310 ΕΚΑΤ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ….

0

Στον τουρισµό 310 εκατ. ευρώ από το Ταµείο Ανάκαµψης

Στον τουρισµό 310 εκατ. ευρώ από το Ταµείο ΑνάκαµψηςΤου Χάρη Θεοχάρη 

Υψους 310 εκατ. ευρώ είναι το κονδύλι το οποίο αξιοποιείται στον κλάδο του Ελληνικού Τουρισµού, στο πλαίσιο των έκτακτων µέτρων στήριξης της οικονοµίας από το Ταµείο Ανάκαµψης. Με στόχο το ταχύτερο ξεπέρασµα της κρίσης που έχει προκαλέσει ο Covid-19, αλλά και τη µακροπρόθεσµη ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής του τουρισµού στη χώρα µας, το υπουργείο Τουρισµού έχει σχεδιάσει δύο δέσµες δράσεων, στις οποίες θα διοχετευτούν οι πόροι από το Ταµείο Ανάκαµψης: Από τα συνολικά 310 εκατ. ευρώ, τα 260 εκατ. διατίθενται για έργα ανάπτυξης και τα υπόλοιπα 50 εκατ. για την εκπαίδευση και επιµόρφωση των εργαζοµένων του κλάδου σε νέες δεξιότητες.

Σε ό,τι αφορά τα αναπτυξιακά έργα, αυτά χωρίζονται µε τη σειρά τους σε ενότητες, τη “Γαλάζια” και την “Πράσινη”. Η µεν Γαλάζια δέσµη δράσεων περιλαµβάνει τις θαλάσσιες δραστηριότητες, µε στόχο την προσέλκυση επισκεπτών υψηλής κατά κεφαλήν δαπάνης κατά την υψηλή τουριστική περίοδο. Η Πράσινη, αντίστοιχα, εστιάζει στις υπαίθριες δραστηριότητες, αποσκοπώντας στην επέκταση της σεζόν και την ανάδειξη νέων προορισµών.

Πιο συγκεκριµένα, στον “Γαλάζιο Πυλώνα” εντάσσονται έργα όπως α) η αναβάθµιση των υποδοµών των τουριστικών λιµένων, β) η προσβασιµότητα παραλιών και λοιπών τουριστικών υποδοµών, γ) η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισµού.

Στον “Πράσινο Πυλώνα” των έργων που υποστηρίζονται από το Ταµείο Ανάκαµψης υπάγονται α) η διαχείριση των προορισµών και η ανάπτυξη DMΜOs (Οργανισµών Διαχείρισης και Ανάπτυξης Τουρισµού σε επίπεδο Προορισµού), β) η ανάπτυξη των υποδοµών του ορεινού τουρισµού, γ) η ανάπτυξη του ιαµατικού τουρισµού, δ) ο αγρο-τουρισµός και η γαστρονοµία ως τουριστικά προϊόντα.

Η γενικότερη φιλοσοφία που διέπει τον σχεδιασµό απορρόφησης των πόρων από το Ταµείο Ανάκαµψης κατά τον πιο αποτελεσµατικό τρόπο, σύµφωνα µε το υπουργείο Τουρισµού, επιδιώκει τη βιώσιµη, αειφόρο τουριστική ανάπτυξη. Παράλληλα, προωθείται η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του, ενώ ενισχύεται η προστιθέµενη αξία του ανθρώπινου κεφαλαίου στον ελληνικό τουριστικό κλάδο. Και, οπωσδήποτε, ενδυναµώνεται η ουσιαστική προβολή της Ελλάδας ως ενός παγκόσµιου τουριστικού brand.

Από την άποψη του εκσυγχρονισµού του Ελληνικού Τουριστικού Προϊόντος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έµφαση που δίνει το υπουργείο Τουρισµού στην ενίσχυση των ειδικών µορφών τουριστικής αναψυχής. Ο ορεινός, ο ιαµατικός, ο καταδυτικός τουρισµός, αλλά και ο γαστρονοµικός µαζί µε τον αγρο-τουρισµό, συνθέτουν ένα κεφάλαιο το οποίο παραδοσιακά έµενε εντελώς ανεκµετάλλευτο για την Ελλάδα, παρά τον πλούτο και τη µοναδικότητα των δυνατοτήτων τις οποίες εκ φύσεως διαθέτει η χώρα µας. Η αξιοποίηση της έκτακτης οικονοµικής ενίσχυσης από το Ταµείο Ανάκαµψης αποτελεί µια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάδειξη παραµεληµένων έως σήµερα –ή, έστω, ελάχιστα προβεβληµένων– πτυχών του τουριστικού προϊόντος. Οι οποίες, µάλιστα, συνάδουν απόλυτα µε τη µοντέρνα αντίληψη για την αναζήτηση ξεχωριστών ταξιδιωτικών εµπειριών, αλλά και µε τις νέες συνθήκες που επιβάλλει η πανδηµία, µε την αποφυγή συνωστισµού κ.λπ.

Με την ορθολογική διαχείριση των κεφαλαίων που του αναλογούν από το Ταµείο Ανάκαµψης, το υπουργείο Τουρισµού επιχειρεί να πιάσει ξανά το νήµα της υλοποίησης του κυβερνητικού προγράµµατος. Η έλευση του Covid-19 προκάλεσε µεγάλες ανατροπές σε ολόκληρο το φάσµα της κοινωνικής και οικονοµικής ζωής, στην Ελλάδα αλλά και παγκοσµίως.

Η πράσινη µετάβαση, ο ψηφιακός µετασχηµατισµός, η βιώσιµη πρόοδος και η ισόρροπη οικονοµική ανάπτυξη, η κοινωνική και περιφερειακή συνοχή, κυρίως όµως η δηµιουργία προοπτικών ευηµερίας για τις νέες γενιές, είναι θεµελιώδεις στόχοι οι οποίοι µπορούν και πρέπει να έρθουν ξανά στο προσκήνιο. Το Ταµείο Ανάκαµψης παρέχει το απαραίτητο έναυσµα, δίνει την πρώτη και κρίσιµη ώθηση, για την ταχύτερη επανεκκίνηση του Ελληνικού Τουρισµού και την ανάκτηση του εδάφους που χάθηκε εξαιτίας της υγειονοµικής κρίσης.

* Ο κ. Χάρης Θεοχάρης είναι υπουργός Τουρισμού