ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΣΕ ΝΙΣΙΑ ΜΑΣ

0

Γεωτρήσεις για γεωθερμικά πεδία σε νησιά

Σε ρότα υλοποίησης μπαίνει ο σχεδιασμός της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων Λέσβου, Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου και Νισύρου. Οι σχετικές μελέτες ήδη υλοποιούνται, οι αδειοδοτήσεις ολοκληρώνονται και όπως αναφέρει στο «Βήμα» στέλεχος της επιχείρησης, σύντομα θα ξεκινήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις.

Εν τούτοις, όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, η ασφαλής και αξιόπιστη πρόοδος σε έργα γεωθερμίας,  των οποίων η τεχνολογία συγγενεύει με τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, «απαιτεί προσεκτική ενασχόληση με διάφορα τεχνικά και μη ζητήματα και εύλογα πολύ μεγαλύτερο χρόνο από άλλες τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως φωτοβολταϊκά, αιολικά κ.ο.κ.».

Η πρώτη μονάδα

Στόχος της επιχείρησης είναι να αποφευχθούν αστοχίες, όπως εκείνες της ΔΕΗ στη Μήλο και στη Νίσυρο, στα μέσα της δεκαετίας του ’70, που καταδίκασαν για δεκαετίες την εκμετάλλευση ενός από τα καλύτερα γεωθερμικά πεδία διεθνώς. Λάθος γεωτρήσεις και τεχνολογικές ελλείψεις στην κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με γεωθερμία στα τέλη της δεκαετίας του ’80 είχαν στρέψει την τοπική κοινωνία κατά της επένδυσης.

Πλέον, οι κινήσεις της ΔΕΗΑΝ γίνονται πολύ προσεκτικά ώστε αφού ολοκληρωθούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις, να ακολουθήσει η κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής οι οποίες θα τροφοδοτούνται με γεωθερμικό ρευστό και θα είναι ισχύος 8 MW στη Λέσβο και 5 MW σε καθεμία από τις υπόλοιπες περιοχές. Ο προϋπολογισμός των έργων υπολογίζεται στα 120 εκατ. ευρώ – 70.000.000 ευρώ για τις έρευνες και 50.000.000 ευρώ για την εγκατάσταση των μονάδων παραγωγής. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έως το 2025 θα έχει κατασκευαστεί και λειτουργήσει η πρώτη μονάδα στη Λέσβο και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες στις άλλες περιοχές.

Τα περιθώρια διείσδυσης

Παράλληλα, αναμένεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και τον ΔΕΔΔΗΕ η έκδοση της απόφασης για τα περιθώρια διείσδυσης σταθμών ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά με το ηλεκτρικό σύστημα της ηπειρωτικής χώρας, η οποία θα καθορίσει και τα περιθώρια ισχύος στη Λέσβο, στη Νίσυρο και στη Μήλο, ώστε οι μονάδες γεωθερμίας να συνυπολογιστούν στον διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο για όσο διάστημα τα συγκεκριμένα νησιά παραμένουν μη διασυνδεδεμένα.  Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ένα μέρος της ισχύος που θα εγκατασταθεί στα νησιά θα υλοποιηθεί πριν την ηλεκτρική διασύνδεσή τους.

Η ΔΕΗΑΝ έχει αποκτήσει από το Ελληνικό Δημόσιο το αποκλειστικό δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού, το οποίο έχει παραταθεί  έως τον Μάιο του 2025 για τη Μήλο, τον Μάρτιο του 2026 για τη Νίσυρο και τον Ιανουάριο του 2027 για τη Λέσβο, ενώ για την υλοποίηση της επένδυσης είχε συστήσει κοινή εταιρεία με την Ελλάκτωρ, τη «Γεωθερμικός Στόχος ΙΙ».

Τράτσα Μάχη