ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ

0

«Άναψαν τα αίματα» για την ΤΙΕΔΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο

Με αφορμή την αντικατάσταση του Προέδρου Β. Δέλκου από τον Τ. Σεραφειμίδη, η αντιπολίτευση άσκησε έντονη κριτική στα πεπραγμένα της διοίκησης

Της Κικής Ηπειρώτου

Σε πολύ υψηλούς τόνους διεξήχθη το απόγευμα της Δευτέρας, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης η συζήτηση για το θέμα της αντικατάστασης του Προέδρου της ΤΙΕΔΑ Βασίλη Δέλκου από τον μέχρι πρότινος Αντιδήμαρχο Αναστάσιο Σεραφειμίδη. Με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα, ο απερχόμενος Πρόεδρος δέχθηκε τα «πυρά» μερίδας της αντιπολίτευσης, με τον ίδιο να κατηγορεί την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι επί θητείας της, τα Ιαματικά Λουτρά της Τραϊανούπολης, εμφάνισαν συνολικές ζημίες που άγγιξαν τις 400.000 ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, ο κ. Δέλκος αντικαθίσταται από τον κ. Σεραφειμίδη (ο αντικαταστάτης του οποίου στην Αντιδημαρχία Δόμησης και Πολεοδομικού Σχεδιασμού θα ανακοινώνονταν την Τρίτη), ενώ έγιναν και κάποιες αλλαγές στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΤΙΕΔΑ.
Το λόγο πήρε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Λαμπάκης, ζητώντας να ενημερωθεί από τον κ. Δέλκο για την τύχη των 286.000 ευρώ, τα οποία είχαν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο με σκοπό την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΙΕΔΑ. Απαντώντας, ο κ. Δέλκος σημείωσε πως, όταν ανέλαβε, ο προκάτοχός του, του είπε πως θα πρέπει να πάρει κάποιο δάνειο, προκειμένου να είναι εφικτή η πληρωμή των μισθών των εργαζομένων. Έτσι, κι επειδή ήδη η επιχείρηση είχε λάβει δάνειο και δεν ήταν εφικτή μία νέα δανειοδότηση, περίπου 70.000 ευρώ από τα χρήματα για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου χρησιμοποιήθηκαν για τις μισθοδοσίες. Ένα ποσό 3.500 ευρώ δόθηκε για κάποια έκτακτα έξοδα που προέκυψαν λόγω covid, ενώ περίπου 16.000 ευρώ κάλυψαν τις απολαβές των ναυαγοσωστών που εργάστηκαν πέρυσι στη δημοτική πλαζ του ΕΟΤ. Τα υπόλοιπα χρήματα είναι στην τράπεζα, προκειμένου να πληρωθεί και ο ανάδοχος που θα τοποθετήσει μέσα στο καλοκαίρι τα νέα στέγαστρα του camping.
Ο κ. Λαμπάκης σημείωσε πως η ΤΙΕΔΑ παρανόμως χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο, με τον κ. Δέλκο να τονίζει πως αυτό δεν ισχύει, καθώς η επιχείρηση δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Υπεραμύνθηκε της απόφασής του να πληρωθούν με ένα μέρος των χρημάτων οι εργαζόμενοι, κατηγορώντας την προηγούμενη δημοτική αρχή για κακή διαχείριση, ο επικεφαλής της οποίας, με τη σειρά του, κατηγόρησε τον κ. Δέλκο και τη σημερινή διοίκηση ότι κατέστρεψαν την ΤΙΕΔΑ. Ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΤΙΕΔΑ υπενθύμισε τη θεομηνία που προέκυψε αρχές Οκτωβρίου του 2019, όταν κατέρρευσαν τα σάπια, όπως τα χαρακτήρισε, στέγαστρα που είχε παραδώσει η δημοτική αρχή Λαμπάκη, και που αν είχε συμβεί δύο μήνες νωρίτερα, θα είχαμε νεκρούς. «Πάθαμε 200.000 ευρώ ζημιά και δεν άνοιξε ρουθούνι, δεν βγήκε ούτε ένας να ζητήσει συγνώμη», τόνισε ο κ. Δέλκος, κάνοντας αναλυτική αναφορά στις ζημίες των Ιαματικών Λουτρών από το 2011 ως το 2019, η οποία φτάνει στις 397.850 ευρώ.
Ο κ. Λαμπάκης αντέκρουσε τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, λέγοντας πως ο κ. Δέλκος «κοιτά επί δύο χρόνια τα κατεστραμμένα στέγαστρα και μιλά για ντροπή», υπογραμμίζοντας πως επί θητείας του όλα ήταν σε λειτουργία και με απόλυτα νόμιμο τρόπο.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση» Βαγγέλης Μυτιληνός, σημείωσε πως το camping, επί  θητείας Δέλκου, δεν άνοιξε ποτέ στην ώρα του, προκαλώντας ατέλειωτες διαμαρτυρίες, με τον κ. Δέλκο να απαντά πως αυτό έγινε λόγω περιορισμών του covid. Επιπλέον, ο κ. Μυτιληνός σημείωσε πως για τα σκέπαστρα επί δύο χρόνια δεν έγινε καμία ενέργεια, ενώ για τα Ιαματικά Λουτρά επισήμανε πως δεν γνωρίζει ακριβώς τι ενέργειες έχουν γίνει για την επαναλειτουργία τους, τόνισε ωστόσο πως θα πρέπει, ακόμη και  κλειστά, να διατηρούνται μέσα κι έξω καθαρά, κι όχι στην κατάσταση που είναι εδώ και τόσους μήνες. Τέλος, εκτίμησε πως η πορεία της ΤΙΕΔΑ είναι πλήρως αποτυχημένη και πως αυτό είναι κάτι που το λένε όλοι, όπως είπε.
Κλείνοντας, ο κ. Δέλκος σημείωσε πως αναφορικά με την απόκτηση του ειδικού σήματος λειτουργίας που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των Ιαματικών Λουτρών, η ΤΙΕΔΑ έχει έρθει αντιμέτωπη με έναν ατελείωτο κυκεώνα γραφειοκρατίας, περιγράφοντας τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα στην επικοινωνία με την αρμόδια υπηρεσία, η οποία, όταν απαντήσει στα τηλέφωνα και τα mails της επιχείρησης, διαρκώς διατυπώνει νέες παρατηρήσεις και ζητά επιπρόσθετα στοιχεία, προκειμένου να διεκπεραιώσει την υπόθεση. «Τρώω πόλεμο από όλους… Δεν τον ενδιαφέρει τον κόσμο η διαδικασία, αλλά το αποτέλεσμα, δηλαδή να λειτουργήσουν τα Λουτρά, όμως αυτή τη διαδικασία εγώ δεν μπορούσα να την παρακάμψω», τόνισε ο κ. Δέλκος.