ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΥΔΗΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΕΤΑΔ
Ο Θεοχάρης, οι φωτογραφίες στην Βουλή και το… μπάχαλο με την ιδιοκτησία τους
Τι λένε ο πρόεδρος του Πανελ. Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και ο Δήμαρχος Αβδήρων στη «Θ»
Ένα θέμα που «πονάει» ιδιαίτερα τον Δήμο Αβδήρων και γενικότερα την Π.Ε Ξάνθης, αναφορικά με την αναβάθμιση και την σωστή εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών Ποταμιάς, «ανασκάλισε» ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, με αφορμή την επίσκεψη του αντιπροέδρου στην Γενισέα την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και την ανακοίνωσή του στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «..υπάρχουν μόνο δύο μικρές πισίνες μία των ανδρών και μία των γυναικών που αυτές είναι εδώ και χρόνια πάντα είναι ίδιες.
Ο δήμος αλλά ούτε και η περιφέρεια δεν Την αξιοποίησαν και ο πρώην Υπουργός Τουρισμού στην βουλή κατηγόρησε τον δήμο για την κατάντια αυτής της ιαματικής πηγής μία θερμοκρασία νερού που ξεπερνάει τους 60 βαθμούς το ερώτημα είναι αν ο τότε Υπουργός Θεοχάρης πέρασε ποτέ από κάποια λουτρόπολη. Τώρα που το βάρος πέφτει στους δήμους αν κρατήσουν η όχι για ανάπτυξη τις ιαματικές πηγές ή αν τις παραχωρήσουν στην υπό ίδρυση της νέας εταιρεία του Υπουργείου τουρισμού (Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Α.Ε.)»
Στην «Θ» μίλησαν για όλα τα παραπάνω, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ανέστης Αναστασιάδης, καθώς και ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης, ο οποίος διευκρινίζει γι’ ακόμη μια φορά ότι τα λουτρά δεν ανήκουν στον Δήμο, αλλά στην ΕΤΑΔ.
Ο κ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΛΟΥΤΡΑ ΓΕΝΙΣΕΑΣ ΚΑΙ ΕΙΠΕ «ΝΑ, ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ» – ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΤΑΜΙΑ
Αναλυτικότερα ο κ. Αναστασιάδης, εξήγησε στην «Θ» ότι:
Ο κ. Θεοχάρης σχετικά με το καινούριο νομοσχέδιο «ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε», παρουσίασε κάποιες φωτογραφίες με τα Λουτρά Γενισέας και τα Λουτρά Ελευθερών Καβάλας στην Βουλή και είπε «Να, τι κάνουν οι Δήμοι» και τις πέταξε στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Αυτή ήταν η εμφάνιση του κ. Θεοχάρη στην Βουλή. Εγώ πολλές φορές επισκέφθηκα σαν πρόεδρος την περιοχή – και παλαιότερα που ήμουν πρόεδρος του συνδέσμου – και διαπίστωσα ότι από τότε μέχρι και σήμερα, υπήρχαν δύο πισίνες. Μια για τις γυναίκες και μια για τους άνδρες. Δεν άλλαξε τίποτα. Υπολογίζαμε ότι επειδή υπήρχαν και παλιά κτίρια εκεί, θα ανακαινιστούν και θα γίνει κάτι, αλλά δεν έγινε. Επίσης είχαμε κάνει και κάτι θερμοκήπια εκεί παλαιότερα και καταστράφηκαν και αυτά και τώρα πήγε ο Αντιπρόεδρος και τα είδε. Του λέω «είδες κάτι καινούριο;» και είπε «είδα δυο πισίνες. Μια μικρή και μια μεγάλη, όπως ήταν παλιά» και τίποτε παραπάνω. Και ξέρετε ότι και η θερμοκρασία του νερού είναι πάνω από 60ο και άλλη φορά κάναμε προτάσεις για να γίνει μια όμορφη λουτρόπολη – και πιο πάνω είναι και η θάλασσα οπότε μπορεί να γίνεται και θαλασσοθεραπεία – αλλά δυστυχώς και ο σημερινός Δήμος Αβδήρων δεν έχει κάνει τίποτα. Παλαιότερα ήταν κοινότητα. Τώρα πήγε στον Δήμο Αβδήρων η «ιστορία» και δεν έγινε τίποτα.
ΗΜΑΣΤΑΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΑΛΛΑ… – ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Αναφορικά με τις «ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε», ο ίδιος επισήμανε ότι:
Εάν ο Δήμος σε 5-6 μήνες δεν πάρει απόφαση να κρατήσει τα λουτρά και να προτείνει σε αυτήν την εταιρεία ότι «εμείς θα κάνουμε μια μελέτη, θα τα αξιοποιήσουμε, θα γίνει μια μεγάλη επένδυση κλπ», δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν την ιαματική πηγή και θα περάσει σε αυτήν την εταιρεία. Εμείς ήμασταν υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης και φωνάζουμε χρόνια ολόκληρα για αυτό. Αλλά είδαμε και πανελλαδικά ότι η τοπική αυτοδιοίκηση τα έχει κλείσει. Π.χ. στην Νέα Απολλωνία έκαναν 5+10 δισεκατομμύρια και τα έκλεισε. Η Λήμνος και πολλές λουτροπόλεις που έκανε η τοπική αυτοδιοίκηση, έχουν κλείσει. Και για αυτά που πήραν οι ιδιώτες οι ιδιώτες βρήκαμε τον «μπελά» μας αφού και εκεί έχουν κλείσει πάρα πολλές (έχουν φαλιρίσει λόγω και της οικονομικής κρίσης κλπ). Αν αυτή η εταιρεία πάρει τις υπάρχουσες Ιαματικές Πηγές και δεν υπάρχει λουτρικό επίδομα ¬- γιατί εμείς ζητήσαμε τουλάχιστον να υπάρχει λουτρικό επίδομα – για να πάει η 3η ηλικία να κάνει τα μπάνια της, θα κλείσουν τα λουτρά. Στην Ευρώπη, όπου και αν βγεις υπάρχει λουτρικό επίδομα. Στην Γερμανία δίνονται 1500 ευρώ για 15 μέρες και εδώ το λουτρικό επίδομα είναι 150 ευρώ, τα οποία οι γιατροί και αυτά δεν τα δίνουν. Η μόνη λουτρόπολη που δουλεύει καλά, είναι το Άγκιστρο Σερρών – που έχει 5 ωραίες πισίνες και όλο το χωριό νοικιάζει δωμάτια αν και εκεί έχουμε τον ανταγωνισμό της Βουλγαρίας στο Σαντάνσκι που κάνει μεγάλη ζημιά – τα Πόζαρ της Αριδαίας και της Αγίας Παρασκευής Χαλκιδικής. Οι Δήμοι δεν μπορούν να τα διαχειριστούν με την έννοια ότι έρχονταν ένας Δήμαρχος και έλεγε «θα κάνω τα λουτρά» και έρχεται ένας άλλος Δήμαρχος και λέει «δεν τα κάνω». Δεν γίνεται αυτή η δουλειά όμως. Παλιά το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει τις Δημοτικές Επιχειρήσεις που μπορούσαν να πάρουν τα λουτρά. Κάναμε αγώνα, τα πήραμε από τον ΕΟΤ και τα δώσαμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να τα αξιοποιήσει. Ερχόταν ένας Δήμαρχος και τα έφτιαχνε και ο άλλος, τα ρήμαζε. Αλλά και τώρα, οι Δήμοι που θέλουν να τα αξιοποιήσουν, ας τα κρατήσουν. Αλλά να τα αξιοποιήσουν, να έχουν χρήματα. Και η εταιρεία αυτή θα ψάξει να βρει ιδιώτες. Το ΤΑΙΠΕΔ που έχει τις καλύτερες λουτροπόλεις (Θερμοπύλες, Καμμένα Βούρλα, Αιδηψός κλπ) έχει επτά χρόνια και δεν βγήκε κανέναν επενδυτή. Η μόνη επένδυση που έκανε είναι αυτή στην Κύθνο (54 εκατομμύρια) και δεν ξέρω και αν προχωρήσει. Για τα υπόλοιπα δεν βρέθηκαν επενδυτές και δεν ξέρω αν θα βρεθούν.
ΚΑΙ…500 ΜΕΤΡΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗ ΣΤΙΣ «ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ»
Τέλος αναφορικά με το deadline στους Δήμους, ο ίδιος σημείωσε ότι:
Θα πουν «ή αποφασίζετε με το σκεπτικό ότι θα κάνετε μελέτη για αξιοποίηση ή διαφορετικά τα παίρνει όλα η εταιρεία και 500 μέτρα γύρω από την κάθε λουτρόπολη» και ο,τιδήποτε υπάρχει, για να κάνει ξενοδοχεία κλπ κλπ. Όπως και στην Ιταλία κάθε λουτρόπολη, έχει 200 ξενοδοχεία. Στα Καμμένα Βούρλα έχουν 150, στην Αριδαία 200 ξενοδοχεία κλπ.
Η δική μας άποψη ήταν ξεκάθαρη. Λέγαμε να ανήκουν οι λουτρικές εγκαταστάσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και γύρω από κάθε λουτρόπολη να μπορέσουν να κάνουν επενδύσεις οι ιδιώτες σε ξενοδοχεία, ρεστοράν κλπ. Αυτό γίνεται στην Ιταλία και αυτό προτείναμε εμείς. Αυτή ήταν η θέση μας. Και τώρα νομίζω ότι οι Δήμοι μπορούν να κάνουν τις εγκαταστάσεις. Θα μπορούσε δηλαδή η Γενισέα να κάνει μια ωραία πισίνα – και να έχει και έσοδα και έξοδα – και γύρω από την λουτρόπολη να πάρουν 2-3-4 ξενοδοχεία κάποιοι ιδιώτες για να μπορέσει να κρατηθεί … Η λουτρόπολη είναι ένα μικρό νοσοκομείο. Είναι για την υγεία του κόσμου!
ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΒΔΗΡΩΝ – ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟ – ΔΕΝ ΜΑΣ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΤΙΠΟΤΑ
Από την πλευρά του ο κ. Τσιτιρίδης, απαντά εκφράζοντας την απορία του, ως εξής:
Είτε δήλωσε ο Υπουργός κ. Θεοχάρης για τα Λουτρά της Ποταμιάς ή ο συγκεκριμένος πρόεδρος ενός συνδέσμου – που δεν γνωρίζουμε αφού δεν ανήκουμε εκεί, παρά μόνο στον Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών Δήμων που είναι στην Θεσσαλονίκη – μάλλον δεν θα ξέρουν και οι δύο κύριοι, ότι αυτά τα λουτρά δεν ανήκουν στον Δήμο. Αυτά τα λουτρά ανήκουν στην Ελληνική Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) οπότε για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η ΕΤΑΔ, που δεν τα παραχώρησε στον Δήμο είτε με μίσθωση είτε με αγορά, όπως όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούμε. Όταν το ακίνητο, δεν είναι δικό σου δεν μπορεί να κάνει κανείς επένδυση. Για αυτό δεν γίνονται και επενδύσεις από πλευράς του Δήμου στα λουτρά, αλλά τα έχουμε ανοιχτά προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.
Δεν έχει έρθει κανένα έγγραφο από καμία εταιρεία και από κανένα υπουργείο για τα λουτρά και το αν θα τα παραχωρήσουμε. Προφανώς επειδή δεν ανήκουν στον Δήμο αλλά στην ΕΤΑΔ, την απόφαση θα την πάρει η ΕΤΑΔ για τα συγκεκριμένα λουτρά και όχι ο Δήμος. Δεν είναι δημοτικά, όπως αυτά του Δήμου Μύκης (Λουτρά Θερμών). Ίσως να μην αποσταλεί και καθόλου κάποιο έγγραφο στον Δήμο και απλώς να αποφασίσει η ΕΤΑΔ που είναι ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης έκτασης. Υπάρχουν κάποιες λουτροπόλεις που ανήκουν στους Δήμους, άλλες που μπορεί να ανήκουν στην Περιφέρεια (όπως στην Καβάλα) και κάποιες άλλες που ανήκουν στην ΕΤΑΔ (δηλαδή στο Κράτος). Εάν σταλεί σε εμάς κάποιο έγγραφο, με αυτήν την κατάσταση φυσικά– και αφού δεν γίνεται και η παραχώρηση ώστε να τα αξιοποιήσουμε – θα προτιμούσαμε να πάει στην εταιρεία, να βρεθεί ένας επενδυτής και να τα αξιοποιήσει μέσω αυτής της εταιρείας. Αν μας τα είχαν παραχωρήσει – όπως ζητούμε εδώ και καιρό πρώτα από το ΤΑΙΠΕΔ και τώρα από την ΕΤΑΔ, σίγουρα θα αποφασίζαμε εμείς. Από την στιγμή όμως που δεν είναι δικό μας, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για κάτι τέτοιο, ούτε έχει έρθει κάποιο έγγραφο ακόμη. Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να έρθει το έγγραφο, διότι έχει ένα μήνα που ψηφίστηκε αυτό στην Βουλή. Μέχρι να ολοκληρωθεί, μπορεί να πάρει χρόνο. Πηγές (φυσικός πόρος που αναβλύζει ζεστό νερό) υπάρχουν σε διάφορα σημεία και ίσως κάποιες ανήκουν στον Δήμο, κάποιες στο Κράτος, κάποιες στην ΕΤΑΔ. Αλλά σαν έκταση όλα αυτά τα κτίρια δεν ανήκουν στον Δήμο Αβδήρων. Τι θα έρθει και τι θα ζητηθεί, δεν γνωρίζω. Ίσως να μην έρθει και τίποτα. Όσον αφορά στον σύλλογο αυτό, ο κύριος αυτός (σ.σ. ο αντιπρόεδρος του συλλόγου) μπορεί να ήρθε. Εμείς είμαστε – όπως προανέφερα – μέλος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και το ΔΣ είναι Δήμαρχοι από διάφορες λουτροπόλεις.