0

Νέες αρμοδιότητες αποκτά το ΤΑΙΠΕΔ – Ποιοι αναλαμβάνουν τη Διοίκηση

Νέες αρμοδιότητες αποκτά το ΤΑΙΠΕΔ - Ποιοι αναλαμβάνουν τη Διοίκηση
INTIME

Σε νέα εποχή περνά το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς αφενός αποκτά επιπρόσθετες αρμοδιότητες και αφετέρου κλειδώνουν τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το διοικητικό συμβούλιο.

Την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται από την κυβέρνηση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποία συστήνεται γενική διεύθυνση στο Ταμείο, αρμόδια για την προετοιμασία και την ωρίμαση δημοσίων έργων (Project Preparation Facility) που έχουν υπαχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που θα περνούν στο ΤΑΙΠΕΔ δεν θα ανήκουν στην κυριότητά του, όπως συμβαίνει με τις δημόσιες επιχειρήσεις και τις υποδομές που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν ή να παραχωρηθούν. Η συγκεκριμένη γενική διεύθυνση θα αναλαμβάνει να τρέχει αδειοδοτικά τα συγκεκριμένα έργα, να επιλύει εκκρεμότητες και στη συνέχεια το Δημόσιο θα προχωρά στους διαγωνισμούς για την υλοποίησή τους.

Ως επί το πλείστον θα πρόκειται για επενδυτικά σχέδια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αλλά και του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Δεν αποκλείεται, επίσης, αναφέρουν οι πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ να αναλαμβάνει και την ωρίμανση μεγάλων έργων περιφερειών και δήμων.

Σύμφωνα με πηγές, η επιλογή της ανάθεσης αυτής της αρμοδιότητας αποφασίστηκε από την κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει το Ταμείο καθώς αντίστοιχες διαδικασίες τρέχει… και για τις ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων και υποδομών.

Στο μεταξύ κλειδώνουν και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις θέσεις της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, ο εκτελεστικός πρόεδρος φέρεται να είναι ο Δημήτρης Πολίτης στέλεχος της Credit Suisse και της HSBC. Υπενθυμίζεται ότι η θέση είναι κενή μετά την αποχώρηση του Αρη Ξενόφου.

Νέα άφιξη στο Ταμείο θα είναι, κατά τις πληροφορίες, και αυτή του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Πάνου Σταμπουλίδη, ο οποίος σήμερα είναι γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο Σταμπουλίδης θα έχει στις αρμοδιότητές του τη νέα γενική διεύθυνση για την ωρίμανση των έργων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ριχάρδος Λαμπίρης θα παραμείνει στη θέση του, δηλαδή θα ανανεώσει τη θητεία του.