ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΑΥΡΟΓΕΝΝΗΣ – ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΦΙΛΕ ΚΑΙ ΑΞΕΧΑΣΤΕ ΚΟΥΜΠΑΡΕ!

0

Έφυγε σήμερα 23.7.2019 και ώρα 1.30 μ.μ από τον ζωή ο καλύτερος μου φίλος και Κουμπάρος μου από τα Χάνια ο Σταμάτης Μαυρογέννης .

Τελευταία μας συνάντηση στα Χάνια ήταν στο γάμο της Σοφίας Μαυρογένη 18.7.2017 . Για 5 μέρες μαζί με την Βάσω την γυναίκα του και τα τρία εγγόνια περάσαμε καλά γελάσαμε είπαμε τα ιστορικά μας και υποσχεθήκαμε ότι το 2019 θα τα ξαναπούμε ήταν η αγάπη του για εμάς την Χαρούλα και τον Αλέξη .

Ήμασταν δεμένοι τόσο πολύ που το τηλ από τα Χάνια κρατούσε σχεδόν μισή ώρα .
Γνωριστήκαμε στα χρόνια της Χούντας εδώ στην Θεσσαλονίκη ο Σταμάτης φοιτητής της Νομικής και εγώ επαγγελματίας στην Βασίλης Όλγας και μαζί μια ομάδα φοιτητών από την Κρήτη .

Μαζί τότε επισκεφτήκαμε τα Χάνια και όλη την Κρήτη είχε το πατρικό του στο Φουρνέ έξω από τα Χανιά, γελούσαμε πάρα την φτώχεια μας . ο Πατέρας του Σταμάτη ήταν Παππάς στο χωριό ο Παππά Χαρίτος και με αγαπούσε πολύ γιατί είχα κάνει και τον αρραβώνα μου και ο Σταμάτης έγινε Κουμπάρος και στην Κρήτη Κουμπάρος σημαίνει αδελφός .

Το 1969 τον Αύγουστο ο Ρούσος Βρανάς φοιτητής της Νομικής και αυτός της παρέας έριξε μολότοφ στα Γραφεία του Νάτο εδώ στην Θεσσαλονίκης εναντίον της χούντας δίχως να μας ενημερώσει αλλά επειδή κάθε μέρα ακούγαμε στο μαγαζί ξένα ραδιόφωνα ο Ρούσος την έκανα .

Το μάθαμε γύρω στις 11 το βράδυ και ξέραμε ότι η ασφάλεια που μας ήξερε κάθε μέρα τι κάναμε δεν μπορούσαμε να φύγουμε και αρκεστήκαμε να περιμένουμε με τον Σταμάτη που ήμασταν στο ίδιο διαμέρισμα ότι ο Ρούσος δεν θα πει κάτι εναντίον μας .

Ώρα 4 το πρωί 7 ασφαλίτες με όπλα και μπιστόλια ορμούν στο διαμέρισμα σπάνε την πόρτα και μας συλλαμβάνουν . Το σπίτι το έκαναν γυαλιά καρφιά και στο δικό μου το κρεβάτι βρήκαν 10 μεγάλες αφήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου .

Στο δρόμο μέσα στο αυτοκίνητο της ασφάλειας μας είπαν ότι δεν ξέρουν αν μέχρι το πρωί θα ήμαστε ζωντανοί γιατί έπιασαν λαβράκι και όλοι οι στρατηγοί του Νάτο μας περιμένουν στην Ασφάλεια .

Το κτίριο του Νάτο δεν κάηκε πάρα μόνο οι μπροστινές πόρτες γιατί πρόλαβε η πυροσβεστική και έσβησε την φωτιά. τον Ρούσο Βρανά τον Συλλάβανε στην περιοχή της Βασίλης Όλγας λίγα μετρά πιο κάτω από τα γραφεία του Νάτο και εφόσον τον πυροβόλησαν στα πόδια και αυτός παραδόθηκε .

Εγώ μαζί με τον Ρούσο μείναμε στην ασφάλεια πάνω από τρεις μήνες σε ένα κελί 1χ2 και τον Σταμάτη και άλλους κρητικούς φοιτητές τους άφησαν για να μην φανεί ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει μεγάλη οργάνωση στην Θεσσαλονίκης. Καταδικαστήκαμε από το έκτακτο στρατοδικείο εγώ τρία χρόνια και ο Ρούσος 18 χρόνια και 10 χρόνια στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Με τον Σταμάτη και την Βάσω συναντηθήκαμε μετά από τρία χρόνια απί τη δική μου αποφυλάκιση το 1973 και ξανά δεθήκαμε και γίναμε Κουμπάροι στον δικό μας γάμο στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και μάλιστα με εκατοντάδες ασφαλίτες γύρω από την εκκλησία γιατί η χούντα δεν είχε ακόμη πέσει .

Μετά από περιπέτειες ο Σταμάτης και η Βάσω που δούλευε σε εμπορικό κατάστημα στην Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να φύγουν στην Κρήτη και να εργαστεί στον ΟΤΕ μέχρι την σύνταξη του . Ο Σταμάτης και η Βάσω απέκτησαν τρία παιδιά ένα αγόρι και δυο κορίτσια και τώρα που έφυγε γνώρισε και χάρηκε εδώ και χρόνια με τα τρία του εγγόνια .

Δεν μπόρεσα να έρθω στα Χανιά για να πω το τελευταίο αντίο σε έναν αδελφικό μου φίλο και κουμπάρο μου . Τι να πω και τι να θυμηθώ μαζί με τον Σταμάτη και την Βάσω μια ζωή με περιπέτειες και τώρα που ηρέμησε μας φεύγει για πάντα .

Στην τελευταία μας συνάντηση μου είπε λες και κάτι ήξερε στην κηδεία δεν προλαβαίνεις στα 40 μου όμως πρέπει να έρθεις .

Αυτός ήταν ο Σταμάτης Μαυρογγένης που την κόρη του την βάφτισε Μαντώ Μαυρογένους και μου έλεγε στα Χανιά έχουν δρόμους με το όνομα Μαυρογένη και ήταν υπερήφανος .
Να στείλω στην οικογένεια του που μαζί με την Χαρούλα, την αγάπη μας Στον Χάρη ,την Σοφία την Μαντώ και την μεγάλη μου αγάπη την Βάσω με τα τρία τους εγγόνια που τα γνωρίσαμε και που ήταν τρομερά δεμένα με τον Πάππου τους Σταμάτη Μαυρογγένη .

Στο καλό Σταμάτη δεν θέλω να ξέρω ότι δεν θα ξανασυναντηθούμε μαζί και δεν θα κάθεσαι στο παραλιακό σπίτι σου με όλα τα παιδιά και τα εγγόνια και θα πίνεις την τσικουδιά σου .

Ένα μεγάλο Αντίο ο φίλος σου και κουμπάρο σου Ανέστης –Χαρούλα τα χαιρετίσματα στον Ρούσο Βρανά που μας έφυγε και αυτός σε μικρή ηλικία και είναι στα Νεκροταφεία των Χανιών στην ιστορική περιοχή Χαλεπά Χανίων. ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑΜΑΤΗ

ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 23.7.2019
Υ.Γ