Αρχική Ενημέρωση πολιτών ΟΛΟΙ Η ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΛΟΥΤΡΑ...

ΟΛΟΙ Η ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΛΟΥΤΡΑ ΚΩΣΚΗΝΟΥ

0

Οι παραλίες μονοπώλησαν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου – Απεχώρησε και από τη δημοτική πλειοψηφία ο κ. Αλ. Κολιάδη

Την παραίτησή του υπέβαλε από την δημοτική πλειοψηφία ο Αλέξανδρος Κολιάδης (πρώην πρόεδρος της ΔΕΡΜ.Α.Ε., του ΔΟΠΑΡ και του ΠΡΟΤΟΥΡ) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή.
Ο Α. Κολιάδης εξέφρασε την «πικρία» και την απογοήτευσή του, λέγοντας ότι «καθαρά προσωπικοί λόγοι» δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει να συμπορεύεται με τη δημοτική αρχή. Είχε προηγηθεί βεβαίως η παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της ΔΕΡΜ.Α.Ε., την οποία αιτιολόγησε ως εξής:
«Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΡΜ.Α.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου με μοναδικό θέμα την ενημέρωση για την ανανέωση της σύμβασης μίσθωσης των Πηγών Καλλιθέας, ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας κατέθεσε κάποια στοιχεία (σχετικά με τη σύμβαση). Μετά τη λύση της συνεδρίασης υπέβαλα την παραίτησή μου από τη θέση του προέδρου για προσωπικούς λόγους. Αυτό που οφείλαμε να κάνουμε, ήταν πριν υπογράψουμε τη σύμβαση για παράταση της μίσθωσης επί μια 12ετία, να τη στείλουμε για προσυμβατικό έλεγχο. Αν με ρωτάτε αν ήταν λάθος ή όχι να τη στείλουμε, σας απαντώ ότι ως πρόεδρος δεν είχα άλλη επιλογή. Αυτές οι συμβάσεις πρέπει να ελέγχονται από το αρμόδιο όργανο, το ελεγκτικό συνέδριο».
Ένας κύκλος έκλεισε, είπε ο Α. Κολιάδης, και συμπλήρωσε πως όταν ένας κύκλος κλείνει, ένας άλλος ανοίγει. Αναλυτικότερα, ανέφερε ότι: «Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση. Ξεκίνησα πριν τρεισήμισι χρόνια με μία ομάδα ανθρώπων με επικεφαλής τον δήμαρχό μας Αντώνη Καμπουράκη μία αποστολή. Προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις, με σκληρή δουλειά σε όσα μου ανέθεσαν να κάνω. Ο κόσμος είναι αυτός ο οποίος θα κρίνει. Δεν υπάρχει τίποτε πιο σπουδαίο από το να κρινόμαστε από τον κόσμο.
Για όλους όσοι υπηρετούμε τα Κοινά, έχει σημασία να έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας. Να κοιμόμαστε όμορφα το βράδυ και να ξυπνάμε με διάθεση να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τα κοινά. Θα ήταν ανήθικο να πω κάτι παραπάνω. Το μόνο όμως που έχω να πω, είναι ότι ένας όμορφος κύκλος για εμένα κλείνει. Δεν θα συνεχίσω με τη δημοτική αρχή, για καθαρά προσωπικά λόγους πάντα.
Μην προτρέχετε τι θέλει να κάνει κάποιος στο μέλλον. Αποδεχθείτε ότι μπορεί να φοβήθηκε, να σεβάστηκε την οικογένειά του ή τέλος πάντων να θέλησε να κάνει κάποια άλλη επιλογή. Αυτό που όφειλα να κάνω σε αυτά τα τρεισίμισι χρόνια, το έκανα με όλες μου τις δυνάμεις. Ευχαριστώ τον δήμαρχο για την εμπιστοσύνη του, ελπίζω να μην τον απογοήτευσα. Για μένα κλείνει ένας κύκλος. Και όταν κλείνει ένας κύκλος, ανοίγει κάποιος άλλος. Θα δούμε ποια θα είναι η επόμενη μέρα».


«Εδώ δεν παίζουμε  τα ρέστα μας»
Ο δήμαρχος, Αντώνης Καμπουράκης χαρακτήρισε τη σύμβαση των Πηγών Καλλιθέας, ως μία επωφελή σύμβαση που εγγυάται την οριστική παραμονή του μνημείου στο Δήμο Ρόδου, απομακρύνοντας τον κίνδυνο να περιέλθει στη διαχείριση της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας» (στα πρότυπα του Υπερταμείου). Τόνισε μάλιστα πώς η προσφυγή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον προσυμβατικό έλεγχο της σύμβασης, μπορεί να ήταν μία …επικίνδυνη ζαριά!
«Είναι λάθος να βλέπει κανείς τη σύμβαση των Πηγών Καλλιθέας ως σύμβαση παράτασης της μίσθωσης του Καφέ. Είναι η εγγύηση της παραμονής των Πηγών στο Δήμο Ρόδου και της ολοκλήρωσης της αξιοποίησης του ιαματικού πόρου. Το έργο θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος της επόμενης θητείας.
Και βέβαια μπορείς να προσφύγεις στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Προσωπικά όμως δεν είμαι μαθημένος στη λογική του 50-50, να παίζω τα ρέστα μου εγώ, όλα ή τίποτε. Στην ολομέλεια του δικαστηρίου ή τα κερδίζω ή τα χάνω όλα.
Έχω ελάττωμα. Δεν είμαι ικανός να τα παίξω όλα για όλα. Όχι δεν θέλω να πάμε στο Συμβούλιο Επικρατείας στην ολομέλεια. Θα κινδυνεύσουν τότε όλοι ο δήμοι της Ελλάδας, διότι εάν αποφανθεί ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και ότι κακώς υπογράφηκε η παράταση σε αυτού του είδους τις συμβάσεις θα χαρακτηριστούν άκυρες όλες οι συμβάσεις όλης της Ελλάδας.
Εγώ δεν θα το έκανα. Δεν συζητάμε εδώ αν θα το παίξουμε στα ζάρια μήπως κερδίσουμε. Εγώ σήμερα δεν νιώθω ότι έχω κέντα… Να ρίξω ζάρια; Όχι δεν θα το κάνω. Αν σου βγει η ζαριά σου βγήκε, αν όχι τι κάνεις; Παίρνεις στο λαιμό σου όλη τη χώρα;», είπε ο κ. Καμπουράκης.
Ο δήμαρχος, δήλωσε ότι είναι υπερήφανος για την υπογραφή της σύμβασης καθώς διασφαλίζεται η ολοκλήρωση του ονείρου για την αξιοποίηση και ανάδειξη του μνημείου ως ιαματικές πηγές. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: «Σε ό,τι αφορά στη σύμβαση για τις Πηγές Καλλιθέας, είμαι υπερήφανος για τη διαπραγμάτευση και για την ουσία της συμβάσεως που διασφαλίζει ότι το μνημείο θα παραμείνει μια και καλή στο δήμο Ρόδου με όλες τις άδειες, εφόσον αναπαλαιωθεί και αποκτήσει τη χρήση την αρχική, ως «Ιαματικές Πηγές Καλλιθέας». Δεν πρέπει να ολοκληρωθεί κάποτε το όνειρο; Τσάμπα αγωνίστηκαν όλες οι παλαιότερες διοικήσεις;
Απευθύνω έκκληση σε όλους… Ελάτε στο άρμα να προελάσουμε.
Οι εποχές δίνουν ευκαιρίες!
Θα έρθουν τόσα χρήματα στην Ελλάδα που θέλει ικανό ηγέτη και ικανή παράταξη στο δήμο για να τα διεκδικήσει και να τα πάρει. Σταματήστε να μου λέτε τι κίνδυνο αναλαμβάνω εγώ που υπογράφω τη σύμβαση… Μπορείτε να πάτε οπουδήποτε να καταγγείλετε τη σύμβαση και να σας μείνει η χαρά της καταγγελίας και η λύπη για το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια έχουμε κάνει μία τρύπα στο νερό. Εγώ έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό και αφήνω στην ιστορία την κατάθεση της υπογραφής μου, η οποία δεσμεύει τη δική μου προσωπικότητα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ξεπερνώντας τις αμφιβολίες και περνώντας παρακάτω…».

Τα αυθαίρετα
Εκτός ημερησίας διάταξης συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου η πρόταση του δημάρχου να σταλεί ψήφισμα στην Κυβέρνηση (σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες), προκειμένου η ευθύνη για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων (στον αιγιαλό, στις παραλίες, στα δάση!) να περιέλθει στους Δήμους, αφού καμία τέτοια αρμοδιότητα δεν έχει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού. Ο κ. Καμπουράκης, δήλωσε ότι το ζήτημα των αυθαίρετων κατασκευών στις παραλίες εργαλειοποιείται σκόπιμα για προεκλογικούς λόγους.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αποκτήσει επιτέλους αρμοδιότητες για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων, ώστε να μπορεί η ευθύνη να συνοδεύεται από τη δυνατότητα να βρίσκει λύσεις.
Για να μη χάνουμε το χρόνο μας, καλό είναι να ασχοληθούμε με όσα λύνουν προβλήματα. Δεν αρκεί απλώς να καταδικάζουμε τα αυθαίρετα και να λέμε ότι θέλουμε να πέσουν όλα κάτω, αλλά ζητάμε και την αρμοδιότητα να τα ρίξουμε αύριο το πρωί. Ζητάμε τη μεταφορά της αρμοδιότητας στο Δήμο, την μεταφορά της ευθύνης και ταυτόχρονα τα εργαλεία και τους πόρους.
Αυτό που ενοχλεί στην πραγματικότητα δεν είναι τα αυθαίρετα. Λείπει σε κάποιους η εξουσία και προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν τα αυθαίρετα, αντί να συμπράξουν για την επίλυση των προβλημάτων», είπε ο κ. Καμπουράκης.
Η πρότασή του να συνταχθεί σχετικό ψήφισμα που θα σταλεί στην Κεντρική Διοίκηση ψηφίστηκε ομοφώνως από το Σώμα (αρχικά είχε δηλώσει …απών από την ψηφοφορία ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Σάββας Καραταπάνης).
Ο κ. Καμπουράκης είπε πως περίμενε να βρίσκονται στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου μέλη του συλλόγου «Ομπρέλα» που συγκέντρωσαν υπογραφές για να συζητηθεί το θέμα των αυθαιρέτων κτισμάτων στις παραλίες.
Περίμενα να είναι εδώ σήμερα εκπρόσωποι της κίνησης Ομπρέλα και να εισηγηθούμε στον πρόεδρο να φέρει προς συζήτηση το θέμα που ήθελαν να συζητήσουν περί των παρανομιών/αυθαιρεσιών στις παραλίες. Θα τους θύμιζα απλά ότι είναι εκτεθειμένοι κάποιοι οι οποίοι μετέτρεψαν παλαιότερα τη Ρόδο χωματερή, σήμερα είναι απέναντί μας…».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος, το σλόγκαν «να πέσουν κάτω τα αυθαίρετα στις παραλίες» είναι πιασάρικο καθώς διανύουμε προεκλογική περίοδο. Τόνισε ότι η δημοτική αρχή έχει αποδείξει τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες και το όραμά της για την προστασία του περιβάλλοντος, που δεν εξαντλείται στην αποκομιδή των απορριμμάτων και στον οδοκαθαρισμό, όπως κάποιοι πιστεύουν.
Αντίθετα, η δημοτική αρχή εστιάζει στην ολοκληρωμένη και ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. Στο πλαίσιο της ευρύτερης στόχευσης, έκλεισε τον παράνομο ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου, προκειμένου να προχωρήσει σε συνεργασία με το νόμιμο φορέα διαχείρισης, τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, στο άνοιγμα νέου κυττάρου και να υλοποιήσει το σύνολο των απαιτούμενων παρεμβάσεων για τη νομιμοποίησή του. Επίσης, έχει δοθεί έμφαση στην εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού (μέσω του Φράγματος Γαδουρά…) και στην αντιμετώπιση κατασπατάλησης των υδάτινων πόρων.
Να σημειωθεί τέλος, ότι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε ο ορισμός μελών στα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΡΜ.Α.Ε., του ΔΟΠΑΡ, του ΠΡΟΤΟΥΡ (με αφορμή την παραίτηση Α. Κολιάδη) και της ΔΕΥΑΡ (με αφορμή την παραίτηση του Σπύρου Σπυρόπουλου από τη θέση του αντιπροέδρου).
Ειδικότερα, ο δήμαρχος διατηρεί τη θέση του προέδρου της ΔΕΡΜ.Α.Ε. Όρισε όμως στη θέση του Μιχαήλ Συκόφυλου την αντιδήμαρχο Τσαμπίκα Κιαχαγιά Μαγιόγλου και στη θέση της Στεφανίας Στάγκα τον κ. Δώρο Κωνσταντίνου.
Στον ΔΟΠΑΡ, όπως είπε ο κ. Καμπουράκης θα γίνει τροποποίηση του καταστατικού, ώστε να «σπάσουν» οι τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού. Όρισε πρόεδρο τον Τέρη Χατζηιωάννου (αντιδήμαρχο πολιτισμού επί δημαρχίας Φώτη Χατζηδιάκου) με αρμοδιότητες στον τομέα του πολιτισμού, ενώ τον τομέα του αθλητισμού, αναλαμβάνει ο αντιδήμαρχος οικονομικών Τηλέμαχος Καμπούρης. Επίσης, ο δήμαρχος όρισε ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου τον αντιδήμαρχο εμπορίου Μιχάλη Σεϊτη, τους Παλικαρά Επαμεινώνδα, Ιωάννη Παπασταματάκη, Νικήτα Χατζημιχάλη, Παναγιώτη Εγγλέζο, Ελπίδα Ατσίδη, Στεφανία Πατλάκα και τον Κωνσταντίνο Τρέχα ως αναπληρωματικό μέλος.
Στη ΔΕΥΑΡ, όρισε στη θέση του κ. Σπύρου Σπυρόπουλου τον κ. Γιώργο Αλεξίου και θα αποφάσιζε για την αντικατάσταση του κ. Στέργου Στάγκα που ήταν αναπληρωματικό μέλος.
Ως πρόεδρο του Δ.Σ. ΠΡΟΤΟΥΡ, πρότεινε ο κ. Καμπουράκης τον κ. Θανάση Στάμο. Επίσης όρισε την κα Τσαμπίκα Κιαχαγιά Μαγιόγλου στη θέση που κατείχε πριν ο κ. Στάμος. Όρισε ακόμη τον κ. Δημήτρη Ιωσήφ, τον κ. Γιάννη Ιατρίδη, τον κ. Νικόλαο Κωστάκη, τον κ. Παναγιώτη Τοκούζη, τον κ. Χρήστο Μιχαλάκη, τον κ. Γιαννά Στέργο και τον κ. Γιώργο Ματσίγκο ως νέο μέλος.
Πρόεδρο στη Γενική Συνέλευση του ΠΡΟΤΟΥΡ πρότεινε τον κ. Θανάση Στάμο. Ως αντικαταστάτη του κ. Στάμου στη θέση που κατείχε προηγουμένως, όρισε τον κ. Δημήτρη Ιωσήφ, ενώ όρισε ακόμη ως μέλη της Γ. Συνέλευσης ΠΡΟΤΟΥΡ τον κ. Μιχάλη Καφετζή, τον κ. Νικόλαο Τσούλλο, την κυρία Καίτη Μπιλιά και τον κ. Μιχάλη Παλαιολόγου