ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΑΝΕΣΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

0

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ WWW.LOYTROPOLEIS.COM 2310905164 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Από Ανέστη Αναστασιάδη                      ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 27/12/2021

Το Νομοσχέδιο για την ίδρυση Ιαματικές Πηγές Ελλάδος ΑΕ (ΙΠΕ ΑΕ) έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης άρα από σήμερα βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης όλων των αποφάσεων.

Διαβάζοντας αυτό το Νομοσχέδιο σχετικά με τον Τουρισμό διαπίστωσα ένα πράγμα ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θέλει καθόλου αποκέντρωση μαζεύει όλες τις εξουσίες στα χέρια των Υπουργών των Υφυπουργών κλπ

Σχετικά με την ΙΠΕ ΑΕ εκείνο που διαπίστωσα είναι ότι μάλλον τα παίρνει όλα  εφόσον  γνωρίζει  ότι στις επόμενες εκλογές με το 43% του εκλογικού Νόμου στους Δήμους και στις Περιφέρειες θα κάνει ό,τι θέλει

Ένα νομοσχέδιο που δεν δίνει τίποτε σε κανέναν  πάνω στο θέμα του Τουρισμού, εκτός από ελάχιστες αρμοδιότητες στον ΕΟΤ, στους Δήμους σχεδόν τίποτε  αλλά και στις Περιφέρειες,  τα πάντα όλα από το γραφείο του Υπουργού

Προσπαθώ να περιγράψω τον κύριο Πιερρακάκη, που προσπαθεί να κάνει αποκέντρωση, αλλά αν διαβάσεις τα νομοσχέδια το μόνο που κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η συγκέντρωση και όχι αποκέντρωση.

Ένα άλλο  απλό πράγμα σχετικά με τις ιαματικές πηγές, εκτός που δίνει όλες τις αρμοδιότητες σε αυτή την εταιρεία, δεν δίνει την αρμοδιότητα σχετικά με το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ) ακόμα και αυτό θα πρέπει να περάσει  από τα γρανάζια του Υπουργού τουρισμού Και μάλιστα από το γραφείο του Υπουργού.

Σημειώνεται ότι, από τα 28 ΕΣΛ που ανακοινώθηκαν από τον ΣΔΙΠΕ κατά την επεξεργασία του Νομοσχεδίου-δεν μας λένε σε ποια ακριβώς Υδροθεραπευτήρια αναφέρονται και ούτε το ΥΤ ανακοινώνει-όπως κάνει με τα φΕΚ αναγνωρίσεων-,σχεδόν τα μισά είναι στην Αιδηψό.

Γνωρίζουμε ότι όλοι οι δήμοι από πλευράς διοικήσεων σήμερα είναι κάπως μπερδεμένοι με συνεργασίες κλπ  και αναρωτιέμαι μέσα σε έξι μήνες που λέει το παρόν νομοσχέδιο για τις ιαματικές πηγές αν μπορέσουν  να πάρουν αποφάσεις  και αν θα κρατήσουν τις ιαματικές πηγές σαν δήμοι, ή αν δεν τα καταφέρουν  να πάρουν  αποφάσεις  θα περάσουνε στην αρμοδιότητα Ελληνικές Ιαματικές Πηγές α.ε.

Επίσης  εκείνο που διαπίστωσα από το νομοσχέδιο είναι ότι είναι έτοιμο και το καταστατικό της εταιρείας άρα θα προκηρύξουν τις ανάλογες ανακοινώσεις σχετικά για το προσωπικό προκειμένου να αρχίσει αυτή την δουλειά που αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εδώ και τώρα.

Για  τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας είναι να περιμένουμε πλέον τη λειτουργία αυτής της εταιρείας όπως περιμέναμε τόσα χρόνια και το ΤΑΙΠΕΔ που δεν έγινε τίποτε σχετικά με την  ανάπτυξη στις  ιαματικές πηγές που έχει.

Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο που μπορώ να κάνω αν και στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο θα προσπαθήσουμε να μπούμε στην φιλοσοφία του νομοσχεδίου, αν τα καταφέρουμε. Υπάρχουν παράγραφοι από προηγούμενα  νομοσχέδια και  άρθρα που μας παραπέμπουν σε άλλα νομοσχέδια, άρα πρέπει να είσαι και λίγο δικηγόρος για να ψάξεις να βρεις την άκρη.

Τώρα όσες ιαματικές πηγές  δεν έχουνε ακόμα το ειδικό σήμα λειτουργίες τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα μέσα σε έξι μήνες να βρουν λύσεις.

Αυτά από τον

Ανέστη Αναστασιάδη                                    Καλή μας Χρονιά