Συνέδριο Κύκλου Ιδεών: Δεν πρέπει να τρομάζει τον κλάδο του τουρισμού η κλιματική κρίση, που μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για περαιτέρω ενδυνάμωση
Ως μια ευκαιρία για περαιτέρω ενδυνάμωση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, περιέγραψαν οι φορείς του ελληνικού τουρισμού τις δράσεις που απαιτούνται για την προσαρμογή των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων στα δεδομένα που επιτάσσει η κλιματική αλλαγή, που ήδη έχει χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας. Τόσο οι δυο πρώην πρόεδροι του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, Γιάννης Ρέτσος, αλλά και ο Γιώργος Βερνίκος, νυν γενικός γραμματέας του συνδέσμου, από το βήμα του Συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών | Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VII, υπογράμμισαν πως «πρόκειται για μια πρόκληση που δεν πρέπει να μας τρομάζει», αλλά αντίθετα να δώσει ώθηση για τις απαραίτητες προσαρμογές που απαιτούνται.
Στην παρέμβαση του, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Sani/Ikos, Ανδρέας Ανδρεάδης, επεσήμανε ότι η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού θα μεταβληθεί ραγδαία και θα σπάσει το μονομερές άνοιγμα του Ιουλίου και του Αυγούστου, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας. Ωστόσο, όπως είπε, δεν εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή των ταξιδιωτικών συνηθειών των επισκεπτών της Ελλάδας και έφερε το παράδειγμα του Ντουμπάι. Όπως εξήγησε, το Ντουμπάι σε συνθήκες καύσωνα έχει τουρισμό 12 μήνες το χρόνο και υπογράμμισε ότι αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι να προσαρμόσουν τα τουριστικά προϊόντα στις απαιτήσεις της νέας εποχής.
Δεν πρόκειται για μια εύκολη συνθήκη, συμπλήρωσε ο Γιάννης Ρέτσος, διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος της τουριστικής εταιρείας Electra Hotels & Resorts. Όπως είπε, απαιτείται μια ολοκληρωμένη στρατηγική, στην οποία η κεντρική διοίκηση αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην μετάβαση αυτή. Η αναβάθμιση των υποδομών της χώρας, η διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και ο εκσυγχρονισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, που είναι και η ραχοκοκαλιά της τουριστικής βιομηχανίας, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις.
Αναφερόμενος και ο κ. Ρέτσος στο αν θα επηρεαστούν οι ταξιδιωτικές συνήθειες των Ευρωπαίων, λόγω της κλιματικής αλλαγής και θα σταματήσουν αυτοί να επισκέπτονται την Ελλάδα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ ήταν σαφής: «Δεν θα επηρεαστούν οι ταξιδιωτικές συνήθειες των Ευρωπαίων. Θα πρέπει να συμβούν τραγικά πράγματα για να αλλάξουν οι ταξιδιωτικές συνήθειες».
Από την πλευρά του, ο κ. Βερνίκος υπενθύμισε ότι τα τελευταία 12 χρόνια ο ελληνικός τουρισμός αντιμετώπισε ακραίες κρίσεις και τελικά τα κατάφερε. Αφού επεσήμανε ότι ο κλάδος του τουρισμού έχει 50.000 επιχειρήσεις, σημείωσε ότι κλάδος πρέπει να είναι ενωμένος και σε αυτή τη χρονική συγκυρία