0

Παπαστεργίου στο Οικονομικό Φόρουμ: Να καταστούν κλιματικά ουδέτερες οι πόλεις

lawandorder.gr 12-05-2021 18:23 Τελευταία ενημέρωση: 12-05-2021 18:23

Παπαστεργίου στο Οικονομικό Φόρουμ: Να καταστούν κλιματικά ουδέτερες οι πόλεις
Μονόδρομο χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, την πράσινη ενέργεια και τη μετάβαση σε κλιματικά ουδέτερες πόλεις, με ίσες ευκαιρίες προς όλους για πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια και ευρυζωνικότητα, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Μονόδρομο χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, την πράσινη ενέργεια και τη μετάβαση σε κλιματικά ουδέτερες πόλεις, με ίσες ευκαιρίες προς όλους για πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια και ευρυζωνικότητα, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η αρχή για κλιματικά ουδέτερες πόλεις ας γίνει, είπε «με ουδέτερα δημόσια κτίρια, μετά πάμε σε οικοδομικά τετράγωνα, σε γειτονιές κι έτσι θα φτάσουμε σε ουδέτερες ή και παθητικές πόλεις». Σ΄ ότι αφορά την ενέργεια, υπογράμμισε ότι «πρέπει να παράγεται εκεί που θα καταναλώνεται με πράσινο τρόπο». Διαφορετικά, σημείωσε, τι νόημα έχει η ηλεκτροκίνηση αν το ρεύμα που θα χρησιμοποιεί παράγεται με συμβατικό τρόπο και θα μεταφέρεται από μακριά επιβαρύνοντας περιβάλλον και δίκτυα.

«Οι προσβάσιμες πόλεις με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένα στοίχημα που θα αφήσουμε παρακαταθήκη στο μέλλον των παιδιών μας», τόνισε. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε την αναγκαιότητα κατάρτισης ενός βασικού, κεντρικού σχεδίου ψηφιακής μετάβασης και βιώσιμης ανάπτυξης. Και ως προς αυτό, είπε, είναι απαραίτητη η καταγραφή των τοπικών αναγκών -γιατί κάθε πόλη έχει διαφορετικά τοπικά χαρακτηριστικά που πρέπει να ληφθούν υπόψη-, η προετοιμασία των υπηρεσιών ώστε να διαγνώσουν τις ανάγκες αλλά και της κοινωνίας για τις αλλαγές που θα επέλθουν στις τοπικές κοινωνίες. «Είναι σημαντικό να συνδυάσουμε τις επενδύσεις με τις πραγματικές ανάγκες των ελληνικών πόλεων και των πολιτών τους, γιατί έτσι θα δώσουμε προστιθέμενη και πολλαπλασιαστική αξία στα ιδιωτικά και ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα επενδυθούν και ταυτόχρονα θα βελτιώσουμε και την καθημερινότητά μας» υπογράμμισε και προσέθεσε: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να μετατρέψει τις ώριμες ανάγκες κάθε περιοχής σε εφαρμόσιμες μελέτες».

Επικαλούμενος την προσωπική του εμπειρία στον Δήμο Τρικκαίων όπου είναι δήμαρχος, σημείωσε ότι « πρέπει να υπάρχει ένα ψηφιακό όραμα το οποίο οφείλουμε να ακολουθήσουμε, ακόμη και όταν αρχικά ο δρόμος φαίνεται δύσκολος. Για παράδειγμα η εξάπλωση των δικτύων 5ης γενιάς ακόμη δημιουργεί αμφιβολίες στις κοινωνίες μας, ενώ είμαι βέβαιος πως σε ελάχιστα χρόνια οι ίδιες κοινωνίες θα ζητάνε ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες. Η κοινωνία επανακτά την εμπιστοσύνη της στο κράτος, περιορίζονται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο οι ακραίες φωνές, δημιουργούνται συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης που στηρίζεται στην κοινωνική συνοχή».

Μαζί με τον κ. Παπαστεργίου, στο πάνελ των ομιλητών ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν-Πέτερ Μπαλκενέντε και ο CEO της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια, Ανδρέας Σιάμισης.