ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΗΞΗΣ

0

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, ο Τουρισμός είναι μια πολυσχιδής δραστηριότητα με τεράστια οφέλη για την εθνική οικονομία. Μεγάλο τμήμα των εσόδων που προκύπτουν διαχέονται σε πολλούς τομείς της παραγωγικής διαδικασίας και ειδικότερα στον τομέα των υπηρεσιών, στις τοπικές οικονομίες, στην επιχειρηματική δραστηριότητα συναφών κλάδων, όπως είναι το εμπόριο και η εστίαση και βέβαια στους εργαζόμενούς τους. 

Ο αναπτυξιακός νόμος είναι στρατηγικό εργαλείο για τις επενδύσεις στη χώρα. Σας θυμίζω ότι έπειτα από συνεννόηση με τον Αν. Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των ξενοδοχείων 3 αστέρων, που είναι το 23% του κλάδου, υπάχθηκαν στο νόμο.

ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΎΡΙ ΧΑΣΙΚΛΊΔΙΚΗ MIRAZIO

Όμως στον αναπτυξιακό νόμο έχουν υπαχθεί επίσης και πολλά ακόμα επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε τουριστικές εγκαταστάσεις. Ενδεικτικά σας αναφέρω την ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό τουριστικών οργανωμένων κατασκηνώσεων, την ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών μονάδων εντός χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτηρίων και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον φέρουν διακριτικό τίτλο «ξενώνας φιλοξενίας» και  υλοποιούνται εντός παραδοσιακών οικισμών σε ορεινές περιοχές, σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση έως 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα και σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων, κατατάσσονται σε κατηγορία 5 κλειδιών και διατηρούν ελάχιστο αριθμό 20 ενοικιαζόμενων δωματίων.

Επίσης, στον αναπτυξιακό νόμο έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση συγκεκριμένων τουριστικών επενδύσεων που αφορούν σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των περιοχών της Ελλάδας (γεωγραφικών, κοινωνικών, πολιτισμικών, θρησκευτικών).

Σας αναφέρω επιγραμματικά ορισμένες από αυτές: συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, τουριστικούς λιμένες, χιονοδρομικά κέντρα, θεματικά πάρκα, εγκαταστάσεις καταδυτικού τουρισμού, εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού, μονάδες ιαματικής θεραπείας, κέντρα ιαματικού τουρισμού θερμαλισμού, κέντρα θαλασσοθεραπείας, κέντρα αναζωογόνησης-spa, κέντρα προπονητικού αθλητικού τουρισμού, ορειβατικά καταφύγια, αυτοκινητοδρόμια, αγροτουρισμού, οινοτουρισμού, γεωτουρισμού,  πολυλειτουργικών αγροκτημάτων, τουριστικών καταλυμάτων στην ύπαιθρο τύπου Glamping. 

 

Όλοι λοιπόν κερδίζουμε και πάνω απ’ όλους η εθνική μας οικονομία και εν τέλει η χώρα.