Οι ιαματικές πηγές θα παραμείνουν στη διαχείριση του Δήμου Μήλου

0
Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου δηλώνεται η πρόθεση για αξιοποίηση των φυσικών πόρων του νησιού από τον ίδιο το Δήμο

Οι ιαματικές πηγές θα παραμείνουν στη διαχείριση του Δήμου Μήλου

Απόφαση, στην οποία δηλώνεται ξεκάθαρα προς την πολιτεία, η πρόθεση και βούληση του Δήμου Μήλου, να αξιοποιήσει με ίδια μέσα τους πλούσιους φυσικούς πόρους του νησιού και συγκεκριμένα των ιαματικών του πηγών, έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου.

Σε συνέχεια της σύστασης, μέσα από νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Τουρισμού, ιδιωτικής εταιρείας για τη διαχείριση των θερμών και ιαματικών πηγών, παρά την σύσσωμη εναντίωση, τόσο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας – του οποίου μάλιστα πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος Κύθνου – όσο και όλων των Δήμων που έχουν στην ιδιοκτησία τους ιαματικά λουτρά, οι Δήμοι καλούνται να δηλώσουν έως το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου αν επιθυμούν να διαχειριστούν τους φυσικούς πόρους που έχουν στην ευθύνη τους, άλλως προβλέπεται η αυτοδίκαιη μεταφορά τους στην ευθύνη της νέας Ανώνυμης Εταιρείας που συστήθηκε.

Στο πλαίσιο αυτό και έπειτα από εισήγηση του Δημάρχου Μήλου, κ. Μανόλη Μικέλη, το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα συμφώνησε, οι ιαματικές πηγές να παραμείνουν στην ευθύνη του Δήμου, ο οποίος θα αναλάβει την διαχείριση και αξιοποίησή τους.

«Τα λουτρά να είναι και να παραμείνουν δημοτικά»

Κατά την εισήγησή του, ο Δήμαρχος Μήλου εξήγησε, πως «σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 17 του ν. 4875/2021, έως και τις 23 Ιουνίου 2022, το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης, σχετικά με την αξιοποίηση του ιαματικού φυσικού πόρου που βρίσκεται εντός ιδιοκτησιών του Δήμου. Με τη λήψη θετικής, ως προς την αξιοποίηση των πηγών από το Δήμο, απόφασης, υπάρχουν δύο προθεσμίες που θα πρέπει να τηρηθούν. Η πρώτη, αφορά σε προθεσμία 4 ετών για την κατάθεση οικονομοτεχνικής μελέτης αξιοποίησης, και εφόσον αυτή κατατεθεί, υπάρχει και δεύτερη προθεσμία 10 ετών, για την ολοκλήρωση των εργασιών που θα προβλέπει η προαναφερθείσα οικονομοτεχνική μελέτη».

Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος, «σε αντίθετη περίπτωση και αν δεν τηρηθούν οι ως άνω προθεσμίες, οι ιαματικές φυσικές πηγές πηγαίνουν αυτοδίκαια στην εταιρεία του Δημοσίου, Ιαματικές Πηγές Ελλάδος (ΙΠΕ) ΑΕ, δηλαδή εν ολίγοις ιδιωτικοποιούνται».

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως ο ίδιος υποστήριξε, «καμία τέτοια διάθεση υπάρχει, ούτε πιστεύω ότι κανείς που μέχρι σήμερα που έχει διαχειριστεί και έχει προσπαθήσει για τις ιαματικές πηγές του Λάκκου στον Αδάμαντα, δε θέλει να ιδιωτικοποιηθούν».

Παράλληλα, ο κ. Μικέλης υπενθύμισε, ότι «έχει γίνει και από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές ένας αγώνας, προκειμένου να φτάσουμε σε μία νομιμοποίηση και να πάρουμε το ειδικό σήμα. Αυτό το ειδικό σήμα λειτουργίας δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να το πάρουμε». Όπως διευκρίνισε ειδικά για το σήμα, «υπάρχουν κάποια προβλήματα, καθώς υπάρχουν υπόσκαφα, αλλά και άλλα ζητήματα, ωστόσο πηγαίνουμε προς την κατεύθυνση αυτή».

Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος ζήτησε «τα λουτρά αυτά να τα διαχειρίζεται ο Δήμος. Να είναι δημοτικά και να παραμείνουν δημοτικά. Και αν επιθυμεί ο Δήμος να έχει μία εταιρεία δική του στο μέλλον, είτε κοινωφελή, είτε κάποιας μορφής ΣΔΙΤ, να μπορεί να τα αξιοποιεί από εκεί».

Επιπλέον, ο ίδιος επεσήμανε πως αμέσως μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την εκπόνηση της σχετικής οικονομοτεχνικής μελέτης, αλλά και την διασφάλιση της παροχής υπηρεσιών νομικού συμβούλου εφόσον αυτό απαιτηθεί. Μάλιστα υπογράμμισε, ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα που περιγράφεται στη σχετική νομοθεσία, αλλά να ολοκληρωθεί και γρηγορότερα, προκειμένου ο Δήμος να προχωρήσει στην αξιοποίηση των ιαματικών πηγών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, το συντομότερο δυνατόν.

Πρόταση για αναφορά σε όλες τις ιαματικές πηγές της Μήλου

Λαμβάνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, υπενθύμισε πως η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια της διαμαρτυρίας του Δήμου Μήλου, στο πλαίσιο των ενεργειών του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών, απέναντι στην πρόθεση ιδιωτικοποίησης των ιαματικών φυσικών πηγών μέσω της ΙΠΕ Α.Ε., ενώ εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς το Δήμαρχο Κύθνου, κ. Σταμάτη Γαρδέρη, για τους αγώνες που έδωσε σχετικά με το θέμα, μέσα από τη θέση του ως πρόεδρος του Συνδέσμου.

Περαιτέρω, ο κ. Δαμουλάκης πρότεινε, πέραν από τα λουτρά στην περιοχή του Λάκκου στον Αδάμαντα, μέσα στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να συμπεριληφθούν ακόμη και οι μη αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές, που βρίσκονται σε οικόπεδα ιδιοκτησίας του Δήμου (Προβατάς, Αλυκή κλπ), ώστε να διασφαλιστεί η κυριότητα του Δήμου Μήλου και σε αυτές και να μην αφεθεί περιθώριο στην ανώνυμη εταιρεία να προχωρήσει στην εκμετάλλευσή τους. Όπως σημείωσε, δεδομένου, ότι η διαδικασία αναγνώρισης των ιαματικών πηγών είναι χρονοβόρα, ο Δήμος θα μπορούσε να επισημάνει, πως προτίθεται να αξιοποιήσει όλες τις ιαματικές πηγές, αλλά θα καταθέσει οικονομοτεχνική μελέτη μόνο για την αναγνωρισμένη πηγή του Αδάμαντα, που είναι ήδη αναγνωρισμένη. Στη συνέχεια, εφόσον ακολουθηθεί η διαδικασία αναγνώρισης και των υπολοίπων πηγών, να προχωρήσει σε νέες μελέτες σχετικά με την αξιοπ

οίηση και αυτών.

Κατόπιν των παραπάνω και αφού επανέλαβε, πως η απόφαση του Δήμου θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις πηγές ιδιοκτησίας του, σχολίασε πως «θα είναι μεγάλη ήττα για το νησί – όχι μόνο για το Δήμο – να μας πάρει τις πηγές η εταιρεία αυτή».

Σαφής διατύπωση απόφασης και σχεδιασμός για επόμενα βήματα

Συμφωνώντας με την πρόταση του κ. Δαμουλάκη, ο Δήμαρχος, κ. Μικέλης, πρότεινε επιπλέον, λαμβάνοντας παράδειγμα από άλλους Δήμους, η Μήλος να προχωρήσει στη σύσταση μίας δημοτικής επιτροπής, της οποίας αρμοδιότητα θα είναι να ενημερώνεται και να ενημερώνει στη συνέχεια το Δ.Σ. σχετικά με τα ζητήματα αποκλειστικά των ιαματικών πηγών, ώστε να υποβοηθήσει το έργο του Δήμου στον τομέα αυτό.

Όσον αφορά στο σκέλος της απόφασης, ομόφωνα συμφωνήθηκε, για λόγους σαφήνειας της απόφασης, ο Δήμος να δηλώσει την πρόθεσή του να αξιοποιήσει τις αναγνωρισμένες πηγές του Λάκκου και τα λασπόλουτρα της Αλυκής, ενώ σε δεύτερο χρόνο να συσταθεί και η σχετική επιτροπή για τις επόμενες ενέργειες του Δήμου.