ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΑΕΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΜΕ ΒΙΩΣΙΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

0

του Νίκου Αβουκάτου

Η μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή δημιουργεί την ανάγκη για αναζήτηση νέων-βιώσιμων μοντέλων ανάπτυξης για την περιοχή μέσω αξιοποίησης της γεωθερμίας και άλλων καινοτόμων τεχνικών σε θερμοκήπια. Ο αγροτικός τομέας μπορεί να συνεισφέρει στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης που έχει ανάγκη η περιοχή.

Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας διαθέτει πλεονεκτήματα που καθιστούν δυνατή την ανάπτυξη καλλιεργειών σε θερμοκήπια. Στην περιοχή εντοπίζεται το γεωθερμικό πεδίο τοπικού ενδιαφέροντος Αετού Φλώρινας που μπορεί να αξιοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών.

Την πιλοτική ερευνητική εφαρμογή θερμοκηπιακών καλλιεργειών για υποψήφιους επενδυτές αλλά και παραγωγούς με την αξιοποίηση του ζεστού νερού από το πεδίο του Λιμνοχωρίου – Αετού – Βαλτονέρων του δήμου Αμυνταίου της Φλώρινας θα υλοποιήσουν το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών & Εξοπλισμού του ΑΠΘ και η Σχολή Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Την έρευνα θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Αντικείμενο της έρευνας θα είναι η διερεύνηση της ικανότητας και επάρκειας του γεωθερμικού πεδίου έκτασης 7,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων να καλύψει τόσο τις ανάγκες θέρμανσης σύγχρονων θερμοκηπίων όσο και η δυνατότητα χρήσης των θερμών νερών για την καλλιέργεια σπαραγγιών, ώστε να διαφανούν τρόποι μελλοντικής αξιοποίησής του. Η θερμοκρασία γεωθερμικού ταμιευτήρα είναι 25-36 βαθμών Κελσίου.

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ Θωμάς Κωτσόπουλος, το πιλοτικό θερμοκήπιο θα είναι εξοπλισμένο με αντλία θερμότητας και θερμοκουρτίνα για τη μείωση των ενεργειακών του αναγκών.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση παραγωγών, γεωπόνων και φοιτητών στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες και στις νέες τεχνολογίες στα θερμοκήπια, προκειμένου να μπορούν να στελεχώσουν μελλοντικές θέσεις απασχόλησης που δυνητικά θα δημιουργηθούν στον τομέα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην περιοχή.

«Η αναμενόμενη διέλευση του δικτύου φυσικού αερίου από την περιοχή καθιστά δυνατή την εγκατάσταση μονάδων ΣΗΘΥΑ, η απορριπτόμενη θερμότητα των οποίων μπορεί να αξιοποιηθεί στα θερμοκήπια για κάλυψη των θερμικών αναγκών», σημείωσε ο κ. Κωτσόπουλος.

Απώτερος στόχος της έρευνας της κοινοπραξίας είναι η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και η δημιουργία ενός δομημένου επιχειρηματικού σχεδίου για τη δυνατότητα κατασκευής βιώσιμων οικονομικά και περιβαλλοντικά θερμοκηπίων – αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην περιοχή, που είτε θα προσελκύσουν επενδυτές είτε θα αποτελέσουν εργασιακό αντικείμενο των κατοίκων της περιοχής αυξάνοντας το εισόδημά τους.