«Πρέπει να ανοίγουν πιο νωρίς τα ιαματικά λουτρά Καϊάφα» – Ο προγραμματισμός για φέτος

0

«Πρέπει να ανοίγουν πιο νωρίς τα ιαματικά λουτρά Καϊάφα» – Ο προγραμματισμός για φέτος

«Θα είναι προς όφελος της τοπικής οικονομίας» δηλώνει ο δήμαρχος Ζαχάρως Κωνσταντίνος Μητρόπουλος.

Ένα από τα βασικά αιτήματα του δήμου Ζαχάρως, αλλά και των πολιτών της περιοχής, είναι τα ιαματικά λουτρά Καϊάφα να ανοίγουν όσο το δυνατόν γίνεται πιο νωρίς, προκειμένου να ωφεληθεί και η τοπική οικονομία, από τους ανθρώπους οι οποίοι θα έρθουν για να κάνουν τα μπάνια τους.

Ο προγραμματισμός για φέτος, είναι τα ιαματικά λουτρά Καϊάφα να ξεκινήσουν την λειτουργία τους από τα μέσα Ιουνίου, περίπου στις 15 Ιουνίου, μέχρι περίπου τα τέλη Οκτωβρίου, πιθανότατα έως τις 20 Οκτωβρίου.

Όμως μπορεί να υπάρξει και μία μικρή παράταση, περίπου μιας εβδομάδας, αν υπάρχει κίνηση από τους επισκέπτες. Αυτή τη στιγμή τελειώνουν οι εργασίες συντήρησης, έτσι ώστε οι εγκαταστάσεις να είναι έτοιμες να υποδεχτούν σε λίγες εβδομάδες τον κόσμο που θα έρθει να κάνει τα ιαματικά μπάνια του.

Όμως από τον δήμο προσδοκούν τα ιαματικά λουτρά Καϊάφα να ανοίξουν πιο νωρίς, ακόμη και από τον Μάιο, το αργότερο αρχές Ιουνίου.

«Έχουμε ζητήσει να ανοίγουν πιο νωρίς»

Για το θέμα αυτό ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κωνσταντίνος Μητρόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά στην εφημ. «Πατρίς».

«Η λειτουργία των ιαματικών πηγών του Καϊάφα έχει εξαιρετική σημασία για το δήμο μας, αφού αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της περιοχής, σημαντικό πόλο έλξης τουρισμού, αλλά και θα βοηθήσει στην ενίσχυση της απασχόλησης σε όλη την περιοχή της Ζαχάρως. Στείλαμε λοιπόν αίτημα όπου ζητάμε να ενημερωθούμε για το χρονικό πλαίσιο λειτουργίας των ιαματικών λουτρών του Καϊάφα. Μετά τη συνάντηση που είχαμε με τη διευθύνουσα της ΕΤΑΔ, όπου είχαμε επισημάνει το θέμα αυτό, τους διευκρινίσαμε ότι η περιοχή χρειάζεται να ανοίγουν τα λουτρά όσο γίνεται γρηγορότερα, γιατί θίγεται η τοπική οικονομία. Αυτοί δέχτηκαν το αίτημά μας και ευελπιστώ ότι φέτος θα έχουμε το άνοιγμα των λουτρών Καϊάφα πολύ νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η νέα διοίκηση της ΕΤΑΔ από την συνάντηση που είχαμε, έχει μπει στην διαδικασία να ξανασχεδιάσει την λειτουργία των λουτρών στο σύνολο της χώρας, άρα και στον Καϊάφα. Οπότε όσο πιο σύντομα ανοίγουν τα λουτρά του Καϊάφα, τόσο το καλύτερο για το δήμο μας. Αυτό που θέλουμε λοιπόν για να στηρίξουμε την οικονομία της περιοχής μας, είναι το γρηγορότερο δυνατό να ανοίξουν τα λουτρά του Καϊάφα, να υπάρξει δραστηριότητα στην περιοχή, να στηριχθούν οι τοπικές επιχειρήσεις και να υπάρξει μία οικονομική δραστηριότητα στο σύνολο του δήμου μας».

«Θα είναι ανάσα για την τοπική οικονομία»

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως και δημοτική σύμβουλος Μαρίνα Αντωνοπούλου τόνισε για το θέμα.

«Όλος ο εμπορικός κόσμος της Ζαχάρως, αλλά και οι πολίτες θέλουν τα λουτρά Καϊάφα να ανοίγουν πιο νωρίς, προκειμένου να παίρνει μία οικονομική ανάσα όλη η περιοχή. Αν έρχονται πιο νωρίς οι λουόμενοι, θα δουλέψει όλη η τοπική οικονομία και τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις εστίασης και όλη η αγορά της περιοχής. Οπότε θέλουμε σαν Εμπορικός Σύλλογος να ανοίγουν τα λουτρά Καϊάφα πιο νωρίς και να κλείνουν και αργότερα. Κάτι που θα είναι προς όφελος όλης της τοπικής οικονομίας».

«Θα έπρεπε τα ιαματικά λουτρά να είναι ανοιχτά για 7 και 8 μήνες»

Επίσης ο Θεόδωρος Μπολιάρης ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων στην Ζαχάρω τονίζει ότι τα ιαματικά λουτρά στον Καϊάφα θα πρέπει να είναι ανοικτά για 7-8 μήνες τουλάχιστον.

«Θα έπρεπε τα ιαματικά λουτρά να ανοίγουν πιο νωρίς και αν είναι δυνατόν να είναι ανοιχτά για 7 και 8 μήνες και όχι για 3 ή 4. Ο κόσμος μπορεί να έρχεται πολύ νωρίτερα και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε σαν κοινωνία. Πολλές φορές ο κόσμος ζητάει ακόμα και το χειμώνα να κάνει μπάνιο σε κάποια ιαματική πηγή και εκείνη την περίοδο τα λουτρά Καϊάφα είναι κλειστά. Μπορεί να είναι δύο – τρεις ώρες ανοιχτά την ημέρα ακόμα και το χειμώνα, δεν χρειάζεται να είναι ανοιχτά από τις 7:00 το πρωί έως 8:00 το απόγευμα. Το ιδανικό θα είναι να ανοίγουν για όσο το δυνατόν γίνεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Νην ξεχνάμε ό,τι και ο Καϊάφας είναι ένα αξιοθέατο, δεν έχει μόνο τα λουτρά. Εμάς σαν επιχειρηματίες δεν μας βολεύει να είναι ανοιχτά μόνο τρεις-τέσσερις  μήνες. Αυτούς τους μήνες δουλεύουμε έτσι και αλλιώς με τον τουρισμό. Το θέμα είναι να δουλέψουμε και μετά την τουριστική σεζόν. Κάποιοι λένε, θα έχει κόσμο το χειμώνα, δηλαδή το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο; Αν δεν δουλέψουν τα λουτρά εκείνη την περίοδο πώς θα το ξέρουμε; Θέλω να πιστεύω ότι και εκείνη την περίοδο θα έρθουν άνθρωποι στα ιαματικά λουτρά του Καϊάφα, έστω και αν είναι λιγότεροι σε σχέση με το καλοκαίρι. Σιγά – σιγά θα μαθευτεί αυτό, θα διαφημιστεί, δεν γίνεται μέσα σε ένα χρόνο να έχουμε πάρα πολλούς επισκέπτες, αλλά χρόνο με το χρόνο αυτοί θα γίνονται περισσότεροι και αυτό θα είναι προς όφελος της τοπικής οικονομίας».

Προστατευόμενη περιοχή Natura 2000

Ιδανικό σκηνικό εξόρμησης για τους λάτρεις της ελληνικής φύσης, η Ιαματική Πηγή Καϊάφα, που εντάσσεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, βρίσκεται στο νότιο μέρος του Νομού Ηλείας, στην Ζαχάρω, 25 χλμ. από την Αρχαία Ολυμπία.

Η περιοχή συνδυάζει ένα πανέμορφο δάσος, μία γραφική λίμνη, λουτρά βγαλμένα από παραμύθι όπου κατοικούσαν οι νύμφες και την θάλασσα του Ιονίου Πελάγους στην παρακείμενη παραλία της Ζαχάρως.

Εκτός από την μαγική τους τοποθεσία, οι ιαματικές πηγές Καϊάφα ξεχωρίζουν για τα λουτρά τους, αφού οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού της περιοχής είναι γνωστές από την αρχαιότητα και το καθιστούν ιδανικό για σύγχρονη λουτροθεραπεία, αλλά και την πλούσια μυθολογία, αφού τα σπήλαια των πηγών καταγράφονται ως κατοικίες νυμφών.

Η μονάδα καταλαμβάνει μία έκταση περίπου 6.139.000 τ.μ. που περιλαμβάνει το ομώνυμο δάσος.

Οι επισκέπτες μπορούν να διαμείνουν στο Ξενοδοχείο Ολύμπια, που είναι χτισμένο στο μικρό νησάκι της λίμνης και επικοινωνεί με την ξηρά μέσω στενής γραφικής γέφυρας. Η διαμονή στο ξενοδοχείο προσφέρει μια μοναδική εμπειρία γαλήνης και ομορφιάς, με αξεπέραστη θέα στη λίμνη. Το ξενοδοχείο διαθέτει 16 δίκλινα και 2 μονόκλινα πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια κατηγορίας 2*. Παράλληλα,  στην λίμνη λειτουργούν και εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ που προσελκύουν κάθε χρόνο εκατοντάδες θαυμαστές των αθλημάτων του νερού.

Στην περιοχή  βρίσκονται το μεγάλο και το μικρό Σπήλαιο των Ανυγρίδων Νυμφών, όπου βρίσκεται το υδροθεραπευτήριο και η ιαματική πηγή του Γερανιού με νερό ιδανικό για ποσιθεραπεία.

Στις εγκαταστάσεις του υδροθεραπευτηρίου περιλαμβάνονται:

Πισίνα Ιαματικών Λούσεων

Ατομικές Μπανιέρες Υδροθεραπείας

Ιατρείο

Αίθουσες αναμονής πελατών

Εξωτερική πισίνα ιαματικών λούσεων με ανοιγόμενη οροφή

Ιδιότητες του Ιαματικού Νερού των Πηγών Καϊάφα

Ο φυσικός ιαματικός πόρος του Καϊάφα προέρχεται από δύο πηγές:

Πόρος «Γερανίου Καϊάφα» που έχει αναγνωριστεί ως φυσικός ιαματικός πόρος για λουτροθεραπεία, ενώ αναμένεται να συμπεριληφθούν και οι τρόποι χρήσης της εισπνοθεραπείας, των ρινοπλύσεων και της ποσιθεραπείας.

Πόρος «Γεώτρηση Γ3 Καϊάφα».

Ο Πόρος (Γεώτρηση Γ3) που έχει αναγνωριστεί ως φυσικός ιαματικός πόρος, έχει θερμοκρασία 31Ο C . Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται ως: υπόθερμος, αλατούχος, υπερτονικός, ιαματικός, χλωριονατριούχος, μετρίως θειούχος, ανθρακούχος, μεταλλικός και ενδείκνυται για λουτροθεραπεία, με τις εξής ιαματικές ιδιότητες:

Χρόνιες ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες, μυοσίτιδες, χρόνιες εκφυλιστικές εκβάσεις τραυμάτων, νευραλγίες, δερματικές παθήσεις.

Το νερό των πηγών αντενδείκνυται, για συστηματικά, μεταδοτικά και κακοήθη νοσήματα, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια,  καρδιακές παθήσεις, οιδήματα κάτω άκρων, στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικές αιμορραγίες ή θρομβώσεις αγγείων, κακοήθεις νεοπλασίες, νευρικές και ψυχικές παθήσεις, ενεργός φυματίωση, σακχαρώδης διαβήτης, υπερθυρεοειδισμός, αλλεργίες και μυκητιάσεις, παθολογική κατάσταση επιβαρυμένη με πυρετό, αναιμία, απώλεια βάρους, αιμορραγία. Αρτηριακή υπέρταση και κακοήθης αρτηριακή υπέρταση, νεφροπάθεια, ηπατοπάθεια, δερματολογικές παθήσεις που αντενδείκνυται η χρήση των θερμομεταλλικών νερών και εγκυμοσύνη μετά τον έκτο μήνα.

Επικοινωνία

26250 31705

26250 31708

26250 31709

kaiafas@hppc.gr

Λειτουργία Υδροθεραπευτήριο

Ιούνιο – Οκτώβριο

09:00 – 17:00

Ξενοδοχείο ΟΛΥΜΠΙΑ

Ιούνιο έως Οκτώβριο

Πρόσβαση

Μέσω Τρίπολης – Καλού Νερού – Ζαχάρως (περίπου 270 χλμ. από την Αθήνα)

Μέσω Πάτρας – Πύργου – Ζαχάρως (περίπου 330 χλμ. από τ