Θερμαλισμός στην Ελλάδα, χθες και σήμερα Από τον γιατρό Μανώλη Κοζαδίνο 

0
Θερμαλισμός στην Ελλάδα, χθες και σήμερα
Από τον γιατρό Μανώλη Κοζαδίνο
Αθήνα, Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024
Ο θερμαλισμός στην Ελλάδα, βαθιά ριζωμένος στην ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας, έχει τις ρίζες του στην Αρχαιότητα, όπου οι θερμές πηγές ήταν ήδη αναγνωρισμένες για τα θεραπευτικά τους οφέλη. Χάρη στην έντονη γεωλογική δραστηριότητα, η Ελλάδα είναι πλούσια σε φυσικές πηγές, μερικές από τις οποίες είναι μοναδικές λόγω της σύνθεσής τους σε μέταλλα, κυρίως αυτές που είναι πλούσιες σε ραδόνιο, και φημίζονται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Ιαματικοί σταθμοί όπως το Λουτράκι, τα Καμένα Βούρλα ή η Βουλιαγμένη με την λίμνη της είναι γνωσοί για τα ιαματικά τους νερά, που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες.

Ωστόσο, μετά από μια σημαντική άνθηση έως τη δεκαετία του 1970, ο ελληνικός θερμαλιστικός τομέας υπήρξε θύμα μιας προοδευτικής παρακμής, που επιδεινώθηκε από την οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010. Η κακή διαχείριση, η έλλειψη εκσυγχρονισμού των υποδομών και η μείωση των δημόσιων επενδύσεων οδήγησαν στη παρακμή πολλών ιαματικών σταθμών. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες πηγές, χάρη σε τοπικές πρωτοβουλίες, συνεχίζουν να προσελκύουν επισκέπτες, κυρίως άτομα που αναζητούν φυσικές θεραπείες για χρόνιες παθήσεις.
Σήμερα, ο ελληνικός θερμαλισμός βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Αν και οι εναπομείναντες χώροι διαθέτουν εξαιρετική φυσική κληρονομιά, ο τομέας χρειάζεται μια επανεφεύρεση. Αυτό περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, την ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης για τους γιατρούς και το προσωπικό, και την εισαγωγή καινοτομιών στις παραδοσιακές μορφές λουτροθεραπείας, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να διατηρηθεί η παραδοσιακή και οικολογική διάσταση του Ελληνικού θερμαλισμού. Δυνατότητες υπάρχουν : σε έναν κόσμο που υφίσταται αλλεπάλληλες κρίσεις, ο θερμαλισμός θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αναζωογόνηση του τουρισμού υγείας στην Ελλάδα, εφόσον αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση και την ανάπτυξη αυτών των φυσικών πλουτοπαραγωγικών πόρων.