ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΙΝΤΙΚΗΣ

0

ΚΚΕ Σερρών: η Γεωθερμία πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό

ΚΚΕ Σερρών: η Γεωθερμία πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΤΟ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΙΝΤΙΚΗΣ

Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει πλατιά η συζήτηση με θέμα την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων που υπάρχουν στο Δήμο Σιντικής.

Σκοπός του έργου είναι η αποτύπωση του υποβάθρου του γεωθερμικού ταμιευτήρα, ο εντοπισμός τυχόν ζωνών τροφοδοσίας και η εκτίμηση του γεωθερμικού δυναμικού του γ/θ πεδίου.

Η περιοχή μελέτης χωροθετείται στα διοικητικά όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Σιδηροκάστρου και Προμαχώνα του ∆ήµου Σιντικής της Π.Ε. Σερρών.

Κάθε πρόταση ανάπτυξης της Γεωθερμίας οφείλει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια. Για μας βασικό κριτήριο είναι η ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, δηλαδή η συνδυασμένη αντιμετώπιση των ζητημάτων της αξιοποίησης των εγχώριων πηγών, της ασφάλειας, των εργαζομένων και των κατοίκων, της διεύρυνσης των εργασιακών δικαιωμάτων, της προστασίας του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης περιοχών και βιομηχανικών κλάδων.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι η Γεωθερμία πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό, στο πλαίσιο της κοινωνικής κρατικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής και όχι εμπόρευμα το οποίο θα το αξιοποιούν και θα το εκμεταλλεύονται μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι με μόνο σκοπό το κέρδος.

Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι μόνο υπό προϋποθέσεις είναι σε ένα βαθμό ανανεώσιμο το γεωθερμικό δυναμικό. Δηλαδή η γεωθερμία σε σχέση με τις υπόλοιπες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) έχει αυτό το ιδιαίτερο στοιχείο.

Πίσω από τις κορόνες για την προστασία του περιβάλλοντος και την αξιοποίηση των Α.Π.Ε. κρύβεται η προκλητική κρατική στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων και η συνειδητή αποδυνάμωση των κρατικών δικαιωμάτων στην έρευνα και εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού.

Οι εμπλεκόμενες Δημοτικές Αρχές, υλοποιώντας πλήρως τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης και εκχώρησης των ενεργειακών αποθεμάτων του τόπου,  παζαρεύουν την άμεση και ολοκληρωτική παράδοση των  Γεωθερμικών Πεδίων υψηλής απόδοσης που μελέτησε τα προηγούμενα χρόνια η Δ.Ε.Η. και το Ι.Γ.ΜΕ. με τα χρήματα του ελληνικού λαού, σε ιδιώτες επενδυτές στη λογική της προώθησης της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά αρνητικές:

  • Η  ιδιωτική εκμετάλλευση θα γίνεται με σκοπό το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, βάζοντας σε κίνδυνο την διατήρηση της ανανεωσιμότητας των Γεωθερμικών Πεδίων.
  • Ο τεμαχισμός της εκμετάλλευσης των Γεωθερμικών Πεδίων με στόχο τη γρήγορη απόσβεση της επένδυσης θέτει σε κίνδυνο το ενεργειακό ισοζύγιο μεταξύ τροφοδοσίας και άντλησης ενέργειας καθώς  ανοίγει ο δρόμος για ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση Γεωθερμικών Πεδίων χαμηλής απόδοσης, που βρίσκονται μέσα στα όρια των Πεδίων υψηλής απόδοσης.

Η προσπάθεια επίλυσης του ενεργειακού ζητήματος της περιοχής στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» του ενεργειακού τομέα προστατεύει την κερδοφορία των ιδιωτικών κεφαλαίων και τους επιτρέπει να επιλέγουν πότε και που θα επενδύουν με γνώμονα το μέγιστο κέρδος τους.

Γι’ αυτό το ΚΚΕ απευθύνεται με ξεκάθαρο λόγο στους εργαζόμενους και προτείνει το δρόμο μιας διαφορετικής οργάνωσης της εξουσίας και της οικονομίας, όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κρατική κοινωνική περιουσία. Σε αυτό το πλαίσιο η παραγωγή, η μεταφορά και η διανομή των εγχώριων πηγών ενέργειας θα αποτελούν λαϊκή περιουσία.

Οι βασικοί άξονες για την αξιοποίηση της Γεωθερμίας που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες του πληθυσμού είναι:

  • Η αξιοποίηση των εγχώριων πηγών προσδιορίζοντας τις κατάλληλες χρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας, με την παραγωγή ποιοτικών και οικονομικών αγαθών, προς όφελος όλων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων και κατ’ επέκταση όλου του ελληνικού λαού.
  • Την συστηματική έρευνα για εξεύρεση νέων πηγών, που παράλληλα θα εξασφαλίζει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
  • Την εξασφάλιση επαρκούς και φθηνής λαϊκής κατανάλωσης, τη δημιουργία θεραπευτικών κέντρων αποκατάστασης, αθλητικών υποδομών, που θα ανεβάζουν συνολικά το επίπεδο ζωής.
  • Την κατοχύρωση και την αύξηση θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας.
  • Τη μείωση του βαθμού της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.

Μόνο αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί ουσιαστικά να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.