποιούνται.
Μια δημοτική επένδυση στα ιαματικά λουτρά Αιδηψού που θα συνοδευόταν και από την εκχώρηση των πηγών στον Δήμο, μπορεί να είχαν ως στόχο την τόνωση της τοπικής οικονομίας μέσω της ανάπτυξης παρεμφερών τουριστικών δραστηριοτήτων. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι Δημοτικές Ιαματικές πηγές Λουτρακίου.
Ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται να θεωρεί πως οι Δήμοι καθηλώνουν τον κλάδο, δεν τον αναπτύσσουν  και χάνονται έσοδα και θέσεις εργασίας.
Το νομοσχέδιο προβλέπει λοιπόν την σύσταση της ΙΠΕ ΑΕ που κατά τους Δήμος “θα υφαρπάξει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία των Δήμων”.
Την π. Παρασκευή, συνήλθε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (Σ.Δ.Ι.Π.Ε.), σε πλήρη απαρτία.
Ο Σύνδεσμος Ιαματικών Πηγών Ελλάδος απαρτίζεται από  83 μέλη που εκπροσωπούν 58 Δήμους οι οποίοι έχουν καταθέσει 124 φάκελους  Ιαματικών Πηγών, έχοντας ήδη αναγνωρισθεί 76 από αυτές.
Οι εν λόγω Δήμοι μιλούν για αναχρονιστική κρατική μονοπωλιακή διαχείριση, που εισηγείται το Υπουργείο, η οποία  στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό και οδηγεί σε υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Υπενθυμίζει ότι οι Δήμοι, σήμερα, έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση των φυσικών τους πόρων ως ιαματικών, και έχουν λάβει ή βρίσκονται σε διαδικασία λήψης των Ειδικών Σημάτων Λειτουργίας (ΕΣΛ) των εγκαταστάσεών τους.
Πολλοί βρίσκονται σε διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμών για την ανεύρεση επενδυτή, αρκετοί συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την αναβάθμιση των υποδομών τους, ενώ άλλοι συμμετέχουν ήδη σε εταιρικά σχήματα εκμετάλλευσης των ιαματικών φυσικών πόρων τους.