ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΝ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 24/6/2021 ΑΥΤΑ ΤΟΝΙΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΕΤΑΛΟΥΛΗΣ

0

Ανησυχία για το μέλλον των ιαματικών πηγών

Αναμένουν σταδιακή αύξηση στις επισκέψεις τους ενώ θα συνεδριάσουν για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που αφορά στον τρόπο λειτουργίας τους
Ανησυχία προκαλούν στον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδος διατάξεις του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού.

Κύριο «αγκάθι» είναι η εταιρεία που θα δημιουργηθεί για την διαχείρισή τους.

«Με τις νέες διατάξεις αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο εφόσον ένας δήμος δεν αξιοποιήσει μέσα σε τρία χρόνια τα λουτρά που διαθέτει τότε αυτά θα πηγαίνουν στις Ιαματικές Πηγές Ελλάδας (ΙΠΕ). Δεν ρωτούν όμως τους δήμους πού θα βρουν τα απαραίτητα κονδύλια για αυτό;», ανέφερε  ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδος κ. Ανέστης Αναστασιάδης.

Ο ίδιος τόνισε πως αναμένουν αντιδράσεις από την ΚΕΔΚΕ και τον Σύνδεσμο Επαγγελματικών Πηγών, ενώ ανέφερε πως την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει ΔΣ του Συλλόγου.
«Η διαβούλευση τελειώνει σε επτά μέρες από σήμερα», μάς είπε ενώ πρόσθεσε πως ουσιαστικά μέσα από το σχέδιο νόμου επαναφέρεται αυτή την επίμαχη διάταξη που είχαν ζητήσει από τον χειμώνα να παραλειφθεί.
Εξάλλου ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι στην χώρα μας υπάρχουν 322 ιαματικές πηγές. Αυτή την στιγμή 132 φάκελοι αναγνώρισης έχουν κατατεθεί από τους οποίους οι 70 έχουν εγκριθεί και συνεπώς οι πηγές έχουν αναγνωρισθεί. «Δεν μπορεί κάθε δήμος να έχει και ιαματικές πηγές», σχολίασε ενώ υπενθύμισε την δεινή θέση πολλών λουτρών.
«Στη Νέα Απολλωνία τα λουτρά έκλεισαν, στη Θέρμη έχουν παρατηθεί εδώ και μια δεκαετία. Τώρα λειτουργούν σε Σιδηρόκαστρο, Άγκιστρο, Αγία Παρασκευή, ενώ ιαματικές πηγές έχει και το ξενοδοχείο Miraggio. Δεν μπορούμε όμως πχ να ανταγωνιστούμε την Βουλγαρία που έχει τεράστια ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού», συμπλήρωσε.

Κατά τον Αχιλλέα Μεταλούλη που είναι αντιπρόεδρος του Συλλόγου μόνο μια μορφή ανάπτυξης τύπου Κάρλοβι Βάρι θα μπορούσε να λειτουργήσει επενδυτικά στην χώρα μας. «Για να γίνει αυτό θα έπρεπε να έχουν ληφθεί πρώτα οι απαραίτητες πιστοποιήσεις και να στοχεύσουμε σε Ευρωπαίους πχ συνταξιούχους που θα έχουν και τη δυνατότητα να πληρώσουν πιο ποιοτικές υπηρεσίες και δεν θα απευθυνόμασταν σε κοινό που θα έρχονταν για να πληρώσει πχ 5 ευρώ την επίσκεψη σε λουτρά».

Αναμένεται αύξηση του ιαματικού τουρισμού
 


Εν τω μεταξύ αναφορικά με τις επισκέψεις στα λουτρά τα οποία επανελειτουργούν από τις 15/6 ο κ. Μεταλούλης τόνισε πως «στο Πόζαρ και στο Άγκιστρο υπάρχει κίνηση και ενδιαφέρον από πλευράς επισκεπτών». «Πιστεύουμε πως στο επόμενο διάστημα θα αυξηθεί. Μόνο εσωτερικός τουρισμός να δουλέψει πιστεύω πως δεν θα έχουμε πρόβλημα».
Ερωτηθείς για τα μέτρα ανέφερε πως πχ στις πισίνες επιτρέπεται μόνο η είσοδος στα άτομα που είναι στην ίδια οικογένεια, ενώ πχ τα λουτρά Γκόνιτσας επειδή είναι με ατμό δεν έχει επιτραπεί η επαναλειτουργία τους.